Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009


Σοβαρή καταγγελία για Kλοπή δημόσιου χρήματος, παράνομοι διπλοί τιμοκατάλογοι, πλαστά τιμολόγια..... από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κο Καχριμάκη κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται απάντηση από τον ΥΕΘΑ.Σας την παραθέτουμε και περιμένουμε αν γνωρίζεται κάτι να μας ενημερώσεται.
«Kλοπή δημόσιου χρήματος, παράνομοι διπλοί τιμοκατάλογοι, πλαστά τιμολόγια, διπλά βιβλία, παράνομη υπερτιμολόγηση προϊόντων, παράνομος τοκισμός χρημάτων του δημόσιου, είναι το περίγραμμα της λεηλασίας που φέρεται ότι ανέδειξαν έλεγχοι που διενέργησε η Διεύθυνση Ελεγκτικού της ΑΣΔΥΣ κατά τα έτη 2005-2006-2007 και 2008 στο Ειδικό Κέντρο Εφοδιασμού Μονάδων Στρατού (ΕΚΕΜΣ), και που η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ επιτρέπει και ανέχεται την συγκάλυψη των αδιαφανών αυτών πράξεων που δεν είναι συμβατές με την νομοθεσία και ενδεχομένως να συνιστούν οικονομικά εγκλήματα».

Έχοντας υπόψη

· Ότι στο Κυβερνητικό πρόγραμμα σας, για τις Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρατε την δημιουργία ανεξάρτητης αρχής ελέγχου προμηθειών (Σώμα Oικονομικών Eλεγκτών) με σκοπό την διασφάλιση της διαφάνειας.
· Ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προωθήσατε για τη συγκρότηση του Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών (ΣΟΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων, επεστράφη, ως παράνομο και επί της ουσίας απαράδεκτο, από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την με αριθμό 97/2005 γνωμοδότηση του καθώς παρείχε «ανεπίτρεπτες, πολυάριθμες και ευρείες εξουσιοδοτήσεις προς άλλα όργανα της διοίκησης» και ιδίως προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, χαρακτήρισε δε ορισμένες διατάξεις του σχεδίου Π.Δ αόριστες, μη σαφείς, ενώ ζήτησε να υπάρξει ορθογραφικός και γραμματικός έλεγχος στο κείμενο, καθώς και να γίνει διόρθωση αβλεψιών που υπήρχαν.
· Ότι η ακύρωση της δημιουργίας του Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών που ξεκίνησε με τον Ν.2913 (ΦΕΚ 102Α’/23.5.2001) καθόλου τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς συνδέεται με τα κέντρα εκείνα που δεν επιθυμούν την διαφάνεια στην διαχείριση των οικονομικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
· Ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα κακοδιαχείρισης-που συνδέεται άμεσα με τα παραπάνω κέντρα- αποτελεί το Ειδικό Κέντρο Εφοδιασμού Μονάδων Στρατού (ΕΚΕΜΣ) ,με έδρα την Αθήνα ,που υπάγεται στη ΑΣΔΥΣ, είναι οργανωμένο σύμφωνα με το ΣΚ 5-97/94 και στο οποίο επανειλημμένα έχουν διαπιστωθεί σειρά οικονομικών ατασθαλιών και πράξεων οι οποίες δεν είναι συμβατές με την νομοθεσία(Κώδικα ΦΠΑ, Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, Κανονισμό λειτουργίας του ΕΚΕΜΣ, Διαταγές για την Οικονομική διαχείριση των διαχειρίσεων του ΓΕΣ, αλλά και αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών) αλλά και το ποινικό δίκαιο και ενδεχομένως να συνιστούν οικονομικά εγκλήματα.Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια οικονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν από την Διεύθυνση Ελεγκτικού της ΑΣΔΥΣ κατά τα έτη 2005-2006-2007 και 2008 , διαπιστώθηκαν:
o Υπερτιμολόγηση προϊόντων. Προϊόντα υπερτιμολογημένα, διατέθηκαν προς πώληση στα μέλη των οικογενειών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στο κατάστημα (super Market) ως λιανική πώληση, όσο και πώληση προς τις Μονάδες του Στρατού που εξυπηρετούνται από το ΕΚΕΜΣ.
o Παράνομοι τιμοκατάλογοι. Όλα τα προϊόντα που πωλούνται στο super market και τις στρατιωτικές μονάδες έχουν διπλούς κωδικούς.
o Πλαστά τιμολόγια. Εκδίδονται «Εικονικά» τιμολόγια αφαιρώντας μεγάλα ποσά από τον προϋπολογισμό του Στρατού .
o Κλοπή των στρατιωτικών μονάδων με λανθασμένο ζύγισμα προϊόντων.
o Τήρηση διπλών λογιστικών βιβλίων. Πωλούνται εμπορεύματα που δεν υπάρχουν στο λογιστικό απόθεμα.
o Παράνομο τοκισμό χρημάτων του δημοσίου Ενώ το ΕΚΕΜΣ εισπράττει μετρητά από τις μονάδες αυτά μετατρέπονται αυτόματα σε επιταγές.
o Ανάθεση έργων χωρίς διενέργεια διαγωνισμού. Αναβάθμιση του λογιστικού προγράμματος του ΕΚΕΜΣ με διαδικασία απευθείας ανάθεση.
o Ύπαρξη ταμείων μη γνωστοποιημένων στην εφορία. Το ταμείο των μονάδων δεν είναι δηλωμένο στο μητρώο ΦΠΑ και οι συναλλαγές του δεν γνωστοποιούνται στην εφορία.
Ότι ενώ οι Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ελεγκτικού της ΑΣΔΥΣ φέρεται ότι εντόπιζαν κατά τη διάρκεια οικονομικών ελέγχων στο ΕΚΕΜΣ, την σειρά των οικονομικών ατασθαλιών και πράξεων, οι προϊστάμενοι τους, συνέπρατταν και συγκάλυπταν, αποσοβώντας έτσι τον κίνδυνο να επιμεριστούν τις δικές τους ευθύνες, επειδή οι ίδιοι απάρτιζαν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΕΜΣ (Πρόεδρος ο Υποδιοικητής της ΑΣΔΥΣ και Μέλη οι Διευθυντές Εφοδιασμού-Μεταφορών, Υλικού Πολέμου και Οικονομικού της ΑΣΔΥΣ).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΚΔΙΩΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΕΜΣ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΚΔΙΩΚΟΥΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ.
ΤΟ 2007 ΒΡΕΘΗΚΕ ΈΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΟ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΑ 13000 ΜΕ 14000 ΛΙΤΡΑ. ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΙΑΡΡΟΗ ΟΥΤΕ ΣΕ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΟΥΤΕ ΣΕ ΑΝΤΛΙΕΣ. ΜΕ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΚΕΜΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΠΟΜΙΩΣΗ. ΠΑΡΟΤΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΑ ΕΒΑΖΑΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.
ΤΟ 2008 Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΕΜΣ ΔΟΘΗΚΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ ΤΟΥ ΕΚΕΜΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ.
ΤΟ 2009 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΗΚΕ ΨΕΥΔΟΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ ΤΟΥ ΕΚΕΜΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΚΕΜΣ.
ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ? ΓΙΑΤΙ ΕΔΩΣΑΝ ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ?
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΣΠΑΝΑΚΙ ΣΤΟ ΕΚΕΜΣ ΠΡΟΣ 4,5 € ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΩ ΤΟ ΕΚΕΜΣ ΤΟ ΠΟΥΛΟΥΣΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΣ 1,5 € ΠΕΡΙΠΟΥ. ΑΛΛΑ Ο ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ ΠΛΗΡΩΝΟΤΑΝ ΕΠΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ. ΑΠΛΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΑΝ? ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΩΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΚΕΜΣ ΣΤΑ ΚΑΑΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΩΘΕΙ ΣΤΗ ΔΥΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ.