Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ο Ερντογάν υπόσχεται δεύτερο Βόσπορο

Ενα «τρελό» σχέδιο για διάνοιξη διώρυγας στην Κωνσταντινούπολη εξήγγειλε ο τούρκος πρωθυπουργός ενάµιση µήνα πριν από τις εκλογές

Θα λέγεται Κανάλ Ιστανµπούλ, δηλαδή ∆ιώρυγα της Κωνσταντινούπολης. Θα έχει µήκος40-45 χιλιόµετρα, πλάτος 150 µέτρα καιβάθος 25 µέτρα. Θα ενώνειτη Μαύρη Θάλασσα µε τη Θάλασσα του Μαρµαρά. Και το κόστοςτης είναι «λεπτοµέρεια»… Το «τρελόσχέδιο» ανακοίνωσε χθεςο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ενάµιση µήνα πριν από τις εκλογές στηνΤουρκία. «Η Κωνσταντινούπολη θα µετατραπεί σε µια πόλη που από µέσα της θα περνούν δύο θάλασσες», τόνισε.Ο «δεύτεροςΒόσπορος» θαξεκινά στηνευρωπαϊκή πλευρά της πόλης και θα µπορούν να περνούν από αυτόν πλοία µέχρι και 300 χιλιάδες τόνους.Κατά µήκος του θα χτιστούν ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, κέντρα εκθέσεων, κατοικίες και το µεγαλύτερο αεροδρόµιο τηςΤουρκίας.

«Σηκώνουµε τα µανίκια µας για το Κανάλ Ιστανµπούλ, ένα από τα µεγαλύτερα σχέδια του αιώνα, που θα επισκιάσει τις διώρυγες του Παναµά, του Σουέζκαι τηςΚορίνθου»,είπε ο τούρκος πρωθυπουργός. Ωστόσο δεν έδωσε στοιχεία γιατο πού ακριβώς θα κατασκευαστεί ούτε και για το πόσο θα κοστίσει. Ανέφερε όµως ότιη Τουρκία έχει φτάσει σετέτοιο οικονοµικό επίπεδο, που µπορεί να πραγµατοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο και να δώσει εργασία για πολλά χρόνια στους πολίτες της.

Πολεοδόµοι εκτιµούν ότι η διώρυγα θα κατασκευαστεί δυτικά της πόλης Σιλιβρί (Σηλυβρία), καθώς οι περιοχές κοντά στην Κωνσταντινούπολη είναι πυκνοκατοικηµένες. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει ένα νέο αεροδρόµιο κοντά στο Σιλιβρί.

Οι µελέτες για το σχέδιο θα αρχίσουν µετά τις εκλογές της12ης Ιουνίουκαι θα ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια.Το έργο αναµένεται να είναι έτοιµο σε δέκα χρόνια. «Η Τουρκία αξίζει να µπει στο 2023 µε ένα τέτοιο σχέδιο», εί πε ο Ερντογάν αναφερόµενος στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής ∆ηµοκρατίας. Τα στενά του Βοσπόρου,µήκους 30 χιλιοµέτρων, είναι µαζί µε τα ∆αρδανέλια η µοναδική δίοδος µεταξύ της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Η κυκλοφορία δεξαµενόπλοιων από είναι πυκνή και στο παρελθόν έχουν γίνει αρκετά ατυχήµατα. «Η κυκλοφορία στον Βόσπορο θαµειωθεί στο µηδέν»,είπε ο Ερντογάν. «Θα γίνονται µόνοθαλάσσιασπορ και εκδροµές, η πόλη θα επιστρέψει στην παλιά της εποχή».

ΑΝΤΙ∆ΡΑΣΕΙΣ. Τούρκοι επιστήµονες αντέδρασαν έντονα στην ανακοίνωση, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις και ανησυχίες τους. «Με αυτό το σχέδιο η Κωνσταντινούπολη θα µετατραπεί σε µια πόλη - εφιάλτη», υποστήριξε ο καθηγητής Αχµέτ Βεφίκ Αλπ, ο οποίος διερωτάται τιθα γίνει αν η Κωνσταντινούπολη από πόλη των 17 εκατοµµυρίων µετατραπεί σε πόλη των 30 εκατοµµυρίων. Θαµετατραπεί σε ένα µέρος όπου δύσκολα θα µπορεί να ζήσει κανείς. Εκφράζονται επίσης ανησυχίες ότι ένα τέτοιο έργο θα κατέστρεφε τους φυσικούς πόρους της περιοχής. Τεράστιες γεωργικές εκτάσεις και πηγές πόσιµου νερού θα χαθούν. «∆εν έγινε καµιά επιστηµονική µελέτη. Πριν ανακοινωθεί ένα σχέδιο χρειάζεται να γίνει επιστηµονική µελέτη. Φαίνεται όµως πως ο τούρκος πρωθυπουργός ετοιµάζεται για τις εκλογές. Συζητάµε σήµερα µια πολιτική απόφαση», λένε οι ειδικοί.

Πάντως, χθες αργάτο απόγευµα αποκαλύφθηκε ότιτο σχέδιοαυτό το είχε ανακοινώσει ο Μπουλέντ Ετζεβίτ πριν από τις τοπικές εκλογές του 1994. «Φαίνεταιότι ο ΤαγίπΕρντογάν, που ήταν υποψήφιος για τη δηµαρχία της Κωνσταντινούπολης, κράτησε το προεκλογικό φυλλάδιο του Ετζεβίτ», δήλωσε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού ∆ηµοκρατικού Κόµµατος (DSP) του οποίου ο Ετζεβίτ ήταν τότε ηγέτης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

παλι σκεφτηκες τους ρωσους!!!δεν μας ειπες ομως ποτε θα αρχισει η καθοδος στις ζεστες θαλασσες?το θελεις αναιμακτα η σε αναγκαζουν?ειναι το αντισταθμισμα για την γεωτρηση των δικων σου εταιριων ερντογαν η εμαθε το επιτελειο σου οτι οι σοβιετ κανουν ασκησεις επι χαρτου για τα στενα.ΑΛΛΩΣΤΕ εχει ληξει και η χρονικη εποπτια στον ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟ μην το ξεχνας ΤΟ 2010.ολα τα πλοια πληρωνουν μπαξισι εκτος των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ