Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Εκτός λόγω λιτότητας

Αίσθηση έχει προκαλέσει στους κόλπους του ΝΑΤΟ η απόφαση της κυβέρνησης της Δανίας να περικόψει τρία προγράμματα της συμμαχίας αλλά και τις εξοπλιστικές δαπάνες της

Εξοικονόμηση 1,4 δις κορωνών, τα επόμενα πέντε χρόνια, έως το 2014, αποφάσισε το δανικό Κοινοβούλιο, μέσω δραστικών περικοπών στον τομέα της άμυνας. Τα κόμματα, τα οποία συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για στρατιωτικά θέματα έκριναν ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 300 εκ. κορώνες εάν μειωθούν, ετησίως, κατά 1.000 οι θέσεις των επαγγελματιών οπλιτών.
Επιπλέον, η Δανία αποχωρεί από τρία προγράμματα του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων το Allied Ground Surveillance, προκειμένου να εξοικονομήσει 540 εκ. κορώνες. Οι Δανοί πολιτικοί ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να μειώσουν το ποσό που θα καταβάλει η Δανία για τη συμμετοχή στα προγράμματα ανάπτυξης των αμερικανικών μαχητικών αεροπλάνων Joint Strike Fighter, καθώς η χώρα δεν πρόκειται να αγοράσει 48 αλλά το πολύ 30 αεροπλάνα.
Η Δανή Υπουργός Άμυνας, Gitte Lillelund Bech ανήγγειλε μάλιστα ότι η Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων θα αλλάξει εγκαταστάσεις προκειμένου να πωληθεί το παλιό της κτήριο!
Οι αποφάσεις για τις υπόλοιπες περικοπές αναμένεται να ληφθούν μετά από δύο χρόνια, αφού θα έχουν γίνει περαιτέρω αναλύσεις, σχετικά με το θέμα. Εάν το Υπουργείο Άμυνας δεν καταφέρει να βρει τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων, τότε οι πολιτικοί ενδεχομένως να περικόψουν το ποσό, το οποίο θα διατεθεί για την αγορά στρατιωτικού υλικού, κατά 1,5 δις κορώνες.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen, - ο οποίος είναι Δανός - μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TV2, σχετικά με την απόφαση της Δανίας να μην συμμετάσχει σε προγράμματα του ΝΑΤΟ, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του: «Πιστεύω ότι η απόφαση δεν ελήφθη σε πνεύμα αλληλεγγύης, καθώς η Δανία φαίνεται ότι προτιμά να επιρρίψει το φορτίο στους άλλους, απολαμβάνοντας την ασφάλεια που δίνει το ΝΑΤΟ, χωρίς, όμως, να κάνει κάτι για να συμβάλει στο έργο του».
Εξέφρασε δε την ανησυχία του, καθώς ενδεχομένως και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Δανίας, με αποτέλεσμα τη μείωση των προγραμμάτων του ΝΑΤΟ και την ελλιπή ασφάλεια των στρατιωτών της συμμαχίας.
«Λόγω του κινδύνου αυτού, είμαι υποχρεωμένος, ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, να υπενθυμίσω ότι η εφαρμογή βραχυπρόθεσμων σχεδίων περικοπών πιθανώς να ζημιώσει μακροπρόθεσμα την ασφάλεια των στρατιωτών», υπογράμμισε ο Anders Fogh Rasmussen.
Από την πλευρά της η Gitte Lillelund Bech δήλωσε ότι οι Δανοί πολιτικοί έκριναν ότι η προστασία των στρατιωτών μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους εκτός των νατοϊκών προγραμμάτων, όπως η αύξηση των προσπαθειών για την εξουδετέρωση των βομβών, οι οποίες είναι θαμμένες σε δρόμους στο Αφγανιστάν. Η Δανή Υπουργός Άμυνας θεωρεί ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του για το θέμα, ενώ ο αρμόδιος για θέματα άμυνας Σύμβουλος του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, John Dyrby Paulsen θεωρεί ότι ο Anders Fogh Rasmussen δεν θα πρέπει να αναμειγνύεται στα εσωτερικά της χώρας.
Πάντως οι επικριτές της απόφασης υποστηρίζουν ότι λόγω της μη συμμετοχής της Δανίας στο νατοϊκό πρόγραμμα Allied Ground Surveillance αναμένεται να ματαιωθούν παραγγελίες πολλών εκατομμυρίων κορωνών από δανικές βιομηχανίες, καθώς αυτές θα δοθούν, από το ΝΑΤΟ, στην βιομηχανία άλλων χωρών, οι οποίες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Οι πιο μετριοπαθείς αναγνωρίζουν ότι το τίμημα της απόφασης περί μη συμμετοχής θα είναι οι χαμένες παραγγελίες και οι χαμένες θέσεις εργασίας. Υπογραμμίζουν, όμως, ότι η εθνική πολιτική στον τομέα της άμυνας δεν μπορεί να σχεδιάζεται με βάση τα συμφέροντα του βιομηχανικού κόσμου.

/news247.gr/k

Δεν υπάρχουν σχόλια: