Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Σύγκριση F-22, F-35, Typhoon - η άποψη της Eurofighter GmbH


Στελέχη της βιομηχανικής κοινοπραξίας Eurofighter GmbH αναφέρθηκαν στην εξέλιξη των μαχητικών αεροσκαφών σε στρογγυλό τραπέζι με δημοσιογράφους στο Μόναχο στις 9 Δεκεμβρίου, όπου συμμετείχε το περιοδικό «Ελληνική Άμυνα & Ασφάλεια». Η κοινοπραξία δεν ασχολείται ενθουσιωδώς με την κατανομή των μαχητικών σε γενιές, ειδικά εξαιτίας των επικαλύψεων μεταξύ 4ης και 5ης. Αποδέχεται ωστόσο πως η κατανομή αυτή είναι συχνά αναπόφευκτη, για λόγους συντομίας και διευκόλυνσης των σχετικών συζητήσεων. Στο πλαίσιο αυτό η κοινοπραξία θα μπορούσε να αποδεχθεί τον ορισμό του κύριου ανταγωνιστή της, Lockheed Martin, για την 5η γενιά μαχητικών, αλλά με ορισμένες προσθήκες. Η εταιρεία των ΗΠΑ παραθέτει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά των μαχητικών 5ης γενιάς:
  • Stealth Πολύ Χαμηλής Παρατηρησιμότητας (VLO).
  • Επιδόσεις Μαχητικού.
  • Ολοκληρωμένος Συγκερασμός (fusion) Αισθητήρων.
  • Επιχειρήσεις Καθιστάμενες Δυνατές από Δίκτυα.
  • Προηγμένη Διατήρηση σε υπηρεσία.
  • Διατηρούμενη Υπερηχητική Πτήση.
  • Επιχειρήσεις Μεγάλου Υψόμετρου.
  • Ακραία Ικανότητα Ελιγμών.
  • Εναλλακτικές Επιλογές Βάσεων.
  • Ακτίνα και Διάρκεια Παραμονής.
  • Ευελιξία Αισθητήρων.
Η Eurofighter GmbH προτείνει τον ακόλουθο κατάλογο για τα μαχητικά 5ης γενιάς:
  • Χαρακτηριστικά VLO Stealth, από κάθε κατεύθυνση (all-aspect) και πολυφασματικά (multispectral).
  • Υπερηχητική πτήση χωρίς μετάκαυση (Supercruise).
  • Διατηρούμενες Υπερηχητικές Επιχειρήσεις.
  • Ακραία Ικανότητα Ελιγμών.
  • Υψηλός Λόγος Ώσης προς Βάρος (T/S) και Χαμηλός Πτερυγικός Φόρτος.
  • Επιχειρήσεις Μεγάλου Υψόμετρου (>50.000ft).
  • Φορτίο Βλημάτων για Επιδόσεις Μαχητικού.
  • Ολοκληρωμένος Συγκερασμός Αισθητήρων.
  • Επιχειρήσεις Καθιστάμενες Δυνατές από Δίκτυα.
Το F-22 Raptor ανταποκρίνεται στα κριτήρια αυτά πλήρως, με εξαίρεση το τελευταίο, το οποίο καλύπτεται μερικώς εξαιτίας της απαίτησης περιορισμού των εκπομπών. Αντίθετα το F-35 κατά την ευρωπαϊκή κοινοπραξία δεν ανταποκρίνεται στα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά -περιλαμβανόμενου του VLO Stealth- με εξαίρεση τα δύο τελευταία. Τα δύο αεροσκάφη είναι τόσο διαφορετικά, ώστε δεν μπορεί να ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Ειδικότερα η ευρωπαϊκή κοινοπραξία θεωρεί πως το F-35 είναι stealth μετωπικά και στην Χ-ζώνη συχνοτήτων ραντάρ (8-12GHz) μόνον. Πρέπει πάντως να επισημανθεί πως η Lockheed Martin υποστηρίζει πως το F-35 είναι stealth από κάθε κατεύθυνση και πολυφασματικά. Επιστρέφοντας στην παρουσίαση της Eurofighter GmbH, η επιτάχυνση του F-35 στα 30.000ft από Mach 0,8 σε 1,2 διαρκεί 61 δευτερόλεπτα, έναντι ούτε 35 δευτερολέπτων για το F-16C. Στα 30.000ft με ταχύτητα Mach 1,5 ο Διατηρούμενος Ρυθμός Στροφής (STR) του F-35 είναι κατά προσέγγιση 50% εκείνου του Eurofighter Typhoon. Το F-35 δεν διαθέτει ικανότητα Supercruise, ο λόγος T/W είναι 0,9 και ο πτερυγικός φόρτος 500kg/m². Το εσωτερικό οπλικό φορτίο περιορίζεται σε 4 Βλήματα Αέρος-Αέρος (AAM) μέσης ακτίνας. Στο υπόδειγμα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), τα δύο αεροσκάφη παρέχουν συμπληρωματικές συνεργιστικές ικανότητες, με το F-22 να αναλαμβάνει την εναέρια κυριαρχία και το F-35 να προσφέρει ικανότητα επίμονης προσβολής.
Στο βρετανικό και ιταλικό υπόδειγμα, το F-35 παρέχει συμπληρωματικές συνεργιστικές ικανότητες με το μαχητικό εναέριας κυριαρχίας Eurofighter Typhoon, το οποίο ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια 5ης γενιάς με εξαίρεση το χαρακτηριστικό VLO Stealth. Διαθέτει όμως υψηλή ικανότητα επιβίωσης μέσω ενός ισορροπημένου μίγματος κινηματικών επιδόσεων, μείωσης Διατομής Ραντάρ (RCS), συνόλου Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW) περιλαμβανόμενων ρυμουλκούμενων συστημάτων παραπλάνησης, παθητικών αισθητήρων, διαμορφώσεων ραντάρ Χαμηλής Πιθανότητας Υποκλοπής (LPI), όπλων εκτόξευσης από απόσταση, supercruise, τακτικών δικτύωσης, σχεδιασμού αποστολών και μέσων παρεμβολής από απόσταση. Τα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν T/W 1,0-1,2 και πτερυγικό φόρτο κατά προσέγγιση 350kg/m². Το οπλικό φορτίο του περιλαμβάνει πάντοτε 4 AAM μέσης ακτίνας και δύο βραχείας ενώ 7 σταθμοί παραμένουν διαθέσιμοι για όπλα αέρος-εδάφους, με όριο βάρους 7,5t.
Τελικά, η κοινοπραξία θεωρεί πως το F-35 δεν ανήκει στην κατηγορία των μαχητικών αλλά των αεροσκαφών κρούσης: «Μαχητικό είναι ένα αεροσκάφος μάχης του οποίου τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά, το σύνολο αισθητήρων και οι ικανότητες όπλων είναι βελτιστοποιημένα για να επιτυγχάνει τον έλεγχο του αέρα. Τα μαχητικά αναζητούν ενεργά και εμπλέκουν τη δύναμη μαχητικών του αντιπάλου, τα αεροσκάφη κρούσης αποφεύγουν εμπλοκές με λοιπά μαχητικά.»
Περαιτέρω, τα στελέχη της Eurofighter GmbH δήλωσαν κατηγορηματικά πως το Typhoon θα μπορεί να ανιχνεύσει και να ιχνηλατήσει το F-35 από κατευθύνσεις πλευρικά του ρύγχους, πέραν της ζώνης εμπλοκής των ΑΑΜ μακράς ακτίνας. Παράλληλα η δικτύωση και ο συγκερασμός αισθητήρων των Eurofighter θα εξασφαλίζει μόνιμη επίγνωση κατάστασης για ολόκληρη την περιοχή, επιτρέποντας την εκτέλεση βολών από την προαναφερόμενη απόσταση.
Πλήρης παρουσίαση του στρογγυλού τραπεζιού για την εξέλιξη των μαχητικών αεροσκαφών θα δημοσιευθεί στο τεύχος Ιανουαρίου της «ΕΑ&Α».
hellenicdefense.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: