Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Η ταλαιπωρία των αποστράτων για τα αναδρομικά συντάξεως μεθεπομένου βαθμού


Του Αρχιπλοιάρχου (Ο) ε.α. Γ. ΤΖΩΡΤΖΑΚΗ ΠΝ
Με το σημείωμα αυτό θέλω να ενημερώσω τους χιλιάδες αποστράτους συναδέλφους μου, που δεν έχουν λάβει αναδρομικά συντάξεως επομένου και μεθεπομένου βαθμού από το Γ.Λ.Κ. ή έχουν προσφύγει στο ΓΛΚ και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Δεν θα καταλογίσω ευθύνες σε κανέναν, αλλά θα καταγράψω τη διαδικασία, τα γεγονότα, τον χρόνο που μεσολαβεί ανά τα στάδια, δηλαδή από την υποβολή της αιτήσεως στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους (ΓΛΚ) μέχρι την καταβολή κάποιου τελικού ποσού.

Επίσης, κατά τη γνώμη μου, πολλοί από αυτούς που έχουν υποβάλλει αίτηση, υπάρχει περίπτωση να μην δικαιωθούν αναδρομικών.

Διότι, βάσει πληροφοριών από αυτούς που έχουν λάβει αναδρομικά, περίοδο με περίοδο, κλείνει η καμπύλη προς το Φ. και σύμφωνα με τον ΑΝ 1854/1951, άρθρο 60, παράγρ. 1, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 18, παρ. 10 του Ν. 1489/1984, δεν γνωρίζω εάν υπάρχει νεότερη διάταξη που αναφέρει: «Δεν επιτρέπεται σε καμία ανεξαιρέτως περίπτωση ν' αναγνωρισθούν αναδρομικά σε βάρος του Δημοσίου Ταμείου οικονομικά δικαιώματα από συντάξεις, για χρονικό διάστημα πέρα των τριών ετών από την πρώτη του μήνα, κατά την οποία εκδίδεται η σχετική πράξη ή απόφαση».

Πολλά λέγονται, πέραν των ανωτέρω, για τη διεκδίκηση με ΑΓΩΓΗ στο Ελεγκτικό Συνέδριο για πέραν της τριετίας, δηλαδή πέντε ετών, αλλά, κατά τη γνώμη μου, και θετική απόφαση να εκδοθεί από το Ε.Σ., το ΓΛΚ θα απαντήσει ανάλογα με «την πολιτική που θα υπάρχει μετά την παρέλευση πολλών ετών!!!»

Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση κατά την οποία, ενώ πολλοί συνάδελφοι είχαν υποβάλλει αίτηση προς το ΓΛΚ και μετά έφεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, λάμβαναν σημείωμα του ΓΛΚ/Δνση 44η, με υπογραφή της Δντριας κ. Α. Βουλγαράκη, ότι «...αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στην υπηρεσία και δεν έχουν απαντηθεί μέχρι σήμερα, καθώς... και εκείνες που υποβάλλονται... θα τίθενται στο αρχείο».

Έτσι, συνάδελφος που είχε υποβάλλει αίτηση προς το ΓΛΚ τον Μάρτιο 2001 και έφεση στο Ε.Σ. τον Σεπτέμβριο του 2002, του έλεγε το άνω σημείωμα του ΓΛΚ, τον Δεκέμβριο του 2002 δηλαδή, ότι η αίτησή του θα τεθεί στο αρχείο!!!

Στη συνέχεια παραθέτω την περίπτωση και τα στάδια που πέρασε απόστρατος από την ημερομηνία που υπέβαλε την πρώτη αίτησή του προς το ΓΛΚ (Μάρτιος 2001), καθώς δεν υπήρχε τότε η αρμόδια 3μελής επιτροπή και το παράβολο των 15 ευρώ μέχρι την ημερομηνία καταβολής μέρους των δικαιουμένων αναδρομικών (Ιούλιος 2007).

Έτσι μπορεί κάθε συνάδελφος απόστρατος να δει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η περίπτωσή του, τον πιθανό χρόνο έκδοσης της απόφασης του Ε.Σ. και το πιθανό εισπραχθεισόμενο ποσό από το δικαιούμενο ποσό των αναδρομικών μεθεπομένου βαθμού.

MAΡΤΙΟΣ 2001. Κατάθεση αίτησης στο ΓΛΚ.
ΜΑΪΟΣ 2001. Απάντηση αρνητική από το ΓΛΚ. (Δεν υπήρχε τότε η 3μελής Eπιτροπή με παράβολο 15,00 ευρώ).
ΣEΠT. 2002. Έφεση στο Eλεγκτικό Συνέδριο, Tμήμα II (επίδοσή της με δικαστικό επιμελητή).
OKTΩB. 2005. Kλήση από Eλεγκτικό Συνέδριο για παρουσία και συζήτηση εφέσεώς του.
NOEM. 2005. Eκδίκαση εφέσεως.
IANOYAP. 2006. Aπόφαση Eλεγκτικού Συνέδριου, Tμήμα III που κάνει δεκτή την έφεση.
IANOYAP. 2006. Διαβίβαση αποφάσεως από Eλεγκτικό Συνέδριο στο ΓΛK.
ΦEBP. 2006. Yποβολή από ενδιαφερόμενο στο ΓΛK αντίγραφου της αποφάσεως για εκτέλεσή της.
MAΪOΣ 2006. Aίτηση ενδιαφερομένου προς Tριμελές Συμβούλιο του Eλεγκτικού Συνεδρίου (σύμφωνα με άρθρο 2 του N. 3068/2002/ΦEK 274/A να καλέσει το ΓΛK να εφαρμόσει την απόφαση).
IOYΛ. 2006. Διαβίβαση Πρακτικού Tριμελούς Συμβουλίου προς το ΓΛK.
AYΓ. 2006. Aπάντηση ΓΛK προς ενδιαφερόμενο ότι η αίτησή του θα εξεταστεί.
ΣEΠT. 2006. Aίτηση Yπ. Oικον. προς Eλεγκτικό Συνέδριο για αναίρεση της θετικής αποφάσεώς του.
ΔEK. 2006. Έγγραφο ΓΛK κοινοποιεί την αναίρεση προς αρμόδιους και ενδιαφερόμενους.
ΦEBP. 2007. Διαβίβαση Πρακτικού Tριμελούς Συμβουλίου προς ΓΛK να εφαρμόσει την απόφαση του Eλεγκτικού Συνεδρίου σε προθεσμία 3 μηνών.
MAPT. 2007. Aποστολή από ΓΛK προς ενδιαφερόμενο αναπροσαρμογής νέας συντάξεως σύμφωνα με άρθρο 8, παρ. 3α N. 3408/05.
MAΪOΣ 2007. Aποστολή από ΓΛK προς ενδιαφερόμενο, εν συνεχεία ως άνω πράξεως, νέας πράξεως με τα αναδρομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: