Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Ενστάσεις για το ασφαλιστικό

Αντισυνταγματικές οι άμεσες αλλαγές!

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στο " Έθνος ", οι άμεσες αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό κινδυνεύουν να κριθούν αντισυνταγματικές, καθώς ανατρέπουν -σύντομα- ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς θεωρείται ως απώτατο χρονικό όριο θεμελίωσής τους μόλις το επόμενο 6μηνο, μέχρι τη λήξη του 2010.

Έτσι, σύμφωνα με το άρθρο, το «αγκάθι» των θεμελιωμένων δικαιωμάτων μπορεί να ορθωθεί σε αρκετές περιπτώσεις, αφού συνήθως η νομολογία των δικαστηρίων δεχόταν ότι δεν μπορούν να θιγούν όσοι βρίσκονται στην τελευταία 3ετία πριν από το να ασκήσουν το ασφαλιστικό τους δικαίωμα. Η συρρίκνωση της θεμελίωσης δικαιωμάτων μέσα σε μόλις ένα 6μηνο (ή σε σύντομα μεταβατικά στάδια) μπορεί να καταπέσει δικαστικά. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ανατρέψει περιπτώσεις σημαντικών περικοπών που συνδυάστηκαν με αιφνίδιες νομοθετικές ανατροπές, καθώς σε ατομικές προσφυγές κρίθηκε ότι υπήρξε παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Το προσχέδιο του νέου νόμου "Περί ιεραρχίας και προαγωγών", αναφέρει η 25ετία ισχύει έως και τις σειρές που αποφοίτησαν από στρατιωτικές σχολές το 1989 (εισαγωγή το 1985). Από την αμέσως επόμενη χρονιά (απόφοιτοι 1990), προστίθενται 10 επιπλέον χρόνια (υποχρεωτικά 35), ΧΩΡΙΣ καμία πρόβλεψη για μεταβατική περίοδο. Σημειώνεται ότι το προσχέδιο ΗΔΗ κυκλοφορεί για συντονισμό εντός φορέων του ΥΠΕΘΑ.

Μήπως πρέπει οι "θιγόμενοι" να αρχίσουν να ψάχνουν για καλούς δικηγόρους (τόσο στο Eλληνικό ,όσο και στο Ευρωπαϊκό δίκαιο) ;;;
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: