Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Κύπρος: Ο Δ.Χριστόφιας ενημέρωνει το Εθνικό Συμβούλιο


Μια μέρα πριν από την επίσκεψη στο νησί του γγ των ΗΕ, ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις.  
Σε ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων για τα αποτελέσματα των εντατικών συνομιλιών με την τουρκοκυπριακή ηγεσία, προχωρεί ο Κύπριος Πρόεδρος Χριστόφιας.
 Όπως δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο Δ.Χριστόφιας επικοινώνησε αργά χθες βράδυ με τους ηγέτες των κομμάτων ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν και ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.
 Σήμερα, επικοινωνήσει και με τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη και με τη Γενική Γραμματέα των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου.
 Ο εκπρόσωπος διευκρινίζει ότι πρόκειται για μια πρώτη ενημέρωση αναφορικά με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων και ότι σύντομα θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, πάντως, δήλωσε το πρωί στο ΡΙΚ ότι έτυχε ενημέρωσης και πρόσθεσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να προχωρήσει η διαδικασία.
 Είπε, επίσης, ότι η παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, θα δώσει ώθηση στην προσπάθεια, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσει στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού.
 Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι από την ενημέρωση φαίνεται να υπήρξε κάποια διαφορετική αντιμετώπιση ορισμένων θεμάτων από την άλλη πλευρά. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν μπορεί να μιλά κάποιος για εντυπωσιακή πρόοδο, αφού μόνο ένα θέμα έχει συζητηθεί». «Επιβάλλεται η ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, ώστε αν η πρόοδος που αναφέρεται ότι επιτεύχθηκε μας βρίσκει σύμφωνους, να τη στηρίξουμε», δήλωσε ο αρχηγός του Συναγερμού και πρόσθεσε πως αν υπάρξουν ενστάσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρέπει να τις λάβει υπόψιν και να φροντίσει να βελτιωθούν στη διάρκεια της παρουσίας του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο.
 «Από την ενημέρωση της οποίας έτυχε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, δεν φαίνεται να υπήρξαν θετικές εξελίξεις στις εντατικές συνομιλίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας ότι το κόμμα του στηρίζει και θα στηρίζει τη θέση του Προέδρου Χριστόφια ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ενδιάμεση συμφωνία, χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.
 Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, δήλωσε ότι αργά χθες βράδυ ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του κόμματος, Γιαννάκη Ομήρου, τον οποίο ενημέρωσε για τις συνομιλίες. Ο κ. Παπαδάκης επανέλαβε τη θέση για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις και να «οπλισθεί» ο Πρόεδρος ενόψει της άφιξης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
 Αύριο το βράδυ φτάνει στο νησί ο ΓΓ των ΓΕ Μπαν Κι Μουν.
newsIt

Δεν υπάρχουν σχόλια: