Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Εθνοφύλακες

Χρωστάει τα δεδουλευμένα Α΄ Τριμήνου 2011 στους Εθνοφύλακες το ΓΕΣ!

Σε απάντηση της ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Αστέριος Γ. Ροντούλης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα την πληρωμή των Εθνοφυλάκων, σας γνωρίζω τα ακόλουθα, σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν μου από το ΓΕΣ:

Οι Εθνοφύλακες θα λάβουν εντός των ημερών τα δεδουλευμένα Α΄ Τριμήνου 2011, καθώς η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών υπογράφηκε την 24η Μαρτίου 2011. Από 6 Απριλίου 2011 έχουν εκδηλωθεί όλες οι ενέργειες από πλευράς ΓΕΣ, προκειμένου να τους καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά.

Ο θεσμός των Εθνοφυλάκων καλύπτει πραγματικές και επιτακτικές ανάγκες για τη φρούρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων, λόγω της έλλειψης προσωπικού, ενώ παράλληλα ενισχύει το εισόδημα ατόμων, που κατά βάση προέρχονται από ακριτικές περιοχές της χώρας.

Ερώτηση 14599|8/4/2011 της Βουλής των Ελλήνων

Ο θεσμός των Εθνοφυλάκων αποτελεί συστατικό στοιχείο του Στρατού Ξηράς που αποσκοπεί στην στενότερη σύνδεση και ενεργό συμμετοχή μεγάλου αριθμού πολιτών των παραμεθορίων, και όχι μόνο, περιοχών στον αμυντικό μηχανισμό της Χώρας. Οι πολίτες που λειτουργούν ως Εθνοφύλακες κάνουν έμμισθες υπηρεσίες σκοπών και περιπόλων σε στρατιωτικές μονάδες όλης της χώρας.

Με την δραστηριοποίηση τους στη φύλαξη των στρατοπέδων επιτυγχάνεται διπλός στόχος. Πρώτον, βοηθούν στην ελάφρυνση των εφέδρων στρατιωτών από τις υπηρεσίες σκοπιάς και περιπόλων, αφού η μείωση της θητείας και η υπογεννητικότητα, έχει προκαλέσει προβλήματα επάνδρωσης σε αρκετές στρατιωτικές μονάδες της χώρας. Δεύτερον, αποτελούν το πρόπλασμα ενός μικρού στρατού εν εφεδρεία, ευρισκόμενο σε συνεχή ετοιμότητα. Η έμμισθη υπηρεσία που αναλαμβάνουν οι εν λόγω Εθνοφρουροί, είναι κυρίως νυχτερινή και η πενιχρή αμοιβή τους ανέρχεται στα 15 ευρώ ανά υπηρεσία.

Παρόλο που οι 700 Εθνοφρουροί έχουν πράξει το καθήκον τους και έχουν εκτελέσει πλήθος υπηρεσιών, παραμένουν αδικαιολογήτως απλήρωτοι. Συγκεκριμένα, έχει υπογραφτεί η ΚΥΑ μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Οικονομικών, άλλα δεν έχουν ακόμα πιστωθεί χα χρήματα που τους χρωστούν εδώ και 3 μήνες, από το Λογιστήριο του Κράτους. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι από τους Εθνοφύλακες είναι οικογενειάρχες με αυξημένες οικονομικές ανάγκες, καθώς και ότι πλησιάζουν οι γιορτές του Πάσχα, θεωρείται επιτακτικό να ικανοποιηθούν άμεσα και να λάβουν τα χρήματά τους.

Τούτων δοθέντων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιος είναι ο λόγος που καθυστερεί η καταβολή των δεδουλευμένων στους Εθνοφύλακες, τη στιγμή που έχει υπογραφτεί η ΚΥΑ;

2. Γιατί με την συμπεριφορά της, η Κυβέρνηση, απαξιώνει το θεσμό του Εθνοφύλακα; Μήπως υπάρχει σχέδιο κατάργησης των Εθνοφυλάκων;

O Βουλευτής

Αστέριος Γ. Ροντούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: