Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

ΥΙΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Οριο συνταξιοδότησης τα 65 έτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Ταχεία προσαρμογή ως το 2013

Ενιαίο ασφαλιστικό καθεστώς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με όρια συνταξιοδότησης στα 65 έτη για όλους και ταχεία προσαρμογή ως το 2013 εγκρίνει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Η κυβέρνηση προσαρμόζει τη νομοθετική παρέμβασή της στις απαιτήσεις της τρόικας και υιοθετεί το «σκληρότερο» πακέτο μέτρων στο Ασφαλιστικό, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις «παρεκκλίσεις» που διαπραγματευόταν μέχρι πρότινος. Το όριο συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων και η περικοπή της σύνταξης στις άγαμες θυγατέρες που ήδη συνταξιοδοτούνται αποτελούν τα δύο μοναδικά θέματα που αναμένεται να κλείσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να εγκριθεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο πρόκειται να δοθεί αύριο στη δημοσιότητα και να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Το νομοσχέδιο θα αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη από το 2011 οι νεοπροσλαμβανόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι να ασφαλίζονται πλέον στο ΙΚΑ. Με τον τρόπο αυτό καταργείται πλέον οριστικά το διαφορετικό καθεστώς ασφάλισης στον δημόσιο τομέα, γεγονός που θα προβλέπεται άλλωστε με τους ενιαίους όρους συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους.

Ετσι, οι ρυθμίσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών θα ενταχθούν στο γενικό Ασφαλιστικό, ενώ θα ακολουθήσει νέο σχέδιο νόμου για τους ένστολους υπαλλήλους. Το φθινόπωρο αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση για τα επικουρικά ταμεία.

Σε εκκρεμότητα είναι:

* Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων. Σήμερα είναι τα 50 έτη και με τον νόμο Πετραλιά οδεύει σταδιακά προς το 55ο έτος. Η τρόικα επιμένει το όριο να φθάσει το 65ο έτος, ενώ το υπουργείο Εργασίας επέμενε να μην ξεπεράσει το 60ό. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ωστόσο προβλέπει το 65ο έτος για τις μητέρες του δημόσιου τομέα. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και με ιδιαίτερες κοινωνικές προεκτάσεις και την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει συνολικά η κυβέρνηση και όχι μεμονωμένα το υπουργείο Εργασίας.

* Οι συντάξεις των « αγάμων θυγατέρων» . Εφεξής η κατηγορία αυτή συντάξεων δεν θα υφίσταται. Αυτό έχει συμφωνηθεί. Ωστόσο η τρόικα επιμένει να περικοπούν και οι υφιστάμενες συντάξεις, εφόσον οι συνταξιοδοτούμενες είναι σε ηλικία μικρότερη των 55 ετών.

Πέραν αυτών, σε οριστική περικοπή οδηγούνται η 13η και 14η σύνταξη (δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας) για όλους τους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει ρύθμιση στο Ασφαλιστικό με την οποία οι περικοπές που έχουν επέλθει σήμερα με νόμο θα οριστικοποιηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: