Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

ΤΟ ΒΙΤΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΛΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΟ επί προσφάτων "ΣΚΕΨΕΩΝ"

Αγαπητέ συνάδελφε (?) 12:33 – Εάν μπερδεύεις το ύφασμα με τον ιδρώτα, την κακουχία, την επικινδυνότητα, το παιχνίδι με τον θάνατο, και την ικανοποίηση επίτευξης ενός στόχου, τότε λυπάμαι – είμαστε σε διαφορετικά μύκη κύματος. ΔΕΝ στο προσάπτω, και ομολογώ ότι είναι «τραβηγμένη» ως σκέψη αλλά και η Σημαία μας ένα κομμάτι πανί δεν είναι; Και εάν «καεί» ή «την πάρει ο άνεμος» απλά αγοράζουμε άλλη;

Κανείς λογικός άνθρωπος δεν αμφισβητεί τις τρύπες στο πουκάμισο αλλά πως θα αντιδράσεις όταν το μέτρο επεκταθεί και στη χειμερινή στολή; Υφασμα είναι και αυτό απλά πιο χοντρό και ανθεκτικό στις τρύπες... Αλήθεια δεν ένοιωσες ποτέ την χαρά όταν τοποθετούσες τα «μέταλλα» στη στολή σου και μαζί με αυτά την στιγμιαία ανάμνηση των όσων πέρασες για να τα αποκτήσεις; Γιατί τα κέρδισες δεν στα απένειμαν με τον σωρό επειδή ήσουν τόσα χρόνια στην υπηρεσία ή επειδή προήχθης στον επόμενο βαθμό όπως εκατοντάδες άλλοι. Τα κέρδισες ΕΣΥ και όχι ΟΛΟΙ οι άλλοι. Γιατί εσύ μόχθησες περισσότερο, γιατί κινδύνεψες στα ύψη και τα βάθη, γιατί ξενιτεύτηκες για την πατρίδα σε χώρες εχθρικές και επικίνδυνες, γιατί ήθελες το κάτι παραπάνω και το διαφορετικό από το καθημερινό χαρτομάνι και τη συγγραφή εγγράφων συχνά χωρίς περιεχόμενο.

Και η πρόταση – φίλε 12:30 – για πλήρη ανάρτηση μόνον στις επίσημες στολές; Για να τα δει ποιός; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι κληρικοί στις δοξολογίες, ο κόσμος στην περιφορά του Επιταφείου, η τηλεόραση στις παρελάσεις άνευ μηχανοκινήτων ή οι βιζιτούδες στο ένδοξο Αβέρωφ; Εκεί που χρειάζονται είναι στην καθημερινή επαφή των στελεχών – γιατί ΔΕΝ γνωρίζουμε δυστυχώς τι καπνό φουμάρει ο διπλανός μας – εκεί που μια ματιά γίνεται υποστηρικτική των λεγομένων του συναδέλφου που είναι απέναντι μας.

Θυμάμαι στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα μου ζητήθηκε την τελευταία στιγμή (Ιαν 2004) να οργανώσω από το μηδέν μια εξειδικευμένη μονάδα για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών (ΟΜΚ). Το προσωπικό μου εκπαιδεύτηκε για 12 εβδομάδες σε έξι (6) διαφορετικές χώρες. Οταν υποβλήθηκε το αίτημα για απονομή διακριτικών εκπαίδευσης ένας Τξχος σε μια διάσκεψη σχολίασε ειρωνικά: «Σιγά μη γίνετε και Ειδικές Δυνάμεις...» Εκείνος όμως είχε πάρει τις πτέρυγες αλεξιπτωτιστή σε 4 εβδομάδες ενώ ο διπλανός του με ανάλογη εκπαίδευση το διακριτικό κυβερνήτη ταχυπλόων. Και οι δικοί μου, που μεταξύ των άλλων είχαν έρθει σε άμεση επαφή και με πραγματικές χημικές πολεμικές ουσίες, που είχαν χύσει ποτάμια ιδρώτα, που σε κάθε εκπαίδευση είχαμε τουλάχιστον δύο λιποθυμίες από καταπόνηση και υπερβάλλοντα ζήλο, δεν δικαιούνταν να φέρουν το αποδεικτικό της ειδικής εκπαίδευσης τους. Κάτι σαν τον «χρόνο διοικήσεως» που δεν «γράφει» το προσωπικό του ΕΔΛΟ/ΠΒΧΑ αλλά «γράφει» στο αναρρωτήριο του 88ΤΥΓ ή στο ΝΝΚ. Μήπως τελικά η σκέψη πίσω από την απαγόρευση των διακριτικών στις στολές είναι απλά ένας δόλιος συνειρμός του τύπου «αφού δεν τα έχω εγώ, δεν θα τα έχει κανένας άλλος!» Για την ιστορία, ενώ καλύφθηκαν τα έξοδα για την κατασκευή της «μήτρας» τελικά δεν δόθηκαν τα χρήματα για την τελική κοπή διψήφιου αριθμού αριθμημένων διακριτικών...

Τελικά θα συμφωνήσω μαζί σου: Είναι βίτσιο και κόλλημα. Αλλά ωραίο βίτσιο και κόλλημα! Ισως εάν τα είχες κι εσύ να με καταλάβαινες! - ΥΓ

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί τα κέρδισες δεν στα απένειμαν με τον σωρό επειδή ήσουν τόσα χρόνια στην υπηρεσία ή επειδή προήχθης στον επόμενο βαθμό όπως εκατοντάδες άλλοι. Τα κέρδισες ΕΣΥ και όχι ΟΛΟΙ οι άλλοι. Γιατί εσύ μόχθησες περισσότερο, γιατί κινδύνεψες στα ύψη και τα βάθη, γιατί ξενιτεύτηκες για την πατρίδα σε χώρες εχθρικές και επικίνδυνες, γιατί ήθελες το κάτι παραπάνω και το διαφορετικό από το καθημερινό χαρτομάνι και τη συγγραφή εγγράφων συχνά χωρίς περιεχόμενο.

Με αφορμή τα παραπάνω γραφω τα εξής :

Τα πήρες εσύ και όλοι οι άλλοι αφού η πλειονότητα των μετάλλων έχει σχέση με χρόνους διοικήσεως κλπ.

Το ταξίδεψες σε χώρα εχθρική και επικίνδυνη έχει εφαρμογή μόνο τα τελευταία χρόνια και όχι απόλυτη.

Η Αλβανία ας πούμε ήταν ενα ταξιδάκι με διπλές αποδοχές που η πλειονότητα έβαζε μέσον να πάει. Το Αφγανιστάν σχεδόν το ίδιο ... τα υπόλοιπα μέταλλα που δινονταν από άλλα ταξιδάκια αναψυχής σε θέσεις ΝΑΤΟ ήταν για τους κολλητούς.

Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει μην ξεχνιόμαστε ...

Ανώνυμος είπε...

Αρχίζει και μου αρέσει εξαιρετικά αυτή η ανταλλαγή απόψεων – είναι κάτι σαν το διαδίκτυο: από αλλού ξεκινάς και αλλού καταλλήγεις!

Αγαπητέ συνάδελφε 1:15,
Θα μεταφέρω τις απόψεις σου στον συνάδελφο-συμμαθητή μου που «έστεισε» το νοσοκομείο στην Αλβανία και στον πρώην υποδιοικητή μου που επίσης «έστεισε» το νοσοκομείο στο ΚΙΑ. Είναι οι πλέον αρμόδιοι να σου απαντήσουν για το πόσο καλά πέρασαν στις ξένες χώρες και για το πως κέρδισαν τα χρήματα που πήραν (όταν και εάν τα πήραν). Σου υπενθυμίζω απλά παλαιότερες αναρτήσεις στελεχών από το Αφγανιστάν αλλά και το πρόσφατο άρθρο για τις ΑΥ της ΤΕΣΑΦ μέσω wikileak. Δεν έχω προσωπική εμπειρία τέτοιων αποστολών γιατί την μοναδική φορά που δήλωσα εθελοντής για το Αφγανιστάν, η αίτηση μου απορρίφθηκε (παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν άλλοι εθελοντές) γιατί μόλις είχα προαχθεί σε βαθμό μεγαλύτερο του προβλεπόμενου από τη σχετική διαταγή (σε προλαμβάνω: δεν το έκανα εκ του ασφαλούς αλλά επειδή εκείνα τα μυαλά κουβαλούσα τότε – εξάλου η «πρόθεση» δεν περνιέται στα ατομικά έγγραφα). Να υποθέσω ότι και εσύ δεν «κατάφερες» να «καλοπεράσεις» σε Αλβανία, Αφγανιστάν, Κόσοβο ή έστω ως παρατηρητής σε Γεωργία, Κουβέιτ ή Ιράκ ;
Οσον αφορά τα «μέταλλα»: μάλλον εκ του πονηρού αναφέρεσαι στα αφορώντα χρόνους διοικήσεως κλπ. Ξέρεις πολύ καλά ότι δεν είναι αυτό το αντικείμενο – χωρίς να μειώνω στο ελάχιστο την αξία τους (πως θα μπορούσα άλλωστε να διαγράψω τις αναμνήσεις από το βράδυ των Ιμίως σε κάποιο νησί του Β Αιγίου;). Μιλάω για τα δεξιά και αριστερά «υπερκείμενα» διακριτικά εξειδικευμένων εκπαιδεύσεων και για τον περιορισμό τους αριθμού τους. - ΥΓ

Ανώνυμος είπε...

Τελικά θα μας αφήσουν να τα φοράμε? Δεν το μπορώ να φαίνομαι σαν "σεκιουριτάς", με χαλάει. Και όσο για τους Αμερικάνους που είπε ένας συνάδελφος, ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Εμείς έχουμε πρόβλημα...Σε ότι αφορά τις αποστολές, σίγουρα υπάρχουν και εύκολες, αλλά και δύσκολες. Μου τι δίνει όμως όταν κάποιοι λένε "Α, εγώ δεν πάω αποστολή", αλλά αν τους πεις για μετάθεση στις Βρυξέλες ή στη Νάπολη, πετάνε τη σκούφια τους και αρχιζουν να γλείφουν κατ.... ποδιές.

Ανώνυμος είπε...

Ασφαλώς και να μεταφέρεις τις απόψεις μου ...

Γνωρίζω αρκετούς που πήγαν και γνωρίζω και αρκετούς που πριν δηλώσουν παραίτηση έκαναν προσπάθειες να ξαναπάνε για να κάνουν μια αρπαχτη ακόμα.

Τα βαλκάνια γέμισαν ΕΜΘ και ΕΠΟΠ που το μόνο που εκαναν ήταν να οδηγούν σε καμμία φάλαγγα 1 φορά την βδομάδα, να ψωνίζουν από τα αμερικάνικα πρατήρια και να φυλάνε σκοπιά.

Το παράπονο ήταν ότι αγόραζαν το νερό ...

Δεν διαφωνώ για τις ειδικές εκπαιδευσεις ... ούτε και για τα υπόλοιπα.

Όπως είδες έγραψα η πλειονότητα.

Άν ο συμμαθητής σου ήταν ο Φώτης δώσε του χαιρετίσματα ... δεν κακοπέρασε στην Αλβανία πάντως.

Ανώνυμος είπε...

η χρήση των διακριτικών θα πρέπει να γίνεται με ενιαία πολιτική δηλαδή ή ειμαστε λητοί ή αποδιδονται διακριτικα σε ολους αναλογα με τα προσόντα τους (εκπσεις ειδικα καθηκοντα- σπουδες - εξειδικευσεις κλπ. Τωρα ας μην υπερβαλλουμε με τις μεταθεσεις εξωτερικου !!! Γλυφουμε για να παμε εξω!!! φοβομαστε μη τυχον και εμπλακουμε σε επιχειρησεις και φυλουμε Στρατοπεδα και θελουμε και παρασημα !!!! Ελεος....

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ συνάδελφε 12 Αυγ. 11:52, προσωπικά αλλά από όσο ξέρω πολλοί άλλοι δεν φοβόμαστε να λάβουμε μέρος σε επιχ/σεις. ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ και φοράν πολιτικό ένδυμα. Αλλωστε, στο μέτρο που μας το έχουν επιτρέψει, έχουμε κάνει επιχ/σεις. Μικρές και ίσως όχι τόσο σημαντικές, αλλά έχουμε κάνει. Κάποιοι που ήταν πρώτες αποστολές σε Αλβανία και Κόσοβο θα θυμούντε. Ομως σε μια αποστολή δεν έχει αξία μόνο αυτός που είναι στην 1η γραμμή (έχει τη μεγαλύτερη φυσικά), αλλά έχει αξία και αυτός που τον υποστηρίζει με όποιο τρόπο μπορεί ή έχει διαταχθεί να κάνει. Αλλωστε τι νομίζεις, ότι όλοι οι Αμερικανοί, Αγγλοι ή Γάλλοι που είναι σε Ιρακ, Αφγανιστάν ή αλλού, όλοι με ένα ντουφέκι είναι και πολεμάνε?

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ "συνάδελφε" 09:51 η άποψή σου οτι οι ΕΜΘ και οι ΕΠΟΠ το μόνο που έκαναν στις Ειρηνευτικές αποστολές ηταν "...να οδηγούν σε καμία φάλαγγα 1 φορά την εβδομάδα να ψωνίζουν από τα αμερικάνικα πρατήρια και να φυλάνε σκοπιά.
ενώ το μόνο τους παράπονο ήταν ότι αγόραζαν το νερό ..." πέραν του ότι δυσφημεί τις συγκεκριμένες τάξεις Υπαξιωματικών (ναι Υπαξιωματικοί είναι κι αυτοί είτε σου αρέσει είτε όχι)δίνει σε όλους εμάς να καταλάβουμε ότι ζηλεύεις την υπέροχη ζωή των ΕΜΘ - ΕΠΟΠ με τους "παχυλούς" μισθούς και τις "ξεκούραστες" υπηρεσίες. Όσον αφορά την "αρπαχτή", εάν το να αφήσεις την οικογένειά σου για 12+ μήνες και με τις υποχρεώσεις να τρέχουν για να πάς σε μια ξένη χώρα (στην οποία δεν είσαι και καλοδεχούμενος), με μόνο σκοπό να πάρεις κάποια χρήματα παραπάνω για να "βουλώσεις καμία τρύπα" το θεωρείς "αρπαχτή" με προκαλεί να σου ευχηθώ: ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΠΑΖΕΣΑΙ

Ανώνυμος είπε...

Εχετε μερικοι μεγαλη πλακα!!Φορτωνεστε τα παρασημα λες και εχετε πολεμησει το 40!!Ουτε οι πραγματικοι πολεμιστες μας δεν ειχαν τοσα παρασημα,και σεις που πατε εθελοντικα ταξιδακια σε αποστολες για να το κονομησετε,φορτωνεστε πολυχρωμα υφασματακια και καμαρωνετε σαν τα παγωνια!!
Μου αρεσει η σκεψη του"ημουνα αυτος που εστησε το ταδε νοσοκομειο"κ.λ.π!!Σιγα ρε μεγαλε!!Αλλοι εργαστηκαν για αυτο!!Εσυ και οι ομοιοι σου,μονο αραχτοι ησασταν και κονομαγατε εις βαρος των αλλων!!Γλυφετε τους παντες να πατε σε καμια τετοια αποστολη,ολη τη μερα καθησιο και το χρημα να πεφτει!!Αφηστε να μιλησει και κανενας αλλος,γιατι εσας σας εχουμε μαθει,να τα λετε σε αυτους που δεν ξερουν ,γιατι ολοι εμεις οι "παροικουντες στην Ιερουσαλημ"γνωριζουμε πολυ καλα ποσο δυσκολα περνανε οι αξιωματικαρες στην Ελλαδα αλαλ και ειδικα στο Εξωτερικο!!
Μετα μου βγενετε και μου κλαιγεστε!!

Ανώνυμος είπε...

Τι μας ρε φίλαράκι? Και που έμαθες εσύ πως περνάει ένα στέλεχος σε αποστολή? Αλήθεια πήγες σε καμία? Και αν ναι, τότε κι εσύ διακοπές έκανες. ΜΙΚΡΟΥΛΗ πολιτάκο...νομίζεις ότι κοιμάσε ήσυχος τα βράδια επειδή ο Κωστάκης ή ο Γιωργάκης έκαναν καλά τη δουλεία τους? ΞΥΠΝΑ, για μας υπάρχουν και κάποια θέματα τιμής, τα οποία εσύ αγνοείς. Και σε ότι αφορά αυτούς που πολέμησαν, μη στεναχωριέσαι πήραν αυτά που τους άξιζαν. Οσο για μας τους συγχρονους, μπορεί να μη πολεμάμε σε μέτωπο, πολεμάμε όμως να σώσουμε το σπιτάκι σου όταν έχει φωτιά ή όταν πλημμυρίζει το ρέμα που μπάζωσες για να χτίσεις το αυθαίρετο σου ή να σε κουβαλήσουμε με τα οχήματα μας όταν οι ¨φίλοι¨ σου οι συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ κάνουν απεργία ή να φέρουμε καύσιμα σε κάποιο πρατήριο. ΓΑΤΑΚΙ, ε ΓΑΤΑΚΙ! Αντε κοιμήσου τώρα και όνειρα γλυκά!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ συνάδελφε 1:34 μμ αυτα που γράφω δεν είναι άποψη αλλά γεγονότα.

Σαν γεγονότα δεν μπορούν να δυσφημήσουν κανένα. Τώρα γιατί μου τονίζεις ότι είναι Υπαξιωματικοί δεν το καταλαβαίνω ;

Αναφέρθηκα σε αυτούς γιατί ήταν η πλειονότητα στις Ειρηνευτικές αποστολές.

Δεν ξηλεύω τίποτε από την ζωή κανενός ΕΠΟΠ και ΕΜΘ, και δεν με πολυαφορούν και οι μισθοί τους για τον απλούστατο λόγο της μη ύπαρξης και κάποιου ουσιαστικού προσόντος για την πρόσληψη τους.

Εαν δεν ήθελες να αφήσεις την οικογένεια σου για 12 + μήνες (πως προέκυψε αυτό το νούμερο οι αποστολές ήταν εξάμηνες) ας μην το έκανες ... όλες οι αποστολές ήταν εθελοντικές τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια.

Αν ήθελες να κλείσεις κάποια τρύπα και υποχρεώθηκες ... ας μην την άνοιγες.

Αν δεν ήταν αρπαχτή τι ήταν ;

Αν δεν ήταν αρπαχτή γιατί οι πλειονότητα έβαζε μέσον για να πάει ;

Καλημέρα ... τα βράδυα κοιμάμε ξεσκέπαστος (δεν έχω κάτι να φοβηθώ)

Ανώνυμος είπε...

"Δεν ξηλεύω τίποτε από την ζωή κανενός ΕΠΟΠ και ΕΜΘ, και δεν με πολυαφορούν και οι μισθοί τους για τον απλούστατο λόγο της μη ύπαρξης και κάποιου ουσιαστικού προσόντος για την πρόσληψη τους."
ΕΝΩ ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΑΡΕΣ ΕΙΝΑ ΙΟΛΟ ΠΡΟΣΟΝΤΑ!!ΧΑΑΧΑΑΧ!!

Ποσο καραγκιοζηδες ειναι μερικοι!!Καλα σας κανει ο Βενιζελος και σας ξεσκιζει!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε των 1004

Οι αξιωματικάρες έδωσαν εξετάσεις με την αποφοίτηση τους απο το Λύκειο και εισήλθαν στην στρατιωτική σχολή της αρεσκείας τους επιτυγχάνοντας βαθμολογία υψηλότερη από τον ΜΟ.

Σπούδασαν επι τετραετία σε ΑΣΕΙ (σχολή ισότιμη με ΑΕΙ) και έγιναν αξιωματικάρες.

Η εμπάθεια στις 2 όλες και όλες γραμμές που έγραψες με τις φράσεις
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΑΡΕΣ (ειρωνεία) ΧΑΧΑΧΑΧΑ (διπλή ειρωνεία) Καραγκιόζηδες (ύβρις) και σας ξεσκίζει (επίπεδο τρούμπας) δείχνουν ότι μάλλον δεν είσαι σε θέση να πάρεις μέρος σε κανενός είδους διάλογο.

Να είσαι καλό ότι επάγγελμα και αν ασκείς.

Προς armyalert : νομίζω ότι το blog δεν θα έπρεπε να μετατραπεί σε χώρο ανταλλαγής ύβρεων ... υπάρχουν πολλοί τέτοιοι χώροι στο διαδίκτυο και ο κάθε πικραμένος από την στρατιωτική του θητεία μπορεί να πάει να εκτονωθεί εκεί.

Ευχαριστώ

@rmy @lert είπε...

ΕΧΟΥΝ ΣΤΕΙΛΕΙ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΟΥΤΕ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΙΔΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΚΕΝΤΡΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΕΔ.ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ (ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ,ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ)ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΑΣΗ Ή ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ,ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΜΩΣΟΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΩΝ!