Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Σχέση ΑΣΣΥ με ΤΕΙ

Κατώτερες των ΤΕΙ οι Σχολές Μ.Υ.

Σε απάντηση της ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Νάσος Αλευράς προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα την ισοτιμία πτυχίου των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) με τα Τ.Ε.Ι. σας γνωρίζω τα ακόλουθα σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν μου:

Σύμφωνα με το Ν. 2916/2001, η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς. Ο ένας τομέας είναι ο πανεπιστημιακός, που περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ ο άλλος τομέας είναι ο τεχνολογικός, που περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Στο άρθρο 19 παρ.5 του Ν. 2913/2001 καθορίζεται ότι τα ΑΣΣΥ διετούς φοίτησης ανήκουν στην ανώτερη βαθμίδα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή σε βαθμίδα διαφορετική από αυτήν που ανήκουν τα ΤΕΙ.

Στην ισχύουσα συνεπώς νομοθεσία δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη περί ισοτιμίας των ΑΣΣΥ με τα ΤΕΙ, ούτε παρέχεται η δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών στους απόφοιτους ΑΣΣΥ.

Ωστόσο, αποτελεί βασική επιδίωξη του ΥΠΕΘΑ η συνεχής αναβάθμιση των ΑΣΣΥ, ώστε οι απόφοιτοι να ανταποκρίνονται πλήρως στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις και υπηρεσιακές ανάγκες, με αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών και τεχνικές εκπαίδευσης.

Επομένως, μένει ανοιχτή η επανεξέταση του θέματος στο μέλλον, ώστε τα στελέχη των Ε.Δ. που προέρχονται από ΑΣΣΥ να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν πλήρως τις τεχνολογικές εξελίξεις και να ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες ανάγκες της Στρατιωτικής Υπηρεσίας.

Ερώτηση 8334/28-12-2010 της Βουλής των Ελλήνων

Παρά το ότι με το ν. 2913/01 προβλέφθηκε η ένταξη των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.) των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ανώτερη Βαθμίδα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έχει μέχρι σήμερα αναγνωριστεί τυπικά και με σαφήνεια η ισοτιμία τους με τα ΤΕΙ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Σχολές να λειτουργούν σε ένα αμφισβητούμενο νομικό καθεστώς και να παρέχουν πτυχία ιδιότυπης νομικής ισχύος.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Εάν προτίθενται να μεριμνήσουν για τη σαφή, τυπική ισοτιμία των Α.Σ.Σ.Υ. τριετούς φοίτησης με τα ΤΕΙ, εν όψει της δημιουργίας νέου θεσμικού πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση;

2. Εάν προτίθενται να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών στους αποφοίτους των Α.Σ.Σ.Υ., όπως ισχύει και για τους πτυχιούχους των ΤΕΙ;

Ο Ερωτών βουλευτής

Νάσος Αλευράς

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πλάκα θα είχε να έκαναν και μεταπτυχιακά κάποιοι που απεφοίτησαν από ΑΣΣΥ, χωρίς να έχουν βγάλει ούτε το ...Λύκειο.
Έλεος!!

Ανώνυμος είπε...

Κατά πρώτον, μιλάμε για αυτούς που μπήκαν με το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Κατά δεύτερον, για ψάξε να βρείς τις φετινές βάσεις των ΑΣΣΥ και σύγκρινε τις με των ΑΣΕΙ.
Επιπλεόν συγκρινε τις και με ανώτατες σχολές των Αθηνών.
Μετά από όλα αυτά, θα εκπλαγείς και ίσως σου φύγει και το κόμπεξ του "γαλαζοαίματου".
Το πρόβλημα των "γαλαζοαίματων" της ΠΑ (αν ανήκεις εκεί) είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφεία των αποφόιτων της ΣΤΥΑ, πριν κάν γίνουν Αεχισμηνίες, είναι ήδη κάτοχοι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ Πτυχίου, κάτι που δεν ισχύει για τους απόφοιτους των ΑΣΕΙ της ΠΑ.
Επιπλέον, για τους παλαιότερους, καλό θα είναι να δεις ποιοί εκπαιδεύουν τους "γαλαζοαίματους" στις Μονάδες μήπως και καταλαβαίνουν μερικά πράγματα και δεν τους δουλεύουν αυτοί που πραγματικά ξέρουν τη δουλειά (απόφοιτοι ΑΣΣΥ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε 07.52 ,απλώς για την πληρέστερη ενημέρωσή σου,για να εισαχθείς στις Σχολές Υπαξιωματικών των Ε.Δ ,πρέπει να είσαι απόφοιτος Λυκείου,να λάβεις μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και ενδεικτικά ,πάλι για ενημέρωσή σου πρέπει να κυμαίνεσαι μεταξύ 14.200 μορίων και 17.800 .Τώρα από που αντλείς ότι οι σπουδαστές αυτών των σχολών δεν είναι απόφοιτοι Λυκείου ,μόνον εσύ το ξέρεις.Έχεις να μάθεις πολλά ακόμα και πάνω από όλα οταν εκφράζεσαι να ακριβολογείς.Με την ελπίδα ότι συνεισέφερα κατά τι στην ενημέρωσή σου ,σε χαιρετώ .

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που εισήχθησαν στις Σχολές Υπαξιωματικών πριν το 1993 ήταν απόφοιτοι Λυκείου; Σε αυτούς αναφέρομαι που επειδή κάποιοι "βάπτισαν" τις Σχολές Υπαξιωματικών σε Ανώτερες, πίστεψαν ότι είχαν βγάλει κάποιο Πανεπιστήμιο και ήταν έτοιμοι και για "Μεταπτυχιακά", χωρίς να έχουν εισαχθεί στις Σχολές μέσω των Πανελληνίων και χωρίς, φυσικά, να έχουν τελειώσει και το Λύκειο.
Τα νέα παιδιά που εισήχθησαν σε αυτές τις Σχολές, ουδεμία σχέση έχουν με τους παλαιότερους.
Και κάτι ακόμη, το ότι κάποιος μπορούσε να εισαχθεί σε πανεπιστημιακή σχολή και αντ' αυτής επέλεξε τη ΣΤΥΑ, δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι αποφοιτώντας από τη ΣΤΥΑ θα έχει το ίδιο επίπεδο που θα είχε αποφοιτώντας από μία πανεπιστημιακή σχολή.

Ανώνυμος είπε...

τι καθεστε και ασχολιστε με ατομα IQ ΡΑΔΙΚΙΟΥ που το μονο που ξερουν ειναι να βγαζουν το κομπλεξ τους . ολοι οσοι υπηρετησαν σε μοναδες ξερουν ποιοι ειναι οι ικανοι και ποιοι βγαζουν τη δουλειά.

Ανώνυμος είπε...

ανώνυμε 07.52
για να δεις την αξία του πτυχίου σου παρ το υπό μάλης μια μέρα και πήγαινε να ψάξεις δουλεία.

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς, ο ανώνυμος 07:52 αναφέρεται σε αυτούς που εισήχθησαν στις σχολές Μ.Υ. πριν το 93. Και αυτοί θεωρούνται απόφοιτοι ΑΣΣΥ, και όχι μόνο όσοι εισήλθαν μέσω των πανελληνίων.
Το ζήτημα είναι ότι σε σχολή διετούς φοίτησης δεν μπορείς να θεωρείσαι ισότιμος με αποφοίτους πανεπιστημιακής σχολής (ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΕΙ - ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΡΑΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΕΧΕΙ ΠΑΡΑΣΑΓΓΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ).
Τέλος, μπορεί κάποιος να είχε τα προσόντα να μπει σε πολλές πανεπιστημιακές σχολές και για διάφορους -κυρίως βιοποριστικούς- λόγους να επέλεξε μια σχολή Υπαξιωματικών. Αυτό δεν τον κάνει ισότιμο με τον απόφοιτο των πανεπιστημίων, γιατί ο ένας έγινε επιστήμονας και ο άλλος δεν έγινε. ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΕΙ.
Eγώ, πάντως, 23 χρόνια στην ΠΑ δεν είδα κανέναν Ασμία με πτυχίο ΑΕΙ.
Σε ό, τι αφορά στους εκπαιδευτές των γαλαζοαίματων, αποτελεί κοινό τόπο ότι όταν ένας απόφοιτος AΣΣΥ γίνει Ασμίας, κυκλοφορεί με ένα κομπολόι στα χέρια και σκέφτεται πότε θα πάρει σύνταξη. Ευτυχώς που υπάρχουν οι ΕΜΘ και οι ΕΠΟΠ και δουλεύει και κανένας άνθρωπος.
Φιλικά

Ανώνυμος είπε...

Το σχόλιο του ανώνυμου 15Ιαν2001 7:52μμ , μου θυμίζει τις ανελέητες κόντρες σε αναρτήσεις εδώ μεταξύ ΕΜΘ & Μον. Υπαξκων καθώς & των εκ των Μ. Υπαξκών προερχομένων, χαλαρά παιδιά, σε λίγο που τα πάντα θα έχουν διαλυθεί, όλοι μας θα ψαχνόμαστε

Ανώνυμος είπε...

ENA ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΧΩ....ΑΝ ΤΑ ΑΣΣΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΤΙΜΑ ΤΩΝ ΤΕΙ....ΤΟΤΕ ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΕΠ.ΟΠ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΑΤΕΙ? Α ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΤΕΙ ΕΙΝΑΙ 4ΧΡΟΝΩΝ ΦΟΙΤΗΣΕΙΣ (8 ΕΞΑΜΗΝΑ).

Ανώνυμος είπε...

Προς Ανώνυμο 9.52 μμ

Φίλε μου,
στο πρώτο σκέλος του σχόλιου σου έχεις δίκιο...εννοείτε ότι δεν είστε απόφοιτοι λυκείου και σίγουρα οι βάσεις σε μερικές σχολές ΑΣΣΥ είναι ψηλότερες από κάποιες, κάποιες ΑΣΕΙ..και σίγουρα το επίπεδο των σπουδαστών των Σχολών αυτών ολοένα και βελτιώνεται...
Αλλά μετά μας το χαλάς..
μιλας για γαλαζοαίματους που εκπαιδεύεις κτλ κτλ...
Έχεις σκεφτεί ότι με τον γαλαζοαίματο που λές, δεν ανήκετε στην ίδια κατηγορία προσωπικού και δεν εκπαιδεύεστε για να κάνετε τα ίδια πράγματα?????
Πχ στην Αεροπορία που μπορεί κάποιος Ασμιας να εκπαιδεύει έναν Ανθσγο από ΑΣΕΙ, προκειμένου αυτός να πάρει μια εικόνα, να περάσει από κάποια αρχικά στάδια κτλ συμβαίνει αυτό.
Αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι ο Ανθσγος (ή στο Ναυτικό ή Στρατό) δεν εκπαιδεύεται από εσένα για να κάνετε τα ίδια πράγματα.
Εσύ είσαι Τεχνικός-ο άλλος είναι Μηχανικός. Και πρέπει να καταλάβεις αυτή τη διαφορά και να μην το βλέπεις υπεροπτικά, επειδή στο αντικείμενο στο οποίο δουλεύεις, έχεις καλύτερη εικόνα και εμπειρία από κάποιον που θα περάσει για λίγο και τελικώς θα ασχοληθεί με κάτι άλλο-διαφορετικό.

Τέλος το ποσοστό των Υπξκων που είναι πτυχιούχοι Πανεπιστημίων είναι πολύ μικρό και σίγουρα δεν είναι το μεγαλύτερο ποσοστό του συνόλου όπως λες..

Χαιρεται!

Ανώνυμος είπε...

Εγω ξέρω οτι φοράμε την ιδια φανέλα και πολεμαμε στην ίδια ομάδα.
Εγω Αρχισμηνιας ειμαι. Εχω κολλητους απο οταν ημουν στην Σ.Ι πριν κοπώ και τωρα ειναι υποσμηναγοι.Τα παιδια της ΣΜΑ προοριζονται για άλλο σκοπο και οι τεχνικοι εμεις για άλλο.Οποιοι δουλευετε στις μοίρες και δεν ειστε ρεμάλια αποκτουμε και γ@μω τις επικοινωνιες.
ο μεγαλος διαχωρισμος ερχεται στην μπλε και πρασινη φόρμα ως προς τα προνομια αλλα απο εκει και πέρα πάλι .. ο καθενας στην δουλεια του.
Καποτε πριν 18 χρονια στην στυα εμπαινες δινοντας ενα τενεκε λάδι και 2 γιδια.Αυτοι ειναι που κατεστρεψαν το ονομα της σχολης.Επισης..ολη η σειρα μου ειναι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.Μιλαμε για 180 ατομα.. το οτι δε παιρνουμε τα πτυχια..γιατι ειναι στου αγιου το σπιτι το ΑΕΙ ή γιατι γυρναμε στις 4 και 5 το απογευμα και ποιος τρεχει να κανει τον μακακα..ειναι αλλου παπα-ευαγγελιο!

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον τενεκές είσαι εσύ που λές χαζά!!!
Πολύ ψηλά τον πήρατε τον αμανέ από τότε που μπήκατε με πανελλαδικες.
Το πόσο αποδίδετε στις μονάδες είναι το θέμα και όχι πως μπήκε ο καθένας στο σώμα. Τότε εκτιμούσαμε την δουλειά του καθενός και συντηρήσαμε πράγματα που εσύ ούτε θα δεις ποτέ μπροστά σου, και μάλιστα με συνθήκες πολύ πιο απάνθρωπες. Αν δεν μάθεις να εκτιμάς το έχασες το παιχνίδι μεγάλε!!!
Σμηναγός.

Ανώνυμος είπε...

ΟΣΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΝΑ ΚΑΘΕΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΛΟΓΟΜΑΧΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΙ Ή ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ