Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Κροατία: στη φυλακή πρώην υπ. Αμυνας για διαφθορά

Στις φυλακές οδηγήθηκε ο πρώην υπουργός Αμυνας της Κροατίας, Μπέρισλαβ Ρόντσεβιτς, μετά την καταδίκη του σε τετραετή κάθειρξη για διαφθορά. 
Εμείς θα γίνουμε κάποτε Κροατία;

Η δίκη και καταδίκη του Ρόντσεβιτς εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της βαλκανικής χώρας να δώσει σημάδια εξυγίανσης στη γραμμή των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Κροατία ελπίζει ότι οι συνομιλίες για την εισδοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη χρονιά, αλλά πρέπει προηγουμένως να δώσει δείγματα για αποτελεσματική και ευρεία πάταξη της διαφθοράς στην πολιτική και τις κρατικές επιχειρήσεις.

Ο Μπέρισλαβ Ρόντσεβιτς κρίθηκε ένοχος επειδή απέρριψε προσφορά αγοράς φορτηγών του στρατού το 2004 και έκλεισε άλλη συμφωνία απευθείας με τους προμηθευτές, σε τιμή κατά 2,06 εκατομμύρια δολάρια υψηλότερη από εκείνη της προσφοράς που είχε πλειοδοτήσει.

Πρόκειται μάλιστα για τον πρώτο υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο που λογοδοτεί για διαφθορά από το 2000 οπότε η Κροατία άρχισε να εφαρμόζει σειρά μεταρρυθμίσεων.

Στην Κροατία, έχει επίσης επιβληθεί ποινή φυλάκισης στον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Νταμίρ Πόλαντσεκ, για κατάχρηση εξουσίας και δημόσιου χρήματος.

Πολλοί είναι οι αξιωματούχοι όπως και οι κρατικές επιχειρήσεις που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο ερευνών, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι διώξεις εκκρεμούν.
Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγή: Reuters) /ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: