Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Καλύτερη προσαρμογή σε ΝΑΤΟ και μνημόνιο

Την αποτελεσματικότερη προσαρμογή της δομής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα Νατοϊκά πρότυπα και δόγματα, αλλά και την πιο πιστή τήρηση των προβλεπόμενων από το μνημόνιο, υπηρετεί το σχετικό νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες ο υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με το νόμο που αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου, «εισάγεται η λεγόμενη κάθετη δομή διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων», από την οποία «εξαρτάται ο μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός των προμηθειών τους». Επίσης, «επικαιροποιείται ο θεσμός του ειδικού εφέδρου οπλίτη», ενώ θα υπάρχουν και «διατάξεις για τις σχέσεις του υπουργείου Αμυνας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα υπάρξει «κατάργηση αντισταθμιστικών οφειλών» στις προμήθειες πολεμικού υλικού. Ειδικότερα, ο Ε. Βενιζέλος σημείωσε ότι στις Ενοπλες Δυνάμεις «εισάγεται η έννοια της διακλαδικότητας», που «σημαίνει ενιαίες και πιο φτηνές προμήθειες», ενώ ο προγραμματισμός των δαπανών θα είναι 3ετής, όπως ακριβώς και της συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, η οποία επισήμανε χαρακτηριστικά πως βρισκόμαστε «σε συνθήκες μειωμένης εθνικής κυριαρχίας» και άρα κυριαρχεί η αντίληψη «ότι θα προσαρμοστούν οι Ενοπλες Δυνάμεις σε συνθήκες μειωμένης κυριαρχίας». Παράλληλα, σχολίασε αναφορικά με την επέκταση θεσμών όπως οι «οπλίτες βραχείας ανακατάταξης» (έμμισθη συνέχιση της θητείας μετά την τυπική ολοκλήρωσή της) ότι διατηρείται η «μισθοφορικοποίηση» και η «ημιεπαγγελματοποίηση» των Ενόπλων Δυνάμεων που θα λειτουργούν και ως αντιστάθμισμα των συνεπειών του μνημονίου και κυρίως της αύξησης της ανεργίας.
rizospastis.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Βενιζελο σε ποιο υπουργειο εισαι υπουργος ξερεις; Αυτα που λες και πας να παρουσιασεις απεχουν της πραγματικοτητας. Ο Χιτλερ εκανε διώξεις στους Εβραίους και εσυ στους Έλληνες αξιωματικούς, κοινός παρονομαστής ο φασισμός