Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Ακόμα πιο επικίνδυνη η λυκοσυμμαχία

Σε τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία επικύρωσης του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ. Χτες ο γενικός γραμματέας του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν παρουσίασε στις Βρυξέλλες, στους εκπροσώπους των 28 κρατών - μελών, ένα σχέδιο για τη «νέα στρατηγική αντίληψη της συμμαχίας στον 21ο αιώνα», το οποίο θα υποβληθεί στη σύνοδο κορυφής που θα συγκληθεί το Νοέμβρη.

Η στρατηγική του ΝΑΤΟ στον 21ο αιώνα αποβλέπει στην εδραίωση του παγκόσμιου επεμβατικού του ρόλου και δίνει έμφαση στην προληπτική επέμβαση για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενης απειλής, γεγονός που στοχοποιεί κατευθείαν τους λαούς και τα κινήματά τους, ιδιαίτερα σε συνθήκες κλιμακούμενης οικονομικής κρίσης. Για το λόγο αυτό το ΝΑΤΟ προετοιμάζει ανάλογα τη στρατιωτική του μηχανή, εντάσσοντας στη λίστα με τις απειλές τις κλιματικές αλλαγές, τις ενεργειακές κρίσεις, τις ανθρωπιστικές καταστροφές, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, το ζήτημα της μετανάστευσης.

Το νέο κείμενο θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας του ΝΑΤΟ, που θα συναντηθούν στις 14 Οκτώβρη 2010, στις Βρυξέλλες. Το τελικό κείμενο θα παρουσιαστεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 19 και 20 Νοέμβρη 2010, στη Λισαβόνα. Το προσχέδιο του νέου στρατηγικού δόγματος δόθηκε στη δημοσιότητα στις 17 Μάη 2010, από τη δωδεκαμελή ομάδα ειδικών, με επικεφαλής την Αμερικανίδα πρώην υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο τίτλος είναι λάθος , ΕΊΝΑΙ ΄΄Η ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ΄΄Το κόστος του νέου δόγματος θα μας το πει κανείς ;. Το 1998 είχαμε πάλι ΄΄ νεο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ δαπανήθηκαν δις δολάρια για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση, και σε δύο χρόνια άλλαξε με επιπλέον επιβάρυνση στον προϋπολογισμό των κρατών.Τόσο σοβαρό σχεδιασμό είχε κάνει το ΝΑΤΟΪΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ που να μην μπορεί να κάνει εκτίμηση ούτε για ένα έτος. Άλλωστε ο σχεδιασμός κάτι θυμίζει από δεκαετία 70 για όποιους έχουν διαβάσει, απλά στα ίδια κουτάκια μπαίνουν άλλες λέξεις όπως, κλιματικές αλλαγές, ενεργειακή κρίση, ανθρωπιστικές καταστροφές και άλλα εύηχα. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΔΕΙ ΕΙΝΑΙ , Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΕ ΤΟΣΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΕΣΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΕΤΥΧΕ, ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΑΜΕ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΑ , ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ;