Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Το προφίλ του νέου επιτελάρχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Ισίκ Κοσανέρ - Ο «σιωπηλός» στρατηγός κομάντο


Αποφεύγει συστηματικά τις δημόσιες δηλώσεις, διέπρεπε στις σπουδές του, ήταν διοικητής μονάδας κατά την εισβολή στην Κύπρο και οι αναλυτές είναι διχασμένοι για το αν ο νέος αρχηγός του τουρκικού στρατού είναι περιστέρι ή γεράκι. Ως «στρατηγός κομάντο» (Pasa Komando) είναι γνωστός ο νέος αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Ισίκ Κοσανέρ, ο οποίος προέρχεται από το σώμα των καταδρομέων. Απέχει συστηματικά εδώ και χρόνια από τις δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις, γι΄ αυτό και οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία αναμένουν με ανυπομονησία να δουν πώς θα είναι αυτή η νέα περίοδος με τον Κοσανέρ στο τιμόνι.

Από το βράδυ της Δευτέρας που ξεκαθάρισε ότι ο Κοσανέρ θα είναι τελικά ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ οι δημοσιογράφοι άρχισαν να ψάχνουν το παρελθόν του. Ποιος είναι; Πώς πέρασε τα παιδικά του χρόνια; Ποιες είναι οι απόψεις του για τα διάφορα πολιτικά ζητήματα της Τουρκίας; 'Αρχισαν σιγά σιγά να ξετυλίγουν το κουβάρι, αλλά διαπίστωσαν ότι λίγα μπορούσαν να βρουν γύρω από τη ζωή του. Και ο λόγος είναι ότι ο Ισίκ Κοσανέρ μιλάει λίγο. «Σιωπηλό αλλά γνώστη», τον χαρακτηρίζουν όλοι. Αποφεύγει πάντοτε να βρίσκεται στο προσκήνιο. Τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης δύσκολα κατάφεραν να βρουν έστω μία δήλωσή του στην κάμερα για να την προβάλουν. Κατέληξαν όλοι στην ομιλία που είχε κάνει ο Κοσανέρ κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του ως αρχηγός χερσαίων δυνάμεων το 2008.


'Αριστος μαθητής
Ο νέος αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ γεννήθηκε το 1945 στη Σμύρνη, παντρεύτηκε τη Νουρντάν Κοσανέρ, είναι πατέρας δύο παιδιών και φανατικός της ποδοσφαιρικής ομάδας Γαλατασαράι. Επισημαίνεται ιδιαίτερα από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης το γεγονός ότι γνωρίζει αγγλικά. Επίσης ήταν άριστος μαθητής και αυτό το ερεύνησε το ίδιο το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή». Στο Ντεβρέκ, όπου δούλευε ο πατέρας του, πήγε στο δημοτικό σχολείο Ισμέτ Ινονού 2. Ο ανταποκριτής του «Ανατολή» βρήκε εκεί τον έλεγχό του με την ασπρόμαυρη παιδική φωτογραφία τού νυν αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Και τις δύο χρονιές που φοίτησε εκεί (1952-53 και 1953-54) πήρε τη διάκριση «λίαν καλώς» (pekiyi). Και τις δύο χρονιές είχε σε όλα τα μαθήματα «λίαν καλώς». Και στα τουρκικά, και στη γεωμετρία, και στη ζωγραφική και στη μουσική, ακόμη και στα μαθήματα «γνώση ζωής» και «καθαριότητα». Μόνο σε ένα διακρίθηκε απλώς με «καλώς». Αυτό ήταν το μάθημα της «φροντίδας δοντιών» το οποίο διδασκόταν τότε στα τουρκικά δημοτικά σχολεία. Ο συμμαθητής του στο δημοτικό σχολείο Αλί Ουλούσοϊ δηλώνει στο πρακτορείο «Ανατολή» ότι ο Κοσανέρ ήταν πετυχημένος μαθητής, δούλευε συνέχεια και προσαρμοζόταν εύκολα στον περιβάλλον του. «Πηγαίναμε στο εθνικό πάρκο και παίζαμε. Οι σχέσεις του με τους ανθρώπους ήταν τόσο καλές που ούτε η οικογένειά του, ούτε και οι φίλοι του ποτέ τον μάλωσαν. Ο δάσκαλός μας ο Αλί Εροκτάι τον αγαπούσε πολύ. Τον ήξεραν όλοι σιωπηλό και εργατικό», λέει ο συμμαθητής του. Όσο για τον νυν διευθυντή του σχολείου δηλώνει πως είναι περήφανος που πέρασε ο Κοσανέρ από το σχολείο τους και εύχεται την ίδια επιτυχία σε όλους τους μαθητές του σχολείου.


Διοικητής στην εισβολή
Ο Ισίκ Κοσανέρ αποφοίτησε από τη Σχολή Στρατού Ξηράς και τη Σχολή Πεζικού. Συμμετείχε στην εισβολή στην Κύπρο το 1974 ως διοικητής μονάδας της Ταξιαρχίας Καταδρομών. Μετά το 2000 διετέλεσε επικεφαλής των τουρκικών δυνάμεων στην κατεχόμενη Κύπρο. Διετέλεσε διοικητής μονάδας και, αργότερα, επιτελικός διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων, αρχηγός της Στρατιάς Αιγαίου, υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ (2006-2008) και είναι αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων από το 2008. Στο βαθμό του στρατηγού προήχθη το 2004. Στη θέση τού αρχηγού του τουρκικού ΓΕΕΘΑ θα μείνει τα επόμενα τρία χρόνια, έως την αποστράτευσή του στα 67 του χρόνια.


Διιστάμενες εκτιμήσεις
Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τον Ισίκ Κοσανέρ σκληρό κεμαλιστή αν και κάποιοι άλλοι σχολιάζουν πως τα ίδια λέγανε και για τον Γιασάρ Μπουγιούκανιτ και αργότερα για τον Ιλκέρ Μπασμπούγ, μόλις ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, αλλά τελικά αποδείχτηκε πως ούτε ο ένας ούτε ο άλλος ήταν γεράκια. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Γεντίτεπε Μεσούτ Τσασίν εκτιμά ότι απέναντί μας έχουμε έναν πιο σκληρό στρατηγό. «Δεν θα είναι όπως κάποιοι αναμένουν». Πάντως μπορεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν να άφησε μέχρι τελευταία στιγμή να αιωρείται ο διορισμός του Ισίκ Κοσανέρ, ωστόσο η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ εκτιμά ότι ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ μέχρι σήμερα είχε μείνει μακριά από διαμάχες και αντίθετα με τους προηγούμενους αρχηγούς ξηράς συνέχιζε την εργασία του «χωρίς να βγάζει λόγους». Η Γενί Σαφάκ εκτιμά μάλιστα ότι ο νέος αρχηγός, το όνομα του οποίου δεν εμπλέκεται στη δίκη Εργκένεκον, δεν αναμένεται να εμπλακεί στις δίκες. Αντίθετα, μάλιστα, η εφημερίδα αναμένει ότι ο Ισίκ Κόσανερ θα διευκολύνει τις ανακρίσεις στο πλαίσιο των δικών οι οποίες συνεχίζονται. Στην πρώτη και τελευταία συνέντευξή του, που έδωσε στον Μουράτ Γετκίν της Ραντικάλ το 2006, ο Ισίκ Κοσανέρ είχε ταχθεί ανοιχτά εναντίον των πραξικοπημάτων. «Ας μην το φανερώσει ο Αλλάχ, το πραξικόπημα δεν ωφελεί σε τίποτα», είχε πει τότε. Εκείνη την περίοδο είχε προκληθεί μάλιστα κρίση με την εκλογή του Προέδρου Γκιουλ, του ο οποίου η σύζυγος φορούσε μαντίλα. «Οι νόμοι μας δεν λένε πώς πρέπει να ντύνεται ο Πρόεδρος ή η σύζυγός του. Το σημαντικό δεν είναι ποιος θα εκλεγεί, αλλά τι θα κάνει αυτός που θα εκλεγεί. Όσο είναι υπέρ της διαφύλαξης του Συντάγματος δεν υπάρχει πρόβλημα», είχε τονίσει τότε ο Κοσανέρ στη συνέντευξή του που έδωσε ανώνυμα, αλλά μία μέρα αργότερα το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων αποκάλυψε την ταυτότητά του. Ωστόσο την ημέρα της ανάληψης τον καθηκόντων του ως αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων όπου έκανε και την τελευταία του δήλωση είπε ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν πάντοτε και θα συνεχίσουν να προστατεύουν το εθνικό κράτος, την ενότητα του κράτους και το κοσμικό κράτος».

politis-news
pentapostagma.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: