Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Προκλητικό το ΣΕΑ της Τουρκίας (ΣΗΜΕΡΙΝΗ)

"Δεν θάφήσουμε τους Τουρκοκυπρίους να υποφέρουν" και περί "Νόμιμων και ζωτικών συμφερόντων στο Αιγαίο" οι ανακοινώσεις του ΣΕΑ της Τουρκίας που συνεχίζει να προκαλεί.

Με το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά ασχολήθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (ΣΕΑ) κατά την πρώτη συνεδρίασή του το 2010.

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της συνεδρίασης αναφέρεται ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να αφήσει τους Τουρκοκυπρίους να «υποφέρουν» σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου επειδή «οι ειλικρινείς και περιεκτικές προτάσεις τους», όπως χαρακτηρίστηκαν, δεν έγιναν αποδεκτές από τους Ελληνοκυπρίους.

''... οι τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να μετατραπούν αναγκαστικά σε θύματα σε περίπτωση που δεν υπάρξει επίλυση του Κυπριακού,'' αναφέρει γραπτή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα σήμερα μετά από την τακτική διμηνιαία συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση του ΣΕΑ επικρίνει την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέροντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα πλήξουν τις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών στο νησί και τονίζει ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να προσφέρει την υποστήριξή της προς τους τουρκοκυπρίους.

''Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΣΕΑ συζητήθηκε η συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο. Υπογραμμίστηκε ότι μια δίκαιη και διαρκής λύση είναι η μόνη λύση για το νησί. Επίσης τονίστηκε ότι η πρόσφατη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να βλάψει τη φύση της διαδικασίας λύσης, τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, τα δεδομένα στο νησί, την ειρηνευτική διαδικασία και τις προσπάθειες για μια δίκαιη και διαρκή λύση,'' αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση έγινε αξιολόγηση της κατάστασης στο Αιγαίο και των συχνών ελληνοτουρκικών επεισοδίων. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επιλύσει τα προβλήματα αυτά με την Ελλάδα στα πλαίσια της καλής γειτονίας και της στενής συνεργασίας, ωστόσο κάνει λόγο για ''νόμιμα και ζωτικά'' συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

''Εξετάστηκαν τα προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας σχετικά με το Αιγαίο και τα νόμιμα και ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων στην περιοχή. Επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά τη βούλησή μας να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα σύμφωνα με τις αρχές της καλής γειτονίας και της στενής συνεργασίας και με την αντίληψη του εποικοδομητικού διαλόγου,'' αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΑ.

Η σημερινή συνεδρίαση του ΣΕΑ ασχολήθηκε επίσης με το Ιράκ και με το θέμα της τρομοκρατίας.

''Αξιολογήθηκαν οι εξωτερικές και οι εσωτερικές εξελίξεις και προβλήματα ασφάλειας της χώρας μας. Στο πλαίσια αυτό τονίστηκε ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, που απαιτεί μια περιεκτική προσέγγιση, θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και επιμονή ώσπου εξαλειφθεί η απειλή που έχει στόχο την εθνική μας εδαφική κυριαρχία, την ειρήνη και την ασφάλεια,'' αναφέρει η ανακοίνωση


Δεν υπάρχουν σχόλια: