Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Τελετή Αποκαλυπτηρίων Προτομής Αντγου Στυλιανού Καλμπουρτζή στην Σχολή Πυροβολικού, την οποία Τίμησε με την Παρουσία του η Α. Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας

Επιτέλους η Ελληνική πολιτεία, έστω και καθυστερημένα, προέβη στην απόδοση τιμών στον Έλληνα αξιωματικό που πιστός στο καθήκον, στον ιερό όρκο του Έλληνα αξιωματικού, παρέμεινε στη θέση στην οποία είχε διαταχθεί να παραμείνει και σαν ένας νέος Λεωνίδας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, τον ήρωα Αντιστράτηγο (ΠΒ) Στυλιανό Καλμπουρτζή. Η Κύπριακή κυβέρνηση τον έχει τιμήσει ήδη από το 2009.

Το Σάββατο 02 Απριλίου 2011 η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Μπεγλίτη και τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο κ. Φραγκούλη Φράγκο, τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο με την ευκαιρία της τελετής των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Αντιστρατήγου Στυλιανού Καλμπουρτζή.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΚΑΛΜΠΟΥΡΤΖΗ

Ο Αντιστράτηγος (ΠΒ) Στυλιανός Καλμπουρτζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 31 Ιανουαρίου 1921. Το 1945 κατατάσσεται στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ως εθελοντής. Το 1947 προάγεται επ’ ανδραγαθία στο βαθμό του Επιλοχία και του απονέμεται Πολεμικό Μετάλλιο Ανδρείας. Το 1949 εισέρχεται στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία απόφοίτησε το 1950, ως Ανθλγος (ΠΖ). Το 1958 μετατάσσεται, από το Πεζικό στο Όπλο του Πυροβολικού.Το 1959 ως Λοχαγός Πυροβολικού εκπαιδεύται στη Σχολή Πυροβολικού από τον Ιανουάριο εώς τον Αύγουστο του ίδου έτους. Το Σεπτέμβριο του 1973, τοποθετείται Διοικητής της 181 ΜΠΠ. Την 20η Ιουλίου του 1974, κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ανέλαβε με την Μοίρα του Πολεμική Δράση. Την 23η Ιουλίου 1974 και κατά τη διάρκεια επίσημης εκεχειρίας, η 181 ΜΠΠ προσβλήθηκε κατόπιν ενέδρας, από επίλεκτα τμήματα του Τουρκικού Στρατού, στο χώρο τάξεως της βόρεια του χωριού Συγχάρι. Κατά τη μάχη «σώμα με σώμα» που ακολούθησε, ο Αντισυνταγματάρχης Καλμπουρτζής, θεάθηκε για τελευταία φορά, να περιέρχεται τις θέσεις και να πολεμά με πείσμα, ηρωισμό και αυτοθυσία. Έκτοτε η τύχη του αγνοείται. Την 12η Δεκεμβρίου 2008, η Ελληνική Δημοκρατία , σε ένδειξη τιμής, τον προήγαγε στο βαθμό του Αντιστρατήγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: