Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

"Ο πόλεμος τελείωσε...Και είμαστε ηττημένοι".

'Αρθρο του επίτιμου Α/ΓΕΝ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ
Φρεγάτες η Κορβέτες φαίνεται να είναι ο νέος προβληματισμός του Υπουργείου Άμυνας και του Πολ.Ναυτικού. Προσωπικά και με τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες ,θεωρώ ρητορικό το δίλημμα, χωρίς ιδιαίτερη ουσιαστική σημασία. Είναι γνωστό ότι γενικώς τα οπλικά συστήματα πρωτίστως χρησιμοποιούνται για την αποτροπή και συνεπακόλουθα εφόσον γίνει αναπόφευκτος ,για την διεξαγωγή του πολέμου. Ο δε πόλεμος μεταξύ των πολλών δεινών ,έχει ως κυρίαρχη επίπτωση την οικονομική εξαθλίωση και χρεοκοπία του ηττημένου ,το οποίο είναι και το τελικό ζητούμενο ,προκειμένου να υποκύψει στις απαιτήσεις του νικητή.

Στην Ελλάδα έχω την εντύπωση ότι από όλους όσους σήμερα αναλίσκονται σε στρατηγικές αναλύσεις (είτε τα ΜΜΕ ,είτε η Βουλή ,είτε τα καφενεία ) ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος ,με την προοπτική του οποίου έχουν γαλουχηθεί πολλές γενεές νεοελλήνων ,έχει τελειώσει και ότι είμαστε αναμφισβήτητα οι ηττημένοι.

Το ότι ακόμα δεν έχουμε παραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα οφείλεται σε ευνοϊκή για εμάς ,επί του παρόντος, διεθνή πολιτικό-οικονομική συγκυρία των εμπλεκομένων ισχυρών οικονομικά Χωρών και Οργανισμών ,του ΔΝΤ και της ΕΕ καθώς και των όποιων προθέσεων τους για την στήριξη η μη του ευρώ στην "μάχη" του έναντι του δολαρίου. ...

Εάν δεν αντιληφθούμε έγκαιρα ότι το ουσιαστικό αμυντικό μας οπλοστάσιο δεν είναι οι ναύσταθμοι ,τα αεροδρόμια και τα στρατόπεδα ,αλλά οι δείκτες της οικονομικής μας ευμάρειας και ανάπτυξης και όσο η Ελλάδα παραμείνει καθηλωμένη σε πολιτικές ,κοινωνικές και οικονομικές αντιλήψεις τριτοκοσμικών χωρών ,τότε φοβάμαι ότι επίκειται να χαθεί και ο Ελληνοαλβανικός και ο Ελληνοβουλγαρικός και γιατί όχι και ο Ελληνοσκοπιανός πόλεμος.

Πρέπει επιτέλους να ανοίξουμε τα μάτια μας στον 21 αιώνα και να αντιληφθούμε ότι η διεθνής υπόσταση και το ειδικό βάρος μιας χώρας δεν καθορίζεται με νικηφόρες ναυμαχίες και στρατιωτικές επελάσεις ,αλλά παίζεται στα διεθνή χρηματιστήρια.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι έχουμε γυρίσει την πλάτη στις Ελληνιστικές μας καταβολές και παιδεία ,χάριν του Ελληνοχριστιανικού μορφώματος. Εάν όμως επιχειρούσαμε μια αναψηλάφηση στους Έλληνες κλασσικούς θα διαπιστώναμε ότι ο Σοφοκλής προφητικά συμβούλευε ότι "με τους διπλανούς μας πρέπει να έχουμε ειρήνη ,....πόλεμο πρέπει να έχουμε με τα λάθη μας". Ας τον ακούσουμε ,έστω και κατόπιν εορτής ,γιατί και διαχρονικά ατελείωτα είναι τα λάθη μας και επιτακτική ανάγκη από ειρηνική συνύπαρξη έχουμε.

Τούτων όλων δοθέντων ,παραμένει βέβαια ο προβληματισμός Φρεγάτες η Κορβέτες ; Ως πρώην Αρχηγός του Πολ.Ναυτικού και έχοντας υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής της ανάγκης ανανέωσης του γερασμένου Στόλου μας με καινούργιες μονάδες ,θεωρώ ότι μοναδικό κριτήριο επιλογής θα πρέπει να είναι η πιο οικονομικά συμφέρουσα λύση και αυτή η οποία θα μας εξασφαλίσει τα ισχυρότερα διεθνή πολιτικά και φυσικά οικονομικά ερείσματα στον αγώνα μας για οικονομική ανάκαμψη και συνεπακόλουθη εθνική επιβίωση.

Αντεγκλήσεις σχετικά με το μέγεθος ή τις τεχνικές προδιαγραφές του σκάφους και τις δυνατότητες των οπλικών συστημάτων ,αποτελούν κατά την γνώμη μου ,ενδεχομένως καλοπροαίρετες ,ανερμάτιστες όμως απόψεις περιθωριοποιημένων αντιλήψεων ,μοναδικός στόχος των οποίων ,έστω και ακούσιος ,καταλήγει να είναι η συσσώρευση μαύρου χρήματος στα ταμεία των μεσαζόντων και φυσικά των πολιτικών κομμάτων.

http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/2011/01/blog-post_4019.html

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

krima pou se kanane k nauarxo me auta pou les!

Ανώνυμος είπε...

Ελληνοχριστιανικού μορφώματος.... Γιατί δεν εκπλήσομαι που οι ναύαρχοι διορίζονται σαν ιδιαιτέρες των υπουργών. Ημιμάθεια ναύαρχε.... Αυτή μας έκαψε. Αυτά είναι τα λάθη μας που πρέπει να πολεμήσουμε..... Μελετήστε λίγο εις βάθος.Καλός και ο Λιακόπουλος αλλά πρέπει να μελετάμε όλες τις παραμέτρους.Ακόμα και αν δεν είναι πιασάρικες. Δεν θα σας κάνει κακό. Αν και είναι αργά πλέον. Παίξατε τον συνεταιρικό σας ρόλο σε αυτούς που μας χρεοκοπήσανε στρατιωτικά και οικονομικά.

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με τις τρεις τελευταίες παραγράφους. Θα σας κάνω μια ερώτηση ναύαρχε.
Αν τα τελευταία 30 χρόνια που εφαρμόζουμε στην πράξη τις προτροπές σας
εξοπλιζόμασταν όπως έπρεπε για να έχουμε ισχυρές και σύγχρονες ΕΔ και όχι μέσω πλουτισμού ή διπλωματίας των εξοπλισμών, θα μπορούσε κανένα χρηματιστήριο καμία Μέρκελ ή κανένας Ερντογάν να απαιτήσει να πληρώσουμε τα μαμησιάτικα τους??? Μάλλον όχι.
Αλλά είπαμε. Διορισμένος. Άρα ίδια μυαλά με αυτούς που σας διορίσανε.

Ανώνυμος είπε...

Με αυτά τα μυαλά ούτε 1821, ούτε 1912-13, ούτε 1940 ... κρίμα στα παληκάρια που σκοτωθήκανε και στις οικογένειές τους που πεινάσανε

Ανώνυμος είπε...

Αν τα αυτονόητα που λέει ο κ. Αντωνιάδης, προκαλούν τόσο τα εθνοπατριωτικοθρησκευτικά ανακλαστικά των σχολιαστών της ανάρτησης...υπάρχει όντως πρόβλημα !!!!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς, ανεξάρτητα της ορθότητας ή μη των όσων αναφέρει στο άρθρο του, ο κατά τ'άλλα συμπαθέστατος ναύαρχος δεν έχει δικαίωμα να ομιλεί για τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, διότι συνέβαλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση τους. Εφόσον είχε αντιρρήσεις όφειλε να τις εκφράσει, πρωτίστως στα στελέχη που διοικούσε, και μετά να παραιτηθεί, περήφανος. Εκ των υστέρων, λαμβάνοντας την παχυλή σύνταξη του Α/ΓΕΝ και με τον τίτλο του επίτιμου, όσα λέει έχουν ελάχιστη, αν όχι μηδαμινή, αξία και προκαλούν όσους ακόμα και σήμερα αγωνίζονται κάτω από τις αντίξοες σημερινές συνθήκες να διατηρήσουν ετοιμοπόλεμο το ΠΝ και τις ένοπλες δυνάμεις, εν γένη. Ο πόλεμος δεν χάθηκε ακόμα, ευτυχώς, και καλά θα κάνουν όσοι κατείχαν θέσεις και καρέκλες στο παρελθόν είτε να σωπάσουν είτε να συστρατευτούν!!

Ανώνυμος είπε...

Κοίταξε "ετοιμοπόλεμε" των 6:14, προσωπικά ο "τύπος" αυτός δεν μου είναι καθόλου συμπαθής, ως τύπος της φιγούρας της "άποψης",.....κύρους "ναυάρχου"και καλά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορώ να λέω "παπαριές"...για να αντικρούω τα αυτονόητά του !

Ανώνυμος είπε...

Ναύαρχε ενώ κάτι πα να πεις τα μπερδεύεις πάλι.
Ως πρώην Α/ΓΕΝ απαγορεύεται να ομιλείς και ειδικότερα ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΕΙΣ. Τα άρα και τα πρέπει σου είναι "κενά περιεχομένου".
Πιστεύω ότι πρέπει να μας απαριθμήσεις μία προς μία τις ενεργειές σου ως Α/ΓΕΝ για να μας πείσεις για την αξία των λόγων σου.
Επίσης πρέπει να σου υπενθυμίσω ότι όλες οι οικονομικές δραστηριότητες καθώς και οι επιχειρηματικές δράσεις ΕΓΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ κατά το ναυτικότερο με την υποψία και μόνο θερμού επεισοδίου ή πολέμου.
Αν νομίζεις ότι με άνοδο του χρηματιστηρίου προστατεύονται τα συνορά μας "πλανάσαι πλάνην οικτράν". Το χρηματιστήριο θα καταποντιστεί μόλις ανακοινωθεί η υποψία επεισοδίου τύπου Ιμίων.
Έχεις τη γνώση ποιες είναι οι πολιτικές αποτροπής σε όλα τα συνορά μας χερσαία , θαλάσσια και εναέρια το γιατί τις αποσιωπείς είναι το ύποπτο.
Ικανές Ένοπλες Δυνάμεις΄, Εσωτερική Ασφάλεια - ομαλότητα και ισχυρή Οικονομία είναι το τρίπτυχο της Ανάπτυξης κάθε χώρας που τελεί υπό συνεχή απειλή.
Ομοούσιο και αδιαίρετο όπως η Αγία μας Τριάδα της Ελληνορθόδοξης Πατρίδας μας.

Ανώνυμος είπε...

Αληθεια 12:09 που τα είδες τα αυτονόητα?? Αυτή την αντίληψη της πραγματικότητας σου περάσαν τα ΜΜΕ και αυτή βέβαια επαναλαμβάνεις. Μελέτη-γνώση αλλά και σοφία μας λείπουν κύριε συνάδελφε.

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλε των 1:59, μ' αυτή τη τριπλέτα σου έσκισες...άμα τη βάλεις δίπλα στην άλλη "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια"...'εχεις πιάσει το "ταύρο απ' τα κέρατα", για να μη πω τίποτε άλλο και μου θυμώσεις....

Ανώνυμος είπε...

Πω πω πώ, οι τριπλέτες πάνε σύννεφο βλέπω "μελέτη-γνώση-σοφία"
Τι είπες ρε μεγάλε των 12:56 ;
ΦΟΒΕΡΌ !!! για ξανασκέψου καμμιά καινούργια,μπας και "στανιάρουμε".
Μεταξύ μας τώρα, από πότε έχεις να πιάσεις βιβλίο; Τουλάχιστον αυτοσυγκράτηση, για να μη γίνεσαι αστείος...αν μη τι άλλο.