Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

κ. ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΔΥΟ ΕΤΩΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Φίλοι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Πριν δύο χρόνια, με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργός Άμυνας, έθεσα ως πρωταρχικό μου σκοπό την υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια. Ευθύς εξ’ αρχής έδωσα οδηγίες προς όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου και του ΓΕΕΦ να αρχίσουν εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Σήμερα, με τη συμπλήρωση δύο χρόνων διακυβέρνησης, ανεπιφύλακτα μπορώ να σας διαβεβαιώσω, και θα σας δώσω πραγματικά στοιχεία, ότι βρισκόμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο για υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Στην πορεία, μας προέκυψαν διάφορες δυσκολίες και προβλήματα όπως για παράδειγμα η παγκόσμια οικονομική κρίση. Έτσι, έγκαιρα και με ευελιξία, αναπροσαρμόσαμε τη στρατηγική μας για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Αυτά που μετρούν είναι τα έργα και εμείς είμαστε των έργων και όχι των ηχηρών συνθημάτων και των πολλών λόγων.

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ

Από την αρχή διαπιστώσαμε ότι:

* Η επάνδρωση και η στελέχωση των Μονάδων ήταν σε χαμηλά ποσοστά.
* Ο τρόπος εκπαίδευσης του προσωπικού και η συντήρηση του υλικού, κυρίως λόγω και του μειωμένου προσωπικού, παρουσίαζε αδυναμίες.
* Σε περίπτωση θερμού επεισοδίου ή μιας κρίσης, με την κατάσταση που επικρατούσε, οι Μονάδες μας δεν θα είχαν τη δυνατότητα άμεσης αντίδρασης.
* Ο τρόπος επιτήρησης, δηλαδή μόνον η στατική παρατήρηση της Γραμμής Κατάπαυσης του Πυρός (ΓΚΠ), όπως ήταν η πρακτική με τα φυλάκια, δεν ήταν ο πλέον αποδοτικός.


Όλα αυτά τα μειονεκτήματα μας ανησύχησαν επειδή δημιουργούσαν δυσμενείς επιπτώσεις στο αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς. Προσωπικά δεν έχω μάθει να βάζω τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Ως υπόλογοι στον κυπριακό λαό και ως οι πλέον αρμόδιοι και υπεύθυνοι για την ασφάλειά του, αποφασίσαμε να κάνουμε βήματα μπροστά για να αναβαθμίσουμε την ασφάλεια του τόπου μας.

Στις 20 Μαρτίου 2008, είχα δώσει γραπτές οδηγίες/ όρους εντολής προς την προηγούμενη ηγεσία του ΓΕΕΦ και στις 3 Ιουλίου 2008 είχε ολοκληρωθεί η σύνταξη της μελέτης για την αναδιοργάνωση της Δύναμης. Αυτή η μελέτη, αφού έτυχε της έγκρισης και του νέου Αρχηγού με μικρές διαφοροποιήσεις, στις 3 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους άρχισε να υλοποιείται προκειμένου η Εθνική Φρουρά να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο, μικρό και ευέλικτο στρατό με αυξημένες δυνατότητες αποτροπής.

Εμείς προχωρούμε με την πρώτη φάση της αναδιοργάνωσης, η οποία θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Νοέμβριο. Τι θα πετύχουμε:

* Πρώτα απ’ όλα θα δημιουργηθούν Μονάδες ειδικής συνθέσεως με αυξημένο ποσοστό επάνδρωσης.
* Οι Μονάδες θα συγκεντρωθούν σε μεγάλα στρατόπεδα και θα είναι πολύ καλύτερα επανδρωμένες, γεγονός το οποίο θα βελτιώσει την εκπαίδευση του προσωπικού και τη συντήρηση του υλικού.
* Με το συνδυασμό του νέου τρόπου στατικής και κινητής επιτήρησης θα παρέχεται η δυνατότητα καλύτερου και αποτελεσματικότερου ελέγχου και θα γίνεται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και της υποδομής των Ενόπλων Δυνάμεων.
* Θα βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας του μόνιμου προσωπικού αλλά και η διαβίωση των κληρωτών στρατιωτών.
* Θα επέλθουν εξοικονομήσεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε λειτουργικές δαπάνες στην Εθνική Φρουρά. Για παράδειγμα, με τη μεταστάθμευση των ελικοπτέρων από τη Λακατάμεια στην Πάφο θα συγκεντρωθούν οι αεροπορικές δυνάμεις στην καθ’ όλα σύγχρονη αεροπορική βάση με αποτέλεσμα την καλύτερη ασφάλεια, εκπαίδευση και συντήρηση των πτητικών μέσων.
* Το κυριότερο όμως, και το τονίζω, είναι ότι θα είμαστε σε θέση, γρήγορα και αποφασιστικά να αντιμετωπίσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, κάθε αιφνιδιαστική ενέργεια του εχθρού.


Θέλουμε να συμβαδίζουμε με όσα συμβαίνουν στους σύγχρονους στρατούς. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όταν οι ξένοι επιτελείς μας επισκέπτονται ή μας επιθεωρούν στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, εκφράζονται πάντοτε με θετικά σχόλια για την ποιότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο στο θέμα της αναδιοργάνωσης. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται να ακούσει την πολιτική μας στο θέμα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας. Δεν υποτιμούμε τα ερωτηματικά που εγείρονται από τους πολίτες σχετικά με το θέμα.

Γιατί δεν έχουμε προχωρήσει στη μείωση της θητείας και γιατί παρουσιάζεται καθυστέρηση; Εύλογο το ερώτημα.

Παράλληλα με τη μελέτη της αναδιοργάνωσης, συντάχθηκε από το ΓΕΕΦ και μελέτη που καταγράφει ότι είναι δυνατή η μείωση της θητείας κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Πρόκειται για ένα θέμα κεφαλαιώδους σημασίας για το οποίο πρέπει να υπάρχει συναίνεση επειδή αφορά ολόκληρη την κοινωνία.
Σας θυμίζω ότι είχε γίνει συζήτηση του θέματος τόσο με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας όσο και με τα πολιτικά κόμματα και άλλους Φορείς αλλά, δυστυχώς, αντιμετωπίσαμε προσκόμματα.

Εγώ συμφωνώ με τη μείωση της θητείας και λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου τις έρευνες γνώμης και την απαίτηση του κυπριακού λαού για μείωση της θητείας, μέτρο που θα συντείνει και στην αντιμετώπιση της φυγοστρατίας.

Προσωπικά θέτω δύο βασικές προϋποθέσεις για υλοποίηση της μείωσης της θητείας: Πρώτον, την αναδιοργάνωση των Ενόπλων μας Δυνάμεων και δεύτερον την πρόσληψη προσωπικού, τα οποία θεωρώ ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Δεν έχω βάλει στα συρτάρια τη μείωση της θητείας.

Επαναλαμβάνω ότι για να εκσυγχρονίσουμε την ΕΦ, με βάση τα σημερινά δεδομένα, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αναδιοργάνωσή της. Όπως προβλέπεται από τη σχετική μελέτη του ΓΕΕΦ, η πρώτη φάση της οποίας θα ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο.

Τότε θα είμαστε σε θέση να επαναξιολογήσουμε την όλη κατάσταση και ειδικότερα τις ανάγκες μας σε προσωπικό. Δηλαδή, για να μπορέσει η ΕΦ να λειτουργεί και να έχει σε υψηλό βαθμό επιχειρησιακή ετοιμότητα και μαχητική ικανότητα, χρειάζεται να υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός σε προσωπικό.

Να μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι για να λειτουργήσει η ΕΦ χρειάζεται ελάχιστη οροφή σε προσωπικό 10,000 στρατιώτες. Η οποιαδήποτε μείωση της θητείας αναγκαστικά θα σημαίνει και τη μείωση αυτού του αριθμού. Ας πούμε ότι μένουν μόνον 8,000. Είναι αυτονόητο ότι αυτοί οι 8,000 στρατιώτες δεν θα μπορούν από μόνοι τους να λειτουργήσουν την ΕΦ και θα υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο αξιόμαχό της. Άρα, λοιπόν, θα χρειαστεί να προσλάβουμε προσωπικό για να καλύψει αυτό το κενό.

Η πρόσληψη αυτού του προσωπικού συνεπάγεται οικονομικό κόστος. Αυτό το κόστος, όμως, θα είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε αφότου πρώτα αξιολογήσουμε την όλη κατάσταση με τα δεδομένα που θα προκύψουν και ιδιαίτερα τις ανάγκες σε προσωπικό μετά το πέρας της πρώτης φάσης της αναδιοργάνωσης, δηλαδή, τον προσεχή Νοέμβριο.

Εκτιμώ ότι τώρα είμαι ξεκάθαρος ως προς τη θέση και το στόχο του Υπουργείου Άμυνας. Δηλαδή, θα πρέπει να συνυπάρξουν οι δύο βασικές προϋποθέσεις, της αναδιοργάνωσης και της πρόσληψης προσωπικού - με το αντίστοιχο κόστος - για να επιτύχουμε τη μείωση της στρατιωτικής θητείας.
Ως εκ τούτου, ζητώ και πάλιν την κατανόηση της κοινωνίας καθώς και τη στήριξή της για να πετύχουμε αυτόν το στόχο και ας μη ξεχνάμε ότι η πατρίδα μας είναι ημικατεχόμενη.

Εύχομαι ότι σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια τα πολιτικά κόμματα θα συνεργαστούν μαζί μας αφήνοντας το όλο θέμα μακριά από οποιεσδήποτε πολιτικές σκοπιμότητες. Όταν υπάρχει αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απ’ όλες τις πλευρές, βρίσκονται λύσεις και υπάρχει προοπτική.

ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι φέτος η ΕΦ, μετά παρέλευση μεγάλου χρόνου, θα παραλάβει νέο, κύριο εξοπλισμό, σημαντικό μέρος του οποίου θα ενταχθεί στην ΕΦ εντός του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα αναφέρω:

* Την αγορά πέραν των 400 στρατιωτικών οχημάτων γενικής χρήσης διαφόρων τύπων. Θέλω να υπενθυμίσω ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει στο παρελθόν ακυρωθεί τρεις φορές, με αποτέλεσμα η ΕΦ να έχει στο δυναμικό της πεπαλαιωμένα οχήματα. Εμείς, όμως, μέσα από σύντομες και διαφανείς διαδικασίες το έχουμε κάνει πράξη. Με όλη την ειλικρίνεια σας διαβεβαιώνω ότι επιδιώκουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρημάτων από το υστέρημα του κυπριακού λαού για την αμυντική μας θωράκιση.
* Την προμήθεια τριών σύγχρονων Ελικοπτέρων για σκοπούς έρευνας και διάσωσης προς ενίσχυση της δυνατότητάς μας για καλύτερη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή FIR Λευκωσίας. Τα εν λόγω Ελικόπτερα δύνανται να χρησιμοποιηθούν και για μεταφορικούς σκοπούς.
* Την προμήθεια μιας επιλαρχίας αρμάτων για να καλύψει επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΦ, σε αντικατάσταση άλλων παλαιοτέρων.


Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτή η κυβέρνηση εργάσθηκε σκληρά και μεθοδικά και δικαιούται να περηφανεύεται για τα αποτελέσματα. Αυτό το επίτευγμα αποκτά μεγαλύτερη σημασία επειδή υλοποιείται εν μέσω μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης.

Πραγματικά μας προκαλεί μεγάλη λύπη, έκπληξη αλλά και ερωτηματικά για τα κίνητρα, όταν ακούμε σχόλια ότι «η ΕΦ διαλύεται».

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ

Συνεχίζουμε και ενισχύουμε την αμυντική μας συνεργασία με την Ελλάδα. Με τον εξ Ελλάδος ομόλογό μου, Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, καθορίσαμε τον τρόπο αυτής της συνεργασίας κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σήμερα, στο επίκεντρο βρίσκεται η επαναξιολόγηση και αναθεώρηση του Κοινού Μνημονίου Χειρισμού Κρίσεων Ελλάδας-Κύπρου, ώστε να συνάδει με τα σημερινά δεδομένα.

Επίσης, συνεχίζονται σε τακτικό και στρατηγικό πλαίσιο επιτελικές ασκήσεις συνεργασίας μεταξύ ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΦ.

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Η ανάπτυξη της αμυντικής διπλωματίας αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής μας όπως καθορίζεται, άλλωστε, και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Θεωρούμε πως είναι ένα πρόσθετο πεδίο αγώνα το οποίο, με την κατάλληλη αξιοποίηση, μπορεί να έχει αποτελεσματική συμβολή και οφέλη στον αγώνα που διεξάγει η πατρίδα μας.

Επιδιώκουμε την όσο το δυνατό ενεργότερη συμμετοχή μας στις διάφορες δομές ασφάλειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), και ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουμε έμπρακτα σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, αποδεικνύοντας την πολιτική μας βούληση για ενεργό εμπλοκή στις δομές αυτές.

Μέχρι σήμερα συμμετείχαμε στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις της ΕΕ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Σουδάν, στο Τσάντ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Τώρα συμμετέχουμε στην Επιχείρηση «ΑΤΑΛΑΝΤΑ» για την καταπολέμηση της πειρατείας στα ανοικτά της Σομαλίας.

Επίσης συμμετέχουμε στην επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL) και στο Ευρωπαϊκό Πολυεθνικό Συγκρότημα HELBROC με κράτος πλαίσιο την Ελλάδα.

Κρίνω σκόπιμο να σημειώσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεισφέρει τις υποδομές της όπως λιμάνια, αεροδρόμια και εγκαταστάσεις σε όλες τις επιχειρήσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ. Επιπλέον συνεισφέρουμε οικονομικά σε όλες τις επιχειρήσεις της ΕΕ μέσω του μηχανισμού «ΑΘΗΝΑ».

Τον περασμένο Αύγουστο υποστηρίξαμε σχετική πρωτοβουλία της Γαλλίας για εκπαίδευση 500 ανδρών των Σομαλικών Δυνάμεων Ασφαλείας, συνεισφέροντας στρατιωτικό υλικό αξίας 150,000 ευρώ περίπου, ενώ φέτος αποστείλαμε ανθρωπιστική βοήθεια στην Αϊτή.

Στο σημείο αυτό νιώθω ότι έχω ηθική υποχρέωση να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη μας, που συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό και αδιαμφισβήτητα με τον επαγγελματισμό τους προβάλλουν την χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο.

Το έργο μας στον τομέα της αμυντικής πολιτικής δεν σταματά εδώ. Διοργανώσαμε τη Συνάντηση των Αρχηγών των Πολεμικών Ναυτικών της Ευρώπης CHENS και εκπαιδευτικό σεμινάριο για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ασφάλειας και Άμυνας, το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο δεύτερος άξονας της αμυντικής μας διπλωματίας είναι η ανάπτυξη και η ενδυνάμωση των διμερών μας σχέσεων.

Έχουμε υπογράψει με τη Δημοκρατία της Σερβίας Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας και είμαστε στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με άλλες χώρες. Οι σχέσεις μας τόσο με τους ευρωπαίους εταίρους μας όσο και με άλλες φίλες χώρες έχουν ενδυναμωθεί. Πρόσφατα είχαμε τις επισκέψεις στην Κύπρο των Υπουργών Άμυνας της Ελλάδας, Βελγίου και Σερβίας καθώς επίσης τον ελλιμενισμό σε κυπριακά λιμάνια πολλών πολεμικών πλοίων. Ξεχωρίζει η επίσκεψη του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle.

Σκοπός μας είναι να ξεφύγουμε από την εσωστρέφεια που χαρακτήριζε μέχρι πρότινος την Εθνική Φρουρά και να την μετατρέψουμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό στρατό. Απτό παράδειγμα αυτής της πολιτικής αποτελεί η άσκηση "ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ", την οποία τα τελευταία δύο χρόνια, καταφέραμε να αναβαθμίσουμε, έτσι ώστε να εξελιχθεί σε μια πολυεθνική άσκηση έρευνας και διάσωσης στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Φέτος θα μετάσχουν μαζί μας η Βρετανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία. Βεβαίως μεγάλος αριθμός άλλων χωρών θα συμμετάσχει με παρατηρητές.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

Το Υπουργείο Άμυνας συμμετέχει σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων και στις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ).

Ειδική αναφορά επιθυμώ να κάνω στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας όπου συμμετείχαμε με χρηματική συνεισφορά €270.000 στα πρώτα δύο κοινά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που αφορούσαν στην προστασία Δυνάμεων. Στα πλαίσια των σχετικών ερευνητικών προγραμμάτων ανατέθηκαν πρόσφατα τρία συμβόλαια σε Κύπριους ερευνητές, μέσω του Πανεπιστημίου Κύπρου, συνολικής αξίας €355.000.

Την περασμένη βδομάδα διοργανώσαμε ειδική ημερίδα για τα θέματα έρευνας και τεχνολογίας στον τομέα της άμυνας στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ακαδημαϊκών και άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων στον τόπο μας.

ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις με αριθμό κρατών μελών της ΕΕ και άλλων κρατών για την υπογραφή συμφωνιών αμοιβαίας προστασίας και ανταλλαγής διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Παράλληλα, βελτιώσαμε τη νομοθεσία σχετικά με την προστασία των εθνικών διαβαθμισμένων πληροφοριών και αποστείλαμε σχετικό διάταγμα στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Ολοκληρώσαμε με επιτυχία, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ακαδημία Δημοσίας Διοίκησης, πρόγραμμα για ενημέρωση όλου του προσωπικού στα θέματα διαχείρισης εθνικών διαβαθμισμένων πληροφοριών και διαβαθμισμένων πληροφοριών ΕΕ.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Στις προτεραιότητές μας ήταν η ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για ενοποίηση και αναθεώρηση των περί της Εθνικής Φρουράς Νόμων του 1964 έως 2008 ώστε οι πρόνοιές τους να εκσυγχρονιστούν, κυρίως για αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας. Το εν λόγω νομοσχέδιο ευρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται πρόνοιες όπως για παράδειγμα:

* Όσοι κρίνονται κατάλληλοι για εναλλακτική θητεία, θα την εκτελούν σε Μονάδες της ΕΦ και όχι σε άλλες υπηρεσίες, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
* Όσοι στρατεύσιμοι θα κρίνονται ακατάλληλοι για στράτευση λόγω ψυχικών παθήσεων δεν θα τους χορηγείται οριστικό απολυτήριο αλλά προσωρινό, μέχρι το τριακοστό έτος της ηλικίας τους.
* Σε όσους εκπληρώνουν κανονικά τη στρατιωτική τους θητεία θα χορηγείται πιστοποιητικό εκπλήρωσης της θητείας.


Τώρα, σε ό,τι αφορά την επίλυση χρόνιων προβλημάτων των στελεχών, πράγματι το θέμα είναι περίπλοκο επειδή έχει να κάνει κυρίως με τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης νομοθεσίας που στο παρελθόν δημιούργησε σωρεία προβλημάτων στην ομαλή ανέλιξή τους. Αναγνωρίζοντας, όμως, το πρόβλημα της ανέλιξης των στελεχών, έχει εγκριθεί αριθμός θέσεων προαγωγής σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας στον Προϋπολογισμό, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την προαγωγή πέραν των 400 στελεχών.

Σήμερα βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια ολοκλήρωσης του Περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμου και παράλληλα εργαζόμαστε με γρήγορους ρυθμούς για την ρύθμιση των Κανονισμών περί Ιεραρχίας, Κρίσεων και Προαγωγών των αξιωματικών και υπαξιωματικών για οριστική επίλυση του προβλήματος. Βεβαίως, δεν σας κρύβω ότι πρόκειται για ένα μεγάλο και περίπλοκο κεφάλαιο, το οποίο δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί από τη μια μέρα στην άλλη.

Σημειώνω ότι έχουν εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων «Οι περί Χορηγημάτων και Απολαβών της Εθνικής Φρουράς της Δημοκρατίας (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2009», που ρυθμίζουν θέματα καταβολής του μηνιαίου χορηγήματος των εθνοφρουρών.

Επίσης, έχει ετοιμαστεί προσχέδιο των νέων Κανονισμών με τίτλο: «Οι περί Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών Γενικοί Κανονισμοί», με τους οποίους καθορίζεται η σύσταση, η στελέχωση, η οργάνωση και η λειτουργία των Υπηρεσιών Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ). Το εν λόγω νομοσχέδιο ευρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΙΑ

Έχω ήδη αναφερθεί αποσπασματικά στο νοσηρό φαινόμενο της φυγοστρατίας. Πιο συγκεκριμένα, όμως, όσον αφορά στην αναχαίτιση, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, αυτού του φαινομένου αναφέρω:

Το Υπουργείο Άμυνας έχει προβεί σε παραστάσεις προς όλους τους αρμοδίους φορείς στους οποίους έχουν τοποθετηθεί στρατεύσιμοι για εκτέλεση εναλλακτικής υπηρεσίας ώστε να αποτείνονται στον Αρχηγό της Αστυνομίας για διώξεις όσων εξ αυτών δεν συμμορφώνονται με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

Έδωσα οδηγίες και συστάθηκε Δευτεροβάθμιο Ιατροσυμβούλιο και επανεξέτασε την ικανότητα για υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά 77 στρατευσίμων της 2009 Β’ ΕΣΣΟ οι οποίοι έτυχαν απαλλαγής ή αναβολής από την υποχρέωση για υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά, για ψυχικά νοσήματα, και κατείχαν δελτίο υγείας του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Εξήντα πέντε (65) από αυτούς βρέθηκαν κατάλληλοι για στράτευση και κλήθηκαν για κατάταξη. Αυτή η προσπάθεια που άρχισε το Υπουργείο θα συνεχισθεί με την επανεξέταση και παλαιοτέρων κλάσεων (πρόκειται όμως για χρονοβόρα διαδικασία).

Στις 27 Ιανουαρίου 2010 υπογράφηκε με την έγκρισή μου Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του ΓΕΕΦ και του ΚΟΑ που αφορά στην παροχή διευκολύνσεων προς τους στρατεύσιμους αθλητές αλλά και τη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της φυγοστρατίας των αθλητών.

ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Έμπρακτα αποδείξαμε ότι κύριο μέλημά μας είναι ο άνθρωπος. Γνωρίζουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες των νέων μας. Γι’ αυτό αυξήσαμε τα ποσοστά των αδειών και διανυκτερεύσεων των στρατιωτών μέχρι και 50% ανάλογα βέβαια, με τις επιχειρησιακές ανάγκες των Μονάδων.

Ζητούμε επίμονα και εμμένουμε να γίνει πράξη σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας η εφαρμογή της ανθρωποκεντρικής διοίκησης. Απαιτούμε σεβασμό της προσωπικότητας, δημιουργικό πνεύμα και στήριξη των νέων στην προσπάθειά τους να ενταχθούν ομαλά στο στρατιωτικό περιβάλλον.

Δώσαμε στα στελέχη την απαλλαγή που υποσχεθήκαμε μετά την εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας και δεν θα σταματήσουμε εδώ. Δόθηκαν οδηγίες να αυξηθεί η δύναμη των στελεχών στις Μονάδες, μειώνοντας τον αριθμό εκείνων που υπηρετούν σε επιτελεία, προκειμένου να μειωθεί ο φόρτος εργασίας τους και ο αριθμός των 24ωρων υπηρεσιών που εκτελούν μηνιαίως.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ (ΚΥΠΣΕΑ)

Στη διετία που μας πέρασε ολοκληρώθηκαν όλα τα σχέδια της Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης. Φέτος συνολικά εγκρίθηκαν και τα 21 επιμέρους σχέδια από τα Υπουργεία και Οργανισμούς δημόσιας ωφελείας και έτσι δόθηκε ένα τέλος σε μια χρονίζουσα εκκρεμότητα που έθετε σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των επιχειρήσεων.

ΕΦΕΔΡΟΙ - ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΕΣ

Αντιμετωπίσθηκαν λειτουργικά προβλήματα της Εφεδρείας και της Εθνοφυλακής. Μειώσαμε το όριο ηλικίας αποδέσμευσης των Εφέδρων από το 50ό στο 46ο έτος και των Εθνοφυλάκων από το 53ο στο 50ό έτος. Επίσης, προσαρμόσαμε τα προγράμματα εκπαίδευσής τους ώστε ο χρόνος τους να είναι πιο παραγωγικός και εποικοδομητικός όταν βρίσκονται στα στρατόπεδα και στους χώρους ασκήσεων.

ΕΡΓΑ ΣΤΡΑΤΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το γενικό χωροταξικό σχέδιο για ανέγερση νέου κτηρίου για το ΥΠΑΜ, το ΓΕΕΦ και τη Λέσχη Αξιωματικών.

Επίσης, προωθήθηκε αριθμός έργων τα οποία αφορούν στην κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της ΕΦ καθώς και την αναβάθμιση και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εθνοφρουρών μας, λαμβάνοντας υπόψη την περιβαλλοντική τους πτυχή.

Έγιναν έργα επέκτασης του στρατιωτικού κοιμητηρίου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αποσύραμε και καταστρέψαμε 324 πυραύλους τύπου «Δ» (Strella), των οποίων το όριο ζωής είχε λήξει προ εικοσαετίας. Για την ενέργειά μας αυτή λάβαμε επαινετικά σχόλια και υπήρξε εκτενές δημοσίευμα σε μηνιαίο περιοδικό που εκδίδει ο ΟΑΣΕ.

Περί τα τέλη του περασμένου χρόνου οργανώθηκε και εκτελέστηκε για πρώτη φορά βολή με τα αντιαεροπορικά μας οπλικά συστήματα σε πεδίο βολής εκτός Κύπρου. Οι βολές είχαν 100% επιτυχία και τα αποτελέσματα άφησαν έκπληκτους τους παρευρισκόμενους από ξένες χώρες, κυρίως για τον υψηλό βαθμό εκπαίδευσης του προσωπικού μας και για την ευστοχία στις βολές.

Στο Υπουργείο Άμυνας δημιουργήσαμε Κέντρο Εξυπηρέτησης Στρατευσίμων (ΚΕΣ) το οποίο λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως και στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος για διευκρινίσεις και πληροφορίες, σε θέματα που αφορούν το Υπουργείο Άμυνας και την ΕΦ. Οι αριθμοί επικοινωνίας είναι: 22807505, 22807650, 22807653.

Οργανώθηκαν ομάδες για πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών και λειτουργήσαμε 24ωρη τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης "SOS" επανδρωμένη από ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι να δώσουν συμβουλές με πλήρη εχεμύθεια. Ο αριθμός αυτής της υπηρεσίας είναι το 1404.

Άμεση αναγκαιότητα για μας ήταν η πλήρης κατά το δυνατόν εφαρμογή αξιοκρατικών κριτηρίων στην ΕΦ και η καθιέρωση αντικειμενικών διαδικασιών έτσι που να μην υπάρχουν παρεμβάσεις και αδικίες. Βελτιώσαμε το σύστημα μοριοδότησης των μεταθέσεων των στρατιωτών μας. Αξιόλογο έργο επιτελεί και η Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων της οποίας προεδρεύει ο Υπαρχηγός της ΕΦ και η οποία, μετά από οδηγίες μου, διεύρυνε τις εργασίες της για να επιλαμβάνεται με ταχύτερους ρυθμούς κοινωνικών ή ανθρωπιστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εθνοφρουροί μας.

Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας και είμαστε στο τελικό στάδιο υπογραφής μνημονίου συνεργασίας για ένταξη στο στρατό των προγραμμάτων του Οργανισμού Νεολαίας που αφορούν κυρίως στην καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, την οδική ασφάλεια και άλλα.

Επαναξιολογήσαμε το Σχέδιο Δωρεάν Διακίνησης των εθνοφρουρών από και προς τα στρατόπεδα και λάβαμε μέτρα προκειμένου να ικανοποιούνται κατά το δυνατόν όλοι οι οπλίτες, και ιδιαίτερα αυτοί που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Μέχρι σήμερα λειτούργησαν 21 κόμβοι ίντερνετ καφέ (διαδικτυακοί χώροι cytanet) σε μεγάλα στρατόπεδα ώστε να αξιοποιούν οι στρατιώτες όσο το δυνατό καλύτερα τον ελεύθερό τους χρόνο.

Το Υπουργείο Άμυνας ενεργώντας στα πλαίσια της ισχύουσας σχετικής νομοθεσίας, έχει ξεκινήσει διαδικασία εκποίησης παλαιού απενεργοποιημένου οπλισμού της ΕΦ, με πώλησή του ως συλλεκτικού, σε φυσικά πρόσωπα, πολίτες της Δημοκρατίας. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας.

Αγαπητοί Εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Προσωπικά νιώθω ικανοποιημένος με το έργο που έχει επιτελεσθεί σε όλους τους τομείς παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε στο δρόμο μας. Γι’ αυτό θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, όλο το προσωπικό του Υπουργείου και της Εθνικής Φρουράς, τους εφέδρους και εθνοφύλακες.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Πέτρο Τσαλικίδη, τον Γενικό Διευθυντή δρα Πέτρο Καρεκλά και τον Διευθυντή του Επιτελείου μου Συνταγματάρχη Ανδρέα Σταύρου για τις άοκνες και φιλότιμες προσπάθειες τους καθώς και για τον επαγγελματισμό που επιδεικνύουν στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Να ευχαριστήσω και εσάς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μας να παρευρεθείτε σήμερα εδώ.

Να είστε σίγουροι ότι εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις του Προγράμματος Διακυβέρνησης. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο λόγος μας ελέγχεται, και ειδικότερα από τα ΜΜΕ. Άρα κάθε μας λέξη πρέπει να έχει αντίκρισμα αλήθειας και πραγματικότητας.

Κύριος μας στόχος παραμένει να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για μια σύγχρονη, αποτελεσματική και αξιόμαχη Εθνική Φρουρά, ικανή από τη μια να παρέχει ασφάλεια στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και από την άλλη να μπορεί να ανταποκρίνεται στις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Εμείς έχουμε όραμα, ξεκάθαρη κατεύθυνση και προχωρούμε μπροστά για να ολοκληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας προς τον κυπριακό λαό.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι κάθε καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: