Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

Αθώοι οι «6» για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Με τον όρο δίκη των «6», εννοούμε το έκτακτο στρατοδικείο από το οποίο πέρασαν, οι φερόμενοι ως υπαίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής. Οι κατηγορούμενοι μάλιστα ήταν 8 αλλά μόνο οι 6 καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν και έτσι παρέμεινε και ο τίτλος «δίκη των 6».

Aθώωσε το Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου τους έξι που καταδικάστηκαν το 1922 σε θάνατο για εσχάτη προδοσία, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, κάνοντας δεκτή, με την υπ’ αριθμ. 1675/2010 απόφασή του, την αίτηση του Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη για αναψηλάφηση της Δίκης των 6.

Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση του Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη, εγγονού του τέως Πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, ο οποίος σε ηλικία 68 ετών καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία και εκτελέστηκε, ακύρωσε την απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών του 1922 και έπαυσε την ποινική δίωξη, λόγω παραγραφής των αδικημάτων.

Το 1922 παραπέμφθηκαν στο Έκτακτο Επαναστατικό Στρατοδικείο Αθηνών οι πρώην πρωθυπουργοί Δημήτριος Γούναρης, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης και Νικόλαος Στράτος, οι υπουργοί Νικόλαος Θεοτόκης, Γεώργιος Μπαλτατζής, Ξενοφών Στρατηγός, Μιχαήλ Γούδας, και ο αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης Γεώργιος Χατζηανέστης και τους επιβλήθηκε η ποινή του θανάτου στους Χατζηανέστη, Γούναρη, Στράτο, Πρωτοπαπαδάκη, Μπαλτατζή και Θεοτόκη και ισόβια δεσμά στους Γούδα και Στρατηγό ως υπεύθυνους για τη Μικρασιατική Καταστροφή.
SKAI

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ "ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ" ΣΤΙΣ ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΕΚΤΑΤΑ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΙΑ, ΧΟΥΝΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΝΤΑΡΤΟΔΙΚΙΑ, ΛΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
ΚΛΠ
ΤΕΛΙΚΑ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ, Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ.
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΝΕ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΙΚΡΟΠΤΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΦΟΝΤΑΝΑΚΙΑ ΚΛΠ
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΚΟΔΙΚΙΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως απλά κάποιοι ετοιμάζουν να κάνουν τα ίδια με τότε και φοβούνται μην υπάρχει δεδικασμένο εναντίον προδοτών πολιτικών??????

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΠΕΡΓΑΜΟΥ, ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ , ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ Κ,Π.Λ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΥΤΩΝ. Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΚΑΙ ΒΕΒΗΛΩΝΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΚΡΩΝ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΒΕΒΗΛΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ . ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΚΥΡΙΟΙ Η ΙΩΝΙΑ ΟΝΟΜΑΣΘΗΚΕ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ;ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ; ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ Ο ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΕΓΡΑΦΑΝ ΚΑΙ ΟΜΙΛΟΥΣΑΝ ΑΣΙΑΤΙΚΑ. ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΙ ΘΕΣΗ ΠΗΡΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΦΩΣΤΗΡΕΣ;

Ανώνυμος είπε...

Ας είναι καλά ο Μπεν Ζελόμ που 'έτυχε' να κάνει εκλογές μεσοπόλεμα, τις οποίες και τις έχασε βεβαίως-βεβαίως.
Τα έχει πει και ο φίλος του Καζαντζάκης.

Ανώνυμος είπε...

sto diaolo ola ta kommatoskyla kai oi politikoi