Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Αποτελέσματα 19ου Διεθνούς Συμποσίου Θαλάσσιας Ισχύος



Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 19ου Διεθνούς Συμποσίου Θαλάσσιας Ισχύος (19th International Sea Power Symposium), το οποίο διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις της Ναυτικής Σχολής Πολέμου (Naval War College) του Αμερικανικού Ναυτικού, στο Newport, της πολιτείας Rhode Island των Η.Π.Α., από 6 έως 9 Οκτωβρίου 2009 με τη συμμετοχή του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Γεωργίου Καραμαλίκη ΠΝ.
Τις εργασίες του Συμποσίου, του οποίου κεντρικό θέμα ήταν «Η Σύνδεση των Ναυτικών και η Οικοδόμηση Συνεργασίας» (“Connecting Navies, Building Partnerships”), χαιρέτισε ο Υπουργός Ναυτικών (Secretary of the Navy) των ΗΠΑ κ. Ray Mabus.

Στο συμπόσιο συμμετείχαν Αρχηγοί Ναυτικών από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα Θαλάσσιας Ασφάλειας σε περιφερειακό και Παγκόσμιο επίπεδο. Ο Έλληνας Αρχηγός είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ξένους ομολόγους του θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σε επίπεδο Αρχηγών Ναυτικών, και να τους παρουσιάσει της θέσεις του ΠΝ και της Ελλάδας γενικότερα.
Στο περιθώριο των εργασιών του Συμποσίου, ο Αρχηγός του ΓΕΝ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει – μεταξύ άλλων – και με τον Βρετανό ομόλογό του, First Sea Lord, Ναύαρχο Sir Mark Stanhope, για θέματα Επιχειρήσεων Θαλάσσιας Ασφάλειας (Maritime Security Operations) και για τις επιχειρήσεις κατά της πειρατείας στον κόλπο του Aden, καθώς επίσης και για τις λεπτομέρειες της επικείμενης επίσκεψής του στην Αθήνα εντός Νοεμβρίου 2009.
Επίσης, ο Έλλληνας Αρχηγός συνομίλησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Ναύαρχο Pierre Francois Forissier για θέματα διμερούς συνεργασίας και ιδιαίτερα για την ναυτική συνεργασία ευρείας κλίμακας που θα λάβει χώρα στο Αιγαίο (1 – 3 Δεκεμβρίου), μεταξύ των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και της ομάδος συνοδείας του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle, το οποίο βρίσκεται σε περιπολία στη Μεσόγειο.
Τέλος, ο κ. Α/ΓΕΝ είχε εγκάρδια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον οικοδεσπότη του Συμποσίου και Αρχηγό του Αμερικανικού Ναυτικού, Ναύαρχο Gary Roughead (CNO, Chief of Naval Operations), ο οποίος και θα πραγματοποιήσει με την σειρά του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα εντός Νοεμβρίου 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: