Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Συνέντευξη Αρχηγού Εθνικής Φρουράς

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ, ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΥΤΗ ΚΑΡΕΚΛΑ, ΣΤΟΝ «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ψηφίστε στην παρακάτω διεύθυνση αν συμφωνείτε με την παραμονή του αντιστράτηγου Πέτρου Τσαλικίδη στη θέση του αχηγού Εθνικής Φρουράς philenews.com


Το φαξ του ρουσφετιού δεν ξάφνιασε τον Αρχηγό

ΑΙΤΗΜΑΤΑ από πολιτικά και μη πρόσωπα δέχεται ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, όπως ο ίδιος ομολογεί. Ειδικά για το φαξ που στάληκε από το Προεδρικό για ευνοϊκές αποσπάσεις εθνοφρουρών, ο κ. Τσαλικίδης ανέφερε ότι δεν τον ξάφνιασε.
«Όλα τα αιτήματα εξετάζονται στο πλαίσιο των αρχών ίσης μεταχείρισης προσωπικού. Εάν είναι δυνατόν, θα επιλύσουμε κάποιο πρόβλημα, αρκεί να μην αδικηθεί κάποιος άλλος», απάντησε ο Αρχηγός, με ύφος που δεν απέκρυψε ότι το συγκεκριμένο θέμα τον ενοχλεί. Χαρακτήρισε ωστόσο, «συνήθη πρακτική» διάφοροι πολιτειακοί παράγοντες να ζητούν εξυπηρέτηση για θέματα του στρατού, σημειώνοντας ότι είναι κάτι που το συναντάμε πολύ στις μεσογειακές χώρες. Ειδικά για το φαξ που στάληκε από το Προεδρικό στο Υπουργείο Άμυνας για ευνοϊκές αποσπάσεις εθνοφρουρών, ο κ. Τσαλικίδης ανέφερε ότι είναι κάτι που δεν τον ξάφνιασε.
Στη συνέντευξή του ο Αρχηγός απαντά και για το θέμα της αναδιοργάνωσης της Ε.Φ. και αναφέρει ότι προχωρεί βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν και η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου. Τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της μείωσης της στρατιωτικής θητείας εάν και εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και εάν βεβαίως το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες.
Σύμφωνα με τον κ. Τσαλικίδη η καθυστέρηση που παρατηρείται στις προαγωγές των στελεχών δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για μειωμένη απόδοση, έλλειψη ενδιαφέροντος για την υπηρεσία και αιτία συνεχών παραπόνων και μεμψιμοιριών. Από τη συνέντευξη δεν θα μπορούσε να μη συζητηθεί. «Θα αποδοθούν ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση και θα είναι ανάλογες του βαθμού, της θέσης και των καθηκόντων του προσωπικού», τόνισε κατηγορηματικά ο Αρχηγός. Τέλος, αναφορικά με την υπεροπλία των κατοχικών στρατευμάτων σε σύγκριση με τη δύναμη της ΕΦ, ο κ. Τσαλικίδης υπογράμμισε ότι επιδίωξή μας είναι να αντιπαρατάξουμε ποιότητα στην ποσότητα του αντιπάλου σε προσωπικό και σε μέσα, αλλά και σε τρόπους ενέργειας ή αντίδρασης.
Μετά τα πρόσφατα γεγονότα της κλοπής εκρηκτικών υλών από το στρατόπεδο στην Παλώδια θεωρείτε ότι τίθεται θέμα ασφάλειας των στρατοπέδων της Εθνικής Φρουράς;
Το περιστατικό της κλοπής στο στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς το θεωρώ πολύ σοβαρό. Δικαιολογημένα ανησύχησε πολύ και συγκλόνισε την κοινή γνώμη, ταυτόχρονα προβλημάτισε έντονα την πολιτική και στρατιωτική ιεραρχία της ΕΦ. Ανεξάρτητα από την έκβαση και το αποτέλεσμα των ερευνών που διεξάγονται από την Αστυνομία και την Εθνική Φρουρά, θεωρώ ότι το γεγονός αυτό καθ’ αυτό πλήττει το κύρος και θέτει υπό αμφισβήτηση τον τρόπο λειτουργίας των μονάδων της ΕΦ, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του στρατιωτικού υλικού. Παρά τη διαχρονικότητα των προβλημάτων, που κατά την άποψή μου αφορούν στην έλλειψη κατάλληλου και σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΦ, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι παράλληλα με τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα που λαμβάνονται, από την πλειοψηφία του προσωπικού καταβάλλεται διαρκής προσπάθεια για άμβλυνση και επίλυσή τους.
Οπωσδήποτε τα ηλεκτρονικά μέσα και οι σύγχρονες περιφράξεις, που λόγω οικονομικής στενότητας δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί, στο βαθμό που απαιτείται, θα βοηθήσουν στον τομέα της ασφάλειας. Αυτό όμως που αποφασιστικά συμβάλλει στην ασφάλεια των στρατοπέδων, είναι η υπευθυνότητα και η επαγγελματικότητα που πρέπει να επιδεικνύεται από το σύνολο του προσωπικού της ΕΦ.
Πόσο αισιόδοξος είστε για ανεύρεση των εκρηκτικών;
Δεν θα σας μιλήσω για αισιοδοξία, διότι δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω όλα τα δεδομένα. Η Αστυνομία ερευνά το θέμα σε βάθος και γνωρίζει τις λεπτομέρειες. Κύριο μέλημά μας είναι να εξευρεθεί αυτή η μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης αλλά και οπωσδήποτε να βρούμε την άκρη του νήματος ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης όσοι εμπλέκονται σ’ αυτή την υπόθεση. Πάντως, θέλω να πιστεύω ότι αργά η γρήγορα θα βρεθούν.
Η πειθαρχική έρευνα σε ποιο στάδιο βρίσκεται;
Η πειθαρχική έρευνα διεξάγεται παράλληλα με τις άλλες έρευνες. Θα αποδοθούν ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση και θα είναι ανάλογες του βαθμού, της θέσης και των καθηκόντων του προσωπικού.
Το φαξ του Προεδρικού
Πόσο σας ξάφνιασε το φαξ από το Προεδρικό για ευνοϊκές αποσπάσεις στρατιωτών;
Δεν με ξάφνιασε καθόλου. Τέτοιες ενέργειες είναι συνήθης πρακτική που τη συναντάμε πολύ στις μεσογειακές χώρες. Πιο βόρεια οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν άλλη κουλτούρα. Όχι πως εκεί εκλείπουν τέτοια φαινόμενα. Απλώς δεν είναι τόσο συνήθη. Καθημερινά το ΓΕΕΦ γίνεται αποδέκτης αιτημάτων οπλιτών μέσω των μονάδων τους ή με επιστολές των γονέων τους και αναφέρουν διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα αιτήματα αυτά παραπέμπονται ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Προβλημάτων, η οποία συνέρχεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, λαμβάνει ανάλογα με την ιδιαιτερότητα του προβλήματος, τα παραστατικά που έχει ενώπιόν της και τις ανάγκες της ΕΦ, την ανάλογη απόφαση. Οφείλουμε να διευκολύνουμε τους εθνοφρουρούς που αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό προσωπικό ή οικογενειακό πρόβλημα με πνεύμα κατανόησης και κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και της ίσης μεταχείρισης του προσωπικού.
Απευθείας στον Αρχηγό της ΕΦ φτάνουν τέτοια αιτήματα;
Βεβαίως, ειδικά σε κοινωνικές συναναστροφές σίγουρα υπάρχουν. Τόσο από πολιτικά πρόσωπα, όσο και από μη πολιτικά. Έρχονται για παράδειγμα και μου λένε έχω το τάδε αίτημα. Η πάγια απάντηση που δίνω είναι «να το δούμε». Σε κανένα δεν υπόσχομαι, και δεν μπορώ να υποσχεθώ. Όλα εξετάζονται στο πλαίσιο των αρχών ίσης μεταχείρισης προσωπικού. Εάν είναι δυνατόν, θα επιλύσουμε κάποιο πρόβλημα, αρκεί να μην αδικηθεί κάποιος άλλος.
Η αναδιοργάνωση της Ε.Φ.
Ποιοι λόγοι επέβαλαν την αναδιοργάνωση της ΕΦ; Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία της; Έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που θέσατε;
Πρέπει πρώτα να διευκρινίσουμε ότι η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων μιας χώρας, εντάσσεται στον αμυντικό σχεδιασμό του κράτους στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής που συνδυάζει τις εκάστοτε επιχειρησιακές ανάγκες, με τις οικονομικές δυνατότητες και τις πολιτικές επιλογές. Όπως κάθε ζωντανός οργανισμός έτσι και η ΕΦ εξελίσσεται και εκσυγχρονίζεται. Η ανάγκη λοιπόν δημιουργίας ταχυκίνητων τμημάτων, με μεγαλύτερα ποσοστά επάνδρωσης, καθώς και η διεξαγωγή ρεαλιστικής εκπαίδευσης, επέβαλαν την επίσπευση της αναδιοργάνωσης της ΕΦ, για να καλυφθούν καθυστερήσεις που υπήρχαν στον τομέα αυτό.
Μέχρι στιγμής η αναδιοργάνωση προχωρά βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχουμε θέσει. Συγκεκριμένα η πρώτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί τέλη Νοεμβρίου. Με μετασταθμεύσεις μονάδων και δημιουργία πολυδύναμων στρατοπέδων, θα πετύχουμε μείωση του λειτουργικού κόστους της ΕΦ, εξοικονόμηση προσωπικού και μέσων αναγκαίων για τη φύλαξη και συντήρηση υλικού και εγκαταστάσεων. Οι αλλαγές βεβαίως δεν περιορίζονται στο στρατό ξηράς. Βρίσκεται σε εξέλιξη η αναδιοργάνωση των μονάδων της αεροπορίας και η αγορά νέων πτητικών μέσων οπότε θα αναβαθμιστούν οι δυνατότητές μας τόσο στον επιχειρησιακό τομέα, όσο και στον τομέα έρευνας και διάσωσης. Τα πτητικά μέσα από τη Λακατάμεια μεταφέρθηκαν στην Πάφο και υπήρξαν αντιδράσεις από το προσωπικό.
Η μετακίνηση αυτή επιβλήθηκε στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης. Θεωρήθηκε δηλαδή αναγκαία και απαραίτητη. Ο αριθμός στελεχών που διαμένει στην περιοχή Λευκωσίας, εξυπηρετείται για τις μετακινήσεις του από και προς την Πάφο με μέσα της υπηρεσίας εφ’ όσον οι ίδιοι το επιθυμούν. Το συγκεκριμένο προσωπικό θα μπορεί σε μελλοντικό στάδιο να αποδεσμευτεί και να διατεθεί στη φρουρά συμφερόντων του, όταν στα συγκεκριμένα αεροπορικά μέσα, εκπαιδευτεί ανάλογος αριθμός στελεχών που έχει φρουρά επιθυμίας την Πάφο.
Σε ποιο βαθμό επηρεάζει την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΦ, το γεγονός ότι ειδικά φέτος (ίσως και του χρόνου) τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, μόλις που επαρκούν για τα έξοδα συντήρησης;
Θα περίμενε κανείς ότι η μείωση των διατιθεμένων κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού θα επηρέαζε την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΦ, όμως γνωρίζοντας τα οικονομικά δεδομένα της Δημοκρατίας σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική ύφεση, το ΓΕΕΦ με την ορθολογική διαχείριση των κονδυλίων (ανάλογα με την ιεράρχηση των αναγκών), δεν μειώνει καθόλου την παρεχόμενη στο στρατιωτικό προσωπικό εκπαίδευση και τη διαθεσιμότητα των μέσων (ιδίως αυτών της υψηλής τεχνολογίας). Ο συνδυασμός ποιότητα προσωπικού (εκπαίδευση) και διαθεσιμότητα μέσων (συντήρηση), είναι τα στοιχεία που διατηρούν σε μέγιστο βαθμό την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς. Είναι προφανές ότι επίδραση στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΦ έχει η όποια καθυστέρηση στην υλοποίηση των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία επηρεάζει και την Κύπρο θα σας επιτρέψει να υλοποιήσετε το εξοπλιστικό πρόγραμμα, για να πετύχετε τη στρατιωτική ισορροπία με τις δυνάμεις του Αττίλα;
Ευθεία αντιπαράθεση σε εξοπλισμούς με την Τουρκία είναι ανέφικτη, όμως η οικονομική κρίση επηρεάζει ασφαλώς και τα εξοπλιστικά προγράμματα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Κύρια προσπάθεια και επιδίωξη του ΓΕΕΦ και του ΥΠΑΜ είναι η υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος όπως σχεδιάστηκε στο σύνολό του. Φυσικά είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας να εκτιμήσει τις δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας σε συνδυασμό και με τις γενικότερες εξελίξεις στις συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και αν είναι εφικτό, μακάρι να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.
Η ΕΦ είναι ισχυρή, τα τελευταία χρόνια έχει προμηθευτεί πολλά μέσα, βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα κύρια προγράμματα και μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή της με επιτυχία. Επιδίωξή μας είναι να αντιπαρατάξουμε ποιότητα στην ποσότητα του αντιπάλου σε προσωπικό και σε μέσα, αλλά και σε τρόπους ενέργειας ή αντίδρασης.
Το ΓΕΕΦ προωθεί αλλαγές στην εφεδρεία και την εθνοφυλακή. Ποιες είναι αυτές;
Στα πλαίσια της αναβάθμισης, τόσο του θεσμού της εφεδρείας, όσο και της εθνοφυλακής, με οδηγίες του υπουργού Άμυνας, το ΓΕΕΦ, από τον Ιανουάριο του 2011, θα αρχίσει να εφαρμόζει νέο σύστημα πρόσκλησης - παρουσίασης των εφέδρων και εθνοφυλάκων, με τις ακόλουθες κύριες αλλαγές:
?Αναβάθμιση των προγραμμάτων εκπαίδευσης για αξιοποίηση του χρόνου, σε συνδυασμό με μείωση του αριθμού των ετήσιων προσκλήσεων, ανάλογα με το είδος της εκπαίδευσης.
?Μείωση των ορίων ηλικίας των εφέδρων και εθνοφυλάκων κατά 3 έτη.
Ποια η γνώμη σας για τη λειτουργία Συνδέσμων Αξιωματικών - Υπαξιωματικών στο στρατό;
Οι Σύνδεσμοι Αξιωματικών - Υπαξιωματικών, δημιουργήθηκαν το 2007. Λειτουργούν κατά βάση στο πλαίσιο που καθορίζει το καταστατικό ιδρύσεώς τους. Ως οι κατεξοχήν αντιπρόσωποι των στελεχών έχουν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στην επίλυση ή άμβλυνση προβλημάτων στο στράτευμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας και την ηγεσία της ΕΦ. Πάντοτε όμως πρέπει να τίθεται ως πρώτη προτεραιότητα η επιχειρησιακή ετοιμότητα της η οποία δεν πρέπει για κανένα λόγο να μειώνεται κατ΄ ελάχιστον. Προσωπικά θα επιθυμούσα η δραστηριοποίηση και η ανάληψη πρωτοβουλιών των Συνδέσμων να αποσκοπούν και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα θέματα που άπτονται της επιχειρησιακής ετοιμότητας των μονάδων.
Τι έγινε τελικά με την πειθαρχική έρευνα που διατάξατε εναντίον μελών του Συνδέσμου Αξιωματικών;
Η έρευνα έχει ολοκληρωθεί, η υπόθεση έχει τακτοποιηθεί. Επιβλήθηκαν ποινές (επίπληξη) σε δύο αξιωματικούς και το θέμα θεωρείται λήξαν.
Πώς αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της μη ύπαρξης προαγωγών στην Εθνική Φρουρά;
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν περιορισμένες προαγωγές για τα στελέχη της ΕΦ, πράγμα το οποίο επιδρά αρνητικά τόσο στην ψυχολογία τους όσο και στο ηθικό τους, αφού δεν γνωρίζουν πότε βαθμολογικά θα προαχθούν, καθόσον η προαγωγή για τα στελέχη αποτελεί ηθική ικανοποίηση, ένδειξη επαγγελματικής καταξίωσης και συνδέεται άμεσα με τις αποδοχές τους. Σε καμιά περίπτωση η καθυστέρηση προαγωγής ενός στελέχους δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για μειωμένη απόδοση, έλλειψη ενδιαφέροντος για την υπηρεσία και αιτία συνεχών παραπόνων και μεμψιμοιριών. Το θέμα είναι γνωστό, όντως είναι μεγάλο και σοβαρό, πλην όμως υπάρχει νομοθετικό κενό που προέκυψε μετά τη λήξη ισχύος ενός προσωρινού νόμου που εφαρμόσθηκε για μερικά χρόνια και ίσχυσε μέχρι το 2006. Ήδη όμως, βρίσκεται σε εξέλιξη η τροποποίηση των υφιστάμενων κανονισμών οι οποίοι διέπουν το συγκεκριμένο θέμα και θα δώσουν λύση στο πρόβλημα.
Ψηφοφορία στοwww.philenews.com

Θα δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης;
Στην ιστοσελίδα του Φιλελεύθερου όσοι αναγνώστες διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη, θα βρουν μια εύκολη διαδικασία μέσα από την οποία καλούνται να κρίνουν τον Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρο Τσαλικίδη, να τον κατακρίνουν ή να την επιβραβεύσουν.
Στόχος μου μια καλύτερη Ε.Φ.

Ποιο στόχο θέσατε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά σας;
Οι προτεραιότητές μας πηγάζουν από την αποστολή μας. Στόχος μας είναι κατ’ αρχήν, η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της ΕΦ. Επιδίωξη μας είναι με το πέρας της αναδιοργάνωσης, να έχουμε δημιουργήσει μια ΕΦ ισχυρή, ταχυκίνητη και ευέλικτη σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Κάτι τέτοιο θα αναβαθμίσει την ΕΦ σε σύγχρονη και αξιόπιστη δύναμη αποτροπής, με υψηλό βαθμό ετοιμότητας, καθιστώντας την ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας.
Βασική προτεραιότητα αποτελεί και το προσωπικό της ΕΦ. Το έμψυχο δυναμικό της ΕΦ, το οποίο εργάζεται ακούραστα, κάτω από σκληρές συνθήκες, λόγω της φύσης της εργασίας, για την ασφάλεια της χώρας. Στόχος μας είναι να πετύχουμε την ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις ώστε να βελτιώσουμε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι συνθήκες διαβίωσης, η συντήρηση του υλικού. Το αίσθημα της αξιοκρατίας και ισονομίας το οποίο καλλιεργούμε θα βοηθήσει στην άνοδο του ηθικού του στρατεύματος, θα οδηγήσει σε μια πιο ωφέλιμη θητεία για τους νέους μας και θα αυξήσει τον επαγγελματισμό των στελεχών μας.
Ναι στη μείωση της θητείας, αλλά εάν...

Θεωρείτε εφικτή τη μείωση της στρατιωτικής θητείας;
Εφ’ όσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και οι υπηρεσιακές ανάγκες της ΕΦ το επιτρέπουν, τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ της μείωσης της στρατιωτικής θητείας, καθ’ όσον η διάρκειά της είναι αναμφίβολα πολύ μεγάλη. Για να καταστεί όμως δυνατή η μείωση της θητείας, λαμβανομένου υπόψη ότι η απειλή για την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Κ.Δ. παραμένει η ίδια, απαιτείται μεταξύ άλλων να υπάρχει η οικονομική δυνατότητα από το κράτος, έτσι ώστε να αναπληρωθούν οι ελλείψεις που θα προκύψουν από τη μείωση του στρατιωτικού προσωπικού της Εθνικής Φρουράς, με πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών και προμήθεια σύγχρονων οπλικών συστημάτων - μέσων.
Θεωρείτε πως η πάταξη της φυγοστρατίας θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση;
Αναμφίβολα, καθόσον εξαιτίας του εν λόγω φαινομένου η ΕΦ στερείται κάθε χρόνο τις υπηρεσίες ενός σημαντικού αριθμού στρατευσίμων, που επικαλούμενοι δήθεν λόγους ψυχικής υγείας, αποφεύγουν να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Προς το σκοπό αυτό ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου Άμυνας μετά από επισταμένη μελέτη, έχουμε προβεί στην εφαρμογή συγκεκριμένων διοικητικών μέτρων. Αναμένουμε επίσης την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Άμυνας.
http://www.philenews.com/digital/

Δεν υπάρχουν σχόλια: