Oύτε μια δήλωση από τον Πρόεδρο για τη «σημαντική πρόοδο»
Το στόμα του κλειστό κράτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε σχέση με τη «σημαντική πρόοδο» που ανακοίνωσε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ χθες. Σε αντίθεση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που έσπευσε να δώσει κάποιες -υποτυπώδεις έστω- διευκρινίσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν έκανε ούτε τις καθιερωμένες του δηλώσεις στα ΜΜΕ, ρίχνοντας έτσι τις εξελίξεις στο σκοτάδι. Σημαντικά ερωτηματικά δημιουργούνται, βεβαίως, σε σχέση με τη σκοπιμότητα της στάσης αυτής, καθώς, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, ο Πρόεδρος να παίζει κρυφτούλι με το χρόνο, καθώς δεν θέλει να κληθεί να δώσει εξηγήσεις πριν από την επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν και την κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Ταλάτ.
Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι, εκ πρώτης όψεως, εκτός από τους πολίτες αποκλείστηκαν από την ενημέρωση και οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου! Μετά τις πρώτες αντιδράσεις, νωρίς το βράδυ, αρκετές ώρες, δηλαδή, μετά το πέρας της συνάντησης Χριστόφια-Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρχισε να παίρνει έναν - έναν τους κομματικούς αρχηγούς στο τηλέφωνο, ώστε να τους ενημερώσει για την κατάσταση. Οι επαφές αυτές έγιναν εκ του προχείρου και η πληροφόρηση που έδωσε ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν σύντομη και επιφανειακή, χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Η προφανής κίνηση της σύγκλησης έκτακτου Εθνικού Συμβουλίου, μέχρι χθες το βράδυ δεν φαίνεται να τροχοδρομείτο. Αντιθέτως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάλλον αποφεύγει τη διαβούλευση, αλλά και τις... επισημότητες σε αυτό το χρονικό σημείο και προτιμά να περιοριστεί στο «να κάνει το καθήκον του», να πει, δηλαδή, σε χοντρές γραμμές τι έγινε, χωρίς να μπει στη διαδικασία του διαλόγου. Έτσι, άλλωστε, θα περιορίσει στο μίνιμουμ και τις διαρροές εκείνες που θα περιπλέξουν περισσότερο την κατάσταση.
Μικρές συγκλίσεις, μεγάλες απορίες
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος φέρεται να είπε στους κομματικούς αρχηγούς ότι γίνεται πολύ κακό για το τίποτα. Δηλαδή, για λόγους σκοπιμότητας -είναι, άλλωστε, πλέον γνωστό τοις πάσι ότι τα Ηνωμένα Έθνη όχι απλώς ευνοούν, αλλά καίγονται για την επανεκλογή Ταλάτ- οι μερικές συγκλίσεις μεταξύ των δύο συνομιλητών στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, έχουν αναχθεί σε «σημαντική πρόοδο». Οι δύο τομείς στους οποίους επήλθαν οι νέες συγκλίσεις είναι το δίκαιο της θάλασσας και το ζήτημα με τα ξεχωριστά FIR. Στο μεν δίκαιο της θάλασσας, φαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να κινήθηκε προς την κατεύθυνση της δικής μας πρότασης, στους δε χωριστούς εναέριους χώρους αποδέχθηκε μεν ότι το FIR πρέπει να είναι ένα, αλλά επιθυμεί να χωρίζεται σε περιοχές, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για μικρές συγκλίσεις στο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας, καθώς και στο διαχωρισμό εξουσιών σε σχέση με κάποιες εξωτερικές σχέσεις, που σχετίζονται κυρίως με το εμπόριο.
ΜΙΚΑΕΛΛΑ ΛΟΪΖΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου