Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Πρωτοφανής τουρκικός τσαμπουκάς στον αέρα

Mε αναχαίτιση ή ακόμη και κατάρρευση απείλησαν οι Τούρκοι αεροσκάφος της Frontex που επιτηρούσε στον Εβρο. Το πρωτοφανές επεισόδιο που κρατήθηκε μυστικό σημειώθηκε κατ’ επανάληψη την περασμένη Τετάρτη, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στους Ελληνες επιτελείς, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση, υπό το πλαίσιο της οποίας διεξάγεται η επιχείρηση αντιμετώπισης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.


Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, τα ελληνικά ραντάρ κατέγραψαν την εξής εκπομπή από τα ραντάρ του Τσανάκαλε προς το λιθουανικό αεροσκάφος, που εκτελούσε το απόγευμα της Τετάρτης και συγκεκριμένα στις 7.28 το απόγευμα πτήση επιτήρησης από την Αλεξανδρούπολη στο Σουφλί. «Leave area immediately. Otherwise will be start tactical operation». Δηλαδή, απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή, διαφορετικά είμαστε αποφασισμένοι να αρχίσουμε τακτική επιχείρηση. Στη στρατιωτική ορολογία «τακτική επιχείρηση» σημαίνει τουλάχιστον αναχαίτιση ή ακόμη και κατάρρευση αν δεν υπάρξει συμμόρφωση με τις υποδείξεις, εν προκειμένω τις τουρκικές. Κι όλα αυτά τη στιγμή που το λιθουανικό αεροσκάφος της Frontex βρισκόταν εντός του ελληνικού εναέριου χώρου.
Μπορεί το ενδεχόμενο της απειλής με κατάρρευση ευρωπαϊκού αεροσκάφους να μοιάζει απίθανο, ωστόσο τα μηνύματα που ήθελαν να περάσουν οι Τούρκοι με την πρωτοφανή αυτή εκπομπή ραντάρ τόσο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και την Ελλάδα ήταν σαφείς. Η Αγκυρα δεν αποδέχεται την επιχείρηση Frontex και εκφράζει με τον ακραίο αυτό τρόπο τη δυσφορία της για τις ευρωπαϊκές πιέσεις τήρησης της συμφωνίας επανεισδοχής των λαθρομεταναστών. Αυτά είναι τα μηνύματα προς τους Ευρωπαίους. Ως προς την Ελλάδα, με τη διατύπωση της απειλής η Τουρκία θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμη και τα σύνορα στον Εβρο.
Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό αεροσκάφος ή ελικόπτερο, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, μπορεί (όπως και τα ελληνικά) να πετούν ακόμη και ένα εκατοστό από την οριογραμμή των ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή του Εβρου. Ουδείς μπορεί να ζητήσει την απομάκρυνση του πτητικού μέσου πριν αυτό περάσει τα σύνορα. Οι Τούρκοι όμως όχι μόνο το έπραξαν, αλλά το αξίωσαν μέσω της θρασύτατης απειλής αναχαίτισης ή κατάρρευσης. Η εκπομπή μάλιστα από τα ραντάρ του Τσανάκαλε την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου με την ίδια απειλητική φράση καταγράφηκε όχι μία, αλλά τρεις φορές προς το λιθουανικό αεροσκάφος.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο Πεντάγωνο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία αναζητεί φόρμουλα κατευνασμού των τουρκικών αντιδράσεων και συνεργασία στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Ισως, όπως εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, εκεί να αποσκοπεί και η εκτόξευση απειλής από την Αγκυρα. Να θέσει, δηλαδή, η ίδια τους όρους της όποιας συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αξίζει δε να επισημανθεί ότι μέχρι την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου τα αεροσκάφη της Frontex που επιτηρούσαν την περιοχή μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου δέχονταν τις τουρκικές παραινέσεις να φύγουν από την περιοχή «καθώς πλησίαζαν τον τουρκικό εναέριο χώρο». Αυτό γινόταν ενώ το αεροσκάφος ήταν ένα μίλι, μπορεί και περισσότερο εντός του ελληνικού εναερίου χώρου. Με το επιχείρημα αυτό, την Τρίτη λιθουανικό ελικόπτερο δέχθηκε 79 κλήσεις από τα ραντάρ του Τσανάκαλε. Γεγονός που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: