skip to main |
skip to sidebar
Λευκωσία: Ο Δεκέμβριος θεωρείται ο σημαντικότερος μήνας για το Κυπριακό, με βάση τους σχεδιασμούς των Ηνωμένων Εθνών και των εν δυνάμει μεσολαβητών. Σύμφωνα με τις ασκήσεις επί χάρτου που έχουν γίνει στη Νέα Υόρκη αλλά και στις Βρυξέλλες, διάφορες εξελίξεις αναμένονται να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σκηνικό που φαίνεται ότι στήνεται διαμορφώνεται ως εξής:
Πρώτο, ενώ θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στις 26 Μαΐου, το μυαλό όλων φαίνεται ότι θα είναι στραμμένο στη διεθνή διάσκεψη. Ακόμη και να μην προχωρήσει η διαδικασία και δεν ολοκληρωθεί η συζήτηση σε όλα τα κεφάλαια, η διάσκεψη θα γίνει με στόχο να ξεπερασθούν οι δυσκολίες και να συμφωνηθεί σε αυτό το επίπεδο η λύση. Τι θα χρησιμοποιηθεί ως πίεση μέχρι και τη διεθνή διάσκεψη; Από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών θα επανέλθει ο μπαμπούλας της αλλαγής του καθεστώτος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ το Δεκέμβριο. Ενδεχομένως να υπάρξει και μια έμμεση αναφορά στην έκθεση του Ιουνίου. Ο Διεθνής Οργανισμός έχει προαναγγείλει και την υποβολή νέας έκθεσης για τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα για τον Νοέμβριο. Αυτή η έκθεση θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για την απόδοση ευθυνών στην «άτακτη πλευρά».
Δεύτερον, από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπάρξουν εξελίξεις σε δύο επίπεδα. Η επιβολή του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο θα συντηρείται μέχρι τον Δεκέμβριο και θα λειτουργεί ως δαμόκλειος σπάθη πάνω στη Λευκωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κανονισμός, ο οποίος προωθείται πακέτο με την πορεία του Κυπριακού, θα ανοίξει τον Δεκέμβριο και αναλόγως των εξελίξεων θα προωθηθεί ή όχι. Την ίδια περίοδο θα επαναξιολογηθεί και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Είναι προφανές ότι ο στόχος εταίρων μας στην Ε.Ε. είναι να ανοίξουν κι άλλα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας. Πρωτίστως να ξεπαγώσουν κεφάλαια από τα οκτώ παγωμένα.
Είναι προφανές ότι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα έχει καθορίσει τόσο το πλαίσιο των επόμενων βημάτων όσο και το περιεχόμενό τους. Αποτελεί τον προπομπό για το τι θα σχεδιάζουν να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι παράμετροι του ΟΗΕ, στους οποίους γίνεται αναφορά, παραπέμπουν σε κεκτημένα και σε παράγωγα δίκαια. Για την τουρκική πλευρά αυτή η ορολογία παραπέμπει στο σχέδιο Ανάν. Αυτή η προσέγγιση δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ από τα Ηνωμένα Έθνη.
Η επιλογή της διεθνούς διάσκεψης, ως μεθοδολογία και πρακτική επίλυσης προβλημάτων, συνιστά εγκατάλειψη της κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία. Μιας διαδικασίας που έχει πολυδιαφημιστεί τόσο από την κυπριακή Κυβέρνησηόσο και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Για να γίνει το βήμα προς τη διεθνή διάσκεψη, θα παρουσιασθεί μια εικόνα και θα εδραιωθεί ως πεποίθηση ότι δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό με την υφιστάμενη διαδικασία. Γι’ αυτό και θα προχωρήσουν σε διεθνής κοινότητα. Εκεί οι παίκτες είναι λίγο-πολύ γνωστοί, όπως και οι σχέσεις τους με την Τουρκία. Η Κύπρος θα έχει τη στήριξη βασικά της Ελλάδος, της οποίας οι δυνατότητες είναι γνωστές και δεδομένες.
Ο πονοκέφαλος της μετάφρασης θα είναι τριπλός
Το σκηνικό για την πρώτη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια και του νέου κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στήνεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι προφανές ότι μια πρώτη δυσκολία είναι η συνεννόηση σε επίπεδο γλώσσας. Ο Ντερβίς Έρογλου δεν ομιλεί πέραν της τουρκικής καμία άλλη γλώσσα. Ως εκ τούτου, θεωρείται δεδομένο ότι θα συνομιλεί μέσω μεταφραστή. Με αυτό το δεδομένο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει να μιλά και ο ίδιος στη μητρική γλώσσα, συνεπώς κι αυτός μέσω μεταφραστή. Για να μπορούν να παρακολουθούν τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει η μετάφραση να γίνεται από την τουρκική στην αγγλική και από την ελληνική στην αγγλική. Αυτό θα σημαίνει επιπλέον χρόνος, χρονοβόρες δηλαδή συναντήσεις. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή της ταυτόχρονης μετάφρασης. Αλλά θα πρέπει να στηθεί μηχανισμός.
Όπως είναι σαφές, πρώτο θέμα στις απευθείας διαπραγματεύσεις θα είναι το περιουσιακό. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει διαβεβαιώσει τον Ντερβίς Έρογλου πως μπορεί να ανοίξει το θέμα της κυριαρχίας αργότερα. Στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα υπάρχει μια αναφορά που μπορεί να τύχει διαφόρων ερμηνειών και αφορά το θέμα των εξουσιών. Η αναφορά αυτή θεωρείται πάσα στον Έρογλου σε σχέση με το κατάλοιπο εξουσίας. Στην παράγραφο 15 αναφέρεται ότι οι συζητήσεις για τη διακυβέρνηση/ διαμοιρασμό εξουσιών επικεντρώθηκαν και στις ομοσπονδιακές αρμοδιότητες. Εάν το κατάλοιπο εξουσίας ανήκε στην κεντρική κυβέρνηση, τότε αυτό που θα συζητείτο δεν θα ήταν οι αρμοδιότητες της Ομοσπονδίας αλλά των συνιστώντων κρατιδίων. Επίσης η αναφορά στις εξωτερικές σχέσεις παραπέμπει στο γεγονός ότι δεν θεωρείται εκ προοιμίου αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης.
Ως εκ τούτου μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι επιχειρήθηκε να καθησυχαστεί η τουρκική πλευρά και ειδικά ο Έρογλου, ο οποίος εκφράζει ενστάσεις για τα θέματα της κυριαρχίας. Επί του θέματος τούτου, στην έκθεση αναφέρεται ότι Χριστόφιας και Ταλάτ έχουν συμφωνήσει «επί της αρχής» στο θέμα τούτο. Όχι στις λεπτομέρειές του.
Του Κώστα Βενιζέλου στον κυριακάτικο Φιλελεύθερο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου