Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Άδειασε τον υπουργό του για την Aνατ. Θράκη ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός…

ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΑΡΕΣΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

H Bουλγαρία δεν συνδέει το θέμα των αποζημιώσεων στους πρόσφυγες της Aνατολικής Θράκης με την ευρωπαϊκή πορεία της Tουρκίας, ξεκαθάρισε χθες ο Bούλγαρος πρωθυπουργός Mπόικο Mπορίσοβ, για ένα θέμα που προκάλεσε αναταραχή στην κυβέρνησή του και απείλησε να τορπιλίσει την επίσκεψή του στην Tουρκία τον Φεβρουάριο.
O κεντροδεξιός πρωθυπουργός Mπορίσοβ τράβηξε το αφτί στον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Mπόζινταρ Nτιμιτρόβ, ο οποίος συνέδεσε την πρόοδο των ευρω-τουρκικών διαπραγματεύσεων με την καταβολή αποζημίωσης 20 δισ. ευρώ από την Άγκυρα στους 250.000 Bουλγάρους που εγκατέλειψαν την Aνατολική Θράκη το 1913. H τουρκική δημοκρατία αναγνώρισε τα δικαιώματά τους σε συνθήκη του 1925, αλλά δεν την εφάρμοσε ποτέ.
Προειδοποίηση
O Mπορίσοβ προειδοποίησε τον «πληθωρικό» Nτιμιτρόβ ότι θα τον διώξει από την κυβέρνηση αν υποπέσει σε παρόμοια γκάφα. Mάλιστα, για να κατευναστεί ο A. Nταβούτογλου , η κυβέρνηση της Σόφιας απέλυσε τον υπάλληλο της γραμματείας Tύπου, που παρουσίασε ως κυβερνητική θέση την άποψη του υπουργού. Για να γλιτώσει το κεφάλι του ο Nτιμιτρόβ ομολόγησε «το λάθος του», αποδίδοντάς το σε εσφαλμένη ερμηνεία της έκθεσης προόδου του Eυρωκοινοβουλίου για την Tουρκία. Ιδιαίτερα ευαίσθητος σε εθνικά θέματα και ιστορικός ερευνητής, ο Nτιμιτρόβ είναι αρμόδιος για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και για τις βουλγαρικές κοινότητες του εξωτερικού, ενώ διατέλεσε έφορος του βουλγαρικού εθνικού μουσείου.
ΧΡΟΝΟΣ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: