Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

«Βlack Ηawk Down» στην Πελοπόννησο

Κοινή εκπαιδευτική άσκηση µε ελικόπτερα από Ελλάδα και Ισραήλ από 11 έως 14 του µήνα

Κοινή άσκηση εντοπισµού και διάσωσης πιλότων τα αεροσκάφη των οποίων έχουν «καταρριφθεί» και έχουν πέσει πίσω από τις γραµµές του εχθρού σε συνθήκες «µάχης» διεξάγουν µε ελικόπτερα ΜπλακΧοκ και Απάτσι την επόµενη εβδοµάδα Ελλάδα και Ισραήλ σε περιοχές της Πελοποννήσου
Από σήµερα πραγµατοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα για εξειδίκευση του νέου πλαισίου στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών ο διευθυντής του γραφείου του ισραηλινού υπουργού Αµυνας στρατηγός ε.α. Αµος Γκιλάτ.

Τις συναντήσεις αξιωµατούχων των διαφόρων υπουργείων συµφώνησαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών κατά την επίσκεψη του κ. Νετανιάχου στην Αθήνα και τις συνοµιλίες που είχε µε τον κ. Γ. Παπανδρέου. Στον τοµέα της άµυνας και ασφάλειας επιδιώκεται και από τις δυο πλευρές ευρεία στρατηγική συνεργασία, αλλά και συνεργασία των αµυντικών βιοµηχανιών – και αυτό το πλαίσιο θα αρχίσει να εξειδικεύεται στις ανοιχτής ατζέντας συζητήσεις που θα έχει ο διευθυντής του κ. Εχουντ Μπαράκ µε µέλη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου.

Εκτός από την αύξηση του αριθµού των ασκήσεων και της εκπαίδευσης της ισραηλινής αεροπορίας στην Ελλάδα, το Τελ Αβίβ επιδιώκει µεγαλύτερη συνεργασία στον τοµέα των εξοπλισµών µε την ελληνική πλευρά και δίνει βαρύτητα σε συµπαραγωγές και µεταφορά τεχνογνωσίας. Ηδη τρέχουν συζητήσεις ενόψει της προµήθειας από την Πολεµική Αεροπορία ειδικών κιτ αναβάθµισης παλαιότερων βληµάτων (SΡΙCΕ), ενώ ισραηλινή εταιρεία διεκδικεί, µαζί µε εταιρείες από Γερµανία, ΗΠΑ και Γαλλία, συµµετοχή στον διαγωνισµό για τη δεύτερη παρτίδα περίπου 80.000 βληµάτων για τα τανκς Leopard 2 ΗΕLL που θα γίνουν σε συµπαραγωγή µε τα ΕΑΣ. Στο πλαίσιο αυτό ενηµέρωσε πρόσφατα το υπουργείο Αµυνας ότι διαθέτει τύπους πυροµαχικών ανάλογους µε αυτούς (12.000) που τελικά αποφάσισε να αγοράσει η Ελλάδα από τη γερµανική κυβέρνηση τις προάλλες. Η ισραηλινή εταιρεία αναµένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον για είσοδο στα ΕΑΣ ως στρατηγικός επενδυτής, ιδίως αν έχει να προσφέρει πρόσθετο φόρτο παραγγελιών από το εξωτερικό, όπως επιδιώκει η Αθήνα. «Μάχες» στην Πελοπόννησο
Οσον αφορά την κοινή εκπαιδευτική άσκηση στην Πελοπόννησο που θα γίνει από 11 έως και 14 Οκτωβρίου µε κέντρο εξόρµησης το αεροδρόµιο Ανδραβίδας, αποτελεί το δεύτερο σκέλος της άσκησης «Μίνωας» που έγινε στο Αιγαίο µε µαχητικά και διεκόπη λόγω της αιµατηρής επίθεσης ισραηλινών κοµάντος σε πλοία που µετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Κατά το πρώτο σκέλος εκτελέστηκαν σενάρια που κάλυπταν απόλυτα, σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου Αµυνας, τις εθνικές θέσεις όσον άφορα το Ανατολικό Αιγαίο. Στην άκρως ρεαλιστική από πλευράς δυσκολίας άσκηση, που σε κάποιους σινεφίλ ίσως θυµίσει την ταινία «Βlack Ηawk Down», ρόλο συντονιστή θα παίζει το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) Ανδραβίδας.

Από ισραηλινής πλευράς θα πάρουν µέρος 6 ελικόπτερα (3 Βlack Ηawk UΗ-60 και 3 Απάτσι ΑΗ-64D) και 2 εφεδρικά που θα φθάσουν στην Ανδραβίδα µέσω Κρήτης, Κυθήρων και Καλαµάτας. Από ελληνικής πλευράς δε συµµετέχουν 1 Σούπερ Πούµα της Πολεµικής Αεροπορίας και 2 Απάτσι του Στρατού, καθώς και 6 µαχητικά διαφόρων τύπων. Τα σενάρια της άσκησης προβλέπουν αποστολές έρευνας - διάσωσης πιλότων από κοµάντος σε ηπειρωτικές περιοχές της Βόρειας, Κεντρικής και Δυτικής Πελοποννήσου «µέσα ουσιαστικά από πεδία µάχης», όπως είπε στρατιωτική πηγή.

Εντός του Οκτωβρίου ισραηλινά αεροσκάφη θα κάνουν άσκηση ανεφοδιασµού εν πτήσει µέσα στο FΙR Αθηνών.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: