Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Σε πειθαρχικό παράπτωμα περί στολής υπέπεσε ο Υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Υ/ΓΕΝ)


Σύμφωνα με το Στρατιωτικό Κανονισμό 20-1: Το κανονικό της στολής συμβάλλει στο γόητρο του Στρατού, της Μονάδας και την προβολή του στρατιωτικού πνεύματος και πειθαρχίας.

Ο θεσμός της στολής αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στη στρατιωτική ζωή, μιας και είναι απτή και αυταπόδεικτη απόδειξη εσωτερικής και εξωτερικής πειθαρχίας, αλλά και είναι αυτό που φαίνεται ουσιαστικά από μέσα στο Στρατό, τόσο στον έξω κόσμο, όσο και στο υπόλοιπο στράτευμα. Σύμφωνα με το Στρατιωτικό Κανονισμό 20-1: Το κανονικό της στολής συμβάλλει στο γόητρο του Στρατού, της Μονάδας και την προβολή του στρατιωτικού πνεύματος και πειθαρχίας.
Η στολή δείχνει απαραιτήτως το βαθμό και δευτερευόντως το Όπλο/ Σώμα (ή Κλάδο), στον οποίο ανήκει ο κάθε στρατιωτικός. Σε μερικές στολές αναγράφεται και το Ονοματεπώνυμο, ενώ σε συγκεκριμένες στολές της Αεροπορίας Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και τις Πολεμικής Αεροπορίας φέρεται καρτέλα με το βαθμό, την ειδικότητα και το ονοματεπώνυμο του φέροντος.
Απαγορεύεται έστω και κατ’ ελάχιστο κάθε τροποποίηση ή/και προσθήκη στη στολή, μιας και τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους.


Όπως διακρίνεται στην παραπάνω φωτογραφία ο Υ/ΓΕΝ δεν φέρει τα προβλεπόμενα διακριτικά σχολών κλπ τα οποία έπερεπε να φέρει στην στολή του, δείχνοντας έτσι απαξίωση για το τι πρεσβεύει η στολή για τον στρατιωτικό.

Αυτό (όσον αφορά τη φιλοσοφία του θέματος) είναι καθαρά για το δημοσίως, αυτό δηλαδή που φαίνεται και προβάλλεται: Εν οίκω μπορείτε να φορείτε περιβραχιόνια, αμφιμασχάλια, να ντύνεστε Στρατηγοί, να φέρεται διακριτικά Σμήναρχου κτλ, αλλά εν δήμω, ουδέποτε (εκτός φυσικά αν τα δικαιούστε). Είναι συνήθειο πολλών, φαντάρων κυρίως και Υπξκών - κατώτερων Αξκών να προσθέτουν στη στολή τους τη δική τους «σφραγίδα» (μια σημαία, να φορούν οκτάγωνο τζόκεϊ κτλ), χωρίς - τις περισσότερες φορές - να τιμωρούνται.
Ο μεγάλος θρίαμβος του στρατού, που τον ξεχωρίζει από τα αντάρτικα, είναι η στολή. Γι’ αυτό και γύρω απ’ αυτή γίνονται επιπλήξεις, επιβάλλονται τιμωρίες - φυλακίσεις κτλ. Ένα από τα κύρια μελήματα των Στρατονόμων είναι να ελέγχουν το κανονικό της στολής για όσους κυκλοφορούν εν στολή εκτός στρατοπέδων.
Ψυχολογικά, η στολή δείχνει μαχητικότητα και δυναμικότητα. Πολλοί είναι αυτοί που πλένουν τη στολή τους για να παλιώσει, διαλέγουν τζόκεϊ παλιά και, γενικά, προσπαθούν να βάλουν τη δική τους προσωπικότητα πάνω στην ομοιόμορφη στολή, που έχει σκοπό να κάνει τους πάντες να μοιάζουν μεταξύ τους. Κατά μία άποψη, δεν θα καταστρεφόταν ο στρατός αν δεν υπήρχε στολή, κατ’ άλλη όμως θα μειωνόταν κατά πολύ το γόητρο και η μαχητικότητά του• όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ο καθένας διαλέγει και παίρνει.
Η Στολή πρέπει να είναι καθαρή, σιδερωμένη και με γυαλισμένα άρβυλα/ παπούτσια και, όταν βρισκόμαστε σε ανοικτό χώρο, να συνοδεύεται πάντοτε από το κατάλληλο κάλυμμα της κεφαλής, δηλαδή μπερέ/ δίκοχο/ πηλίκιο/ τζόκεϊ κτλ. Επίσης η δημόσια προσβολή - με λόγια ή έργα ή άλλους τρόπους - των συμβόλων ή διακριτικών του Στρατού (συμπεριλαμβανομένης της στολής) τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά όλες αυτές οι θεωρίες, αλλά ποιό (συγκεκριμένα)είναι το παράπτωμα εν προκειμένω; τι απαξίωσε; τι φοράει ή δεν φοράει για να καταλάβουμε... εγώ δεν μπόρεσα να εντοπίσω κάποιο κακούργημα όπως περιγράφεται

Ανώνυμος είπε...

Στη διεύθυνση αυτή μπορείτε να βρείτε τις διαφορές.http://www.hellenicnavy.gr/krioneritis.asp#a1
Ως δικαιωθείς - επανελθών απόστρατος γνωρίζει ότι πλέον όλα επιτρέπονται. Αν έχεις γνωστούς στην Κορώνη…
ΥΓ. Κάτι ξέρει και ο Sakis που δεν φεύγει από τον κύκλο του… « Α/Δ»!

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ....ΠΑΡΑΠΤΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΦΕΡΟΝΤΟΣ....ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΟΥ,Ο ΛΟΓΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Σώστε, την «οικογενειακή» φωτογραφία του ΑΝΣ. Θα υπάρξει PhotoShop διόρθωση.

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά τι παραλήρημα είναι αυτό περί στολών?
Δεν έχετε με τι άλλο να ασχοληθείτε και αρχίσατε πάλι να ψειρίζετε τη μαϊμού?
Τα 20-1 και -2-3 και παύλα 21 είναι του Στρατού Ξηράς και επειδή όπως φαίνεται πέραν του ΣΞ δεν το κατέχετε το άθλημα καλά, καλό είναι να ρωτάτε πριν δημοσιεύσετε κάτι έτσι για να θίξουμε και να εντυπωσιάσουμε.
Η στολή του Υ/ΓΕΝ είναι σύμφωνη με τα προβλεπόμενα του κανονισμού στολών του ΠΝ. http://www.hellenicnavy.gr/stoles.htm.
Ρίξτε μια ματιά στον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ αριστερά του Α/ΓΕΝ? καθώς και στην σελίδα του Υ/ΓΕΝ http://www.hellenicnavy.gr/krioneritis.asp#a1 , για να δείτε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Καλό Σαββατοκύριακο.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΣΚ 20-1 και 20-2 "είναι του Στρατού Ξηράς"? Μάλλον είσαι εντελώς άσχετος με τις ΕΔ και ετός αυτών! Ψηφισμένος από την βουλή των Ελλήνω είναι ο ΣΚ 20-1! Εαν είσαι εναντίον της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας να μας το πεις ανώνυμε 11:29 π.μ.

Ανώνυμος είπε...

Προς τον προπέτη 11:38

Το ποιός είναι άσχετος καλό είναι να το πουν τρίτοι και όχι εσύ ΠΑΝΑΣΧΕΤΕ.
Στο Πολεμικό Ναυτικό υπάρχουν οι "Διατάξεις του Ναυτικού" έναντι των ΣΚ του ΣΞ.
Οι Διατάξεις Π.Ν. αντλούν την έννομη ισχύ τους από τον Νόμο περί
"Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των οργάνων της Ανωτάτης Διοικήσεως και
ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων". Κατ' εφαρμογήν των προβλεπομένων
διατάξεών του ως άνω νόμου, το περιεχόμενο των Διατάξεων Π.Ν. δομείται
σε δύο μέρη ως ακολούθως:
α. Πρώτο Μέρος (Αον ΜΕΡΟΣ), το οποίο καθορίζει τους γενικούς κανόνες
Διοικήσεως, ιεραρχίας, πειθαρχίας και στρατιωτικής συμπεριφοράς, τις
υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του υπηρετούντος στο Π.Ν. προσωπικού και
τις γενικές και ειδικές διατάξεις δια τους Διοικούντες, από του
ανωτάτου κλιμακίου μέχρις του Κυβερνήτου του Πολεμικού Πλοίου και
Διοικητού Ναυτικής Υπηρεσίας. Το μέρος τούτο κυρούται από τον Πρόεδρο
της Δημοκρατίας διά Προεδρικού Διατάγματος.
β. Δεύτερο Μέρος (Βον ΜΕΡΟΣ), το οποίο καθορίζει τα της οργανώσεως
και λειτουργίας των Επιτελείων, Διοικήσεων, Πολεμικών Πλοίων και
Ναυτικών Υπηρεσιών, τα γενικά και ειδικά καθήκοντα και ευθύνες του
προσωπικού που τα επανδρώνει, όπως και τις γενικές και ειδικές
Διατάξεις της Εσωτερικής Υπηρεσίας. Το μέρος τούτο κυρούται από τον
Υπουργό Εθνικής Αμύνης δι' Υπουργικής Αποφάσεως.

Ο δε κανονισμός στολών είναι Υπουργική απόφαση και τηρείται επακριβώς και με σεβασμό από όλα τα στελέχη του ΠΝ.

Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια για εντυπωσιασμό, εμπαθούς και κακόπιστης κριτικής σε έναν άνθρωπο που όσο το χτυπάνε γίνεται πιο δυνατός.
ΑΣΧΟΛΕΙΘΗΤΕ ΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ για το καλό όλων.
ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΤΩΣ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΑΝΩ (ΑΤΟΜΙΚΗ) ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΩ (ΟΜΑΔΙΚΗ) ΕΧΕΙ ΟΡΑΤΟΤΑΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΩΜΟ (ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ)

Ανώνυμος είπε...

Όλο το Θέμα είναι η σημερινή πραγματικότητα απο τα υπολοίματα του παρελθόντος που ασχολούμαστε όλοι με τρίχες και κανένας δεν ασχολείται με τα ουσιαστικά προβλήματα. Ευχαριστώ. Ένας εν ενεργεία.

Ανώνυμος είπε...

Βρε εδώ ο κόσμος καίγεται και εσείς ασχολείστε με τη στολή του Υ/ΓΕΝ πάνω στο Αβέρωφ. Να πάρετε τα παρασημά σας και να πάτε να τα πουλήσετε έξω απο το ΜΤΣ για να μας δώσουν το μέρισμα.

Βρε δεν πάτε να κουρευτείτε! Τα έχετε μπλέξει όλα στο μυαλό σας που αμφιβάλλω αν έχετε;

Ανώνυμος είπε...

παιδια συγνωμη που σας το χαλαω αλλα αν ειναι παραπτομα καλα κανανε....για το τιπικο.
Εδω στην Αστυνομια ριχνουνε καμπαναρια ολοκληρα για την Ελληνικη Σημαια στο δεξι μπρατσο...
λυπαμαι βεβαια για το γεγονος οτι ειναι ο συγκεκριμενος ανθρωπος και οχι καποιος αλλος. αυτο μαλλον δειχνει εμπαθεια πρως το προσωπο του.

Σταυρος

Ανώνυμος είπε...

Προβλήματα που έχει κόσμος!!!

Γίνεται επιτέλους σαν την αεροπορία να φοράει ο καθένας ότι γουστάρει!!!

(Το οποίο μάλλον είναι ηθελημένο για να ξεχωρίζουν κάποιοι με δερμάτινα μπουφάν...)

Ανώνυμος είπε...

<> Πλάκα θα μας κάνεις που αφιέρωσες και χρόνο για να κάτσεις να γράψεις όλα αυτά. Θα είσαι απ' αυτούς που φοράνε τη στολή και πάνε βόλτα για καφέ.................

Ανώνυμος είπε...

Η ΤΕΤΟΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΣΤΟΛΟΛΑΓΝΕΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΤΕΤΟΙΑΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ/ΜΕΛΕΤΗΣ/ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΑΧΘΟΥΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΣ ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΓΓΙΞΕΙ Η ΚΑΚΟΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΜΠΑΘΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΙ Ε.Δ. ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΤΕΡΑ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΟΥΝ??

ΕΣΕΙΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΤΟΥ army alert ΤΙ ΛΕΤΕ??

@rmy @lert είπε...

ΑΡΧΕΣΘΑΙ ΜΑΘΩΝ, ΑΡΧΕΙΝ ΕΠΙΣΤΗΣΕΙ

Ανώνυμος είπε...

Επίσης θα έλεγον ότι είναι ακούρευτος, αξύριστος και φυσικά αγυάλιστος.Αίσχος και ντροπή. Δεν θα γίνεις ποτέ "πεζικάριος". Σε πτύω

Ανώνυμος είπε...

Που είσαι καραβανόσκυλο 22 Οκτωβρίου 2010 11:38 π.μ.; Μετά την απάντηση του 22 Οκτωβρίου 2010 12:35 μ.μ. ΛΟΥΦΑΞΕΣ. ΟΥ ΝΑ ΧΑΘΕΙΣ ΒΔΕΛΥΡΕ ΕΜΕΤΕ.ΞΥΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΓΥΑΛΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ. ΠΟΣΕΣ ΚΑΤΑΡΕΣ ΕΧΕΙΣ ΦΑΕΙ ΡΕ ;