Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Μείωση των αποδοχών των στελεχών των Ε.Δ.


Ερώτημα του ΣΥΣΜΕΔ για την αύξηση των κρατήσεων από τα στελέχη των Ε.Δ. υπέρ Μ.Τ.Ν.

ΘΕΜΑ : Καθορισμός των Ποσοστών Μηνιαίας Κράτησης και Εφάπαξ Εισφοράς για την χορήγηση του Βοηθήματος Οικογενειακής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ) στα παιδιά των ενεργών Μετόχων και Μερισματούχων του ΜΤΝ

ΣΧΕΤ : α. Φ.951.1/13/09/Σ.72690/20-8-2009/ΓΕΝ/Ε3-ΙΙΙ
β. ΚΥΑ Φ.951.1/8/09 από 29-7-2009 (ΦΕΚ Β΄ 1690)
γ. ΚΥΑ Φ.871.1/27/85 από 31-5-1985 (ΦΕΚ Β΄ 359)

1. Σας γνωρίζεται ότι με το σχετικό (α), που προκλήθηκε σε εκτέλεση της σχετικής (β) Κοινής Υπουργικής Απόφασης Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών – Εθνικής Άμυνας, ενημερώθηκαν οι Ενεργοί Μέτοχοι και Μερισματούχοι του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού (ΜΤΝ) ότι κρίθηκε επιβεβλημένη η αναπροσαρμογή των επιβαλλόμενων κρατήσεων σε βάρος τους, προκειμένου αποφευχθούν δυσμενείς επιδράσεις στη βιωσιμότητα του Ταμείου, λαμβάνοντας όμως υπόψη και τις τρίτεκνες οικογένειες.

2. Συγκεκριμένα, από 1-8-2009 (αναδρομική κράτηση μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2009, με τις μισθοδοσίες Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2009, αντίστοιχα) επέρχονται στους ως άνω:

α. Εφάπαξ, εισφορά 15% επί του ΒΜ και του ΕΧΥ, έναντι 10% που ίσχυε με τη σχετική (γ), πρόκειται δηλαδή για μία αύξηση της τάξης του 50%.

β. Πάγια μηνιαία κράτηση επί του ΒΜ και του ΕΧΥ:

(1) Για το 1ο και 2ο παιδί που εγγράφεται ή είναι εγγεγραμμένο στο Ταμείο, σε ποσοστό 4% επί του ΒΜ και ΕΧΥ έναντι 3% που ίσχυε με τη σχετική (γ), πρόκειται δηλαδή για μία αύξηση της τάξης του 33,3%.


(2) Για το 3ο παιδί σε ποσοστό 3% επί του ΒΜ και ΕΧΥ.

(3) Για το 4ο παιδί και πέραν του 4ου, σε ποσοστό 2% επί του ΒΜ και ΕΧΥ, έναντι 1,5% που ίσχυε με τη σχετική (γ), πρόκειται δηλαδή για μία αύξηση της τάξης του 33,3%.

3. Παρά τις ως άνω σημαντικές αυξήσεις στις κρατήσεις, που αφορούν στο ΒΟΕΑ, δεν αναπροσαρμόζεται αντίστοιχα και η χορήγηση του ποσού του ΒΟΕΑ αλλά παραμένει στα ίδια επίπεδα που είναι μέχρι σήμερα. Επίσης με την παρούσα ρύθμιση οι πολύτεκνοι γονείς επιβαρύνονται σημαντικά χωρίς να έχει προβλεφθεί κάποια ευνοϊκότερη ρύθμιση γι’ αυτούς, όπως οφείλει να πράττει κάθε όργανο και υπηρεσία του ελληνικού κράτους.

4. Για παράδειγμα: Στρατιωτικός με τέσσερα (4) τέκνα, που μέχρι την εφαρμογή της σχετικής (β), κατέβαλλε για τις ως άνω κρατήσεις, σε βάρος του, το ποσό των διακοσίων ενός ευρώ και είκοσι τεσσάρων λεπτών (201,24 €), τώρα καλείται να καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των διακοσίων σαράντα εννέα ευρώ και δεκαέξι λεπτών (249,16 €).

5. Μετά τη γνώση της σχετικής (α) τα υπηρετούντα στο ΠΝ μέλη μας, μάς ενημέρωσαν ότι περιήλθαν σε ανησυχία και αναστάτωση καθόσον το εισόδημά τους μειώνεται ακόμη περαιτέρω, δυσανάλογα μάλιστα με τις οποιεσδήποτε παροχές τούς εδόθησαν στο παρελθόν κατά την εφαρμογή της εισοδηματικής ή μη πολιτικής. Επιπλέον υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι τα στελέχη του ΠΝ με οικογένεια είναι αυτοί οι οποίοι καλούνται με τις δικές τους και μόνο δυσβάσταχτες οικονομικές θυσίες να στηρίξουν τη βιωσιμότητα του ΜΤΝ.

6. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε, προκειμένου ενημερώσουμε, εν συνεχεία, τα μέλη μας:

α. Ποιες οι δυσμενείς επιδράσεις που πρόκειται να αποφευχθούν στη βιωσιμότητα του ΜΤΝ, με την ως άνω αναπροσαρμογή;

β. Υφίσταται πρόθεση εκ μέρους σας για διατήρηση της ως άνω αναπροσαρμογής ή κατάργησής της ή θεσμοθέτησης ετέρας παροχής, που θα αντισταθμίζει την οποιαδήποτε μείωση του εισοδήματος επήλθε με αυτή;

γ. Τους παράγοντες αυτούς που απειλούν τη βιωσιμότητα του ΜΤΝ και σε τι ενέργειες έχει προβεί το ΔΣ του ΜΤΝ για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος αλλά και για την πληροφόρηση των μετόχων του επί του θέματος αυτού.

δ. Υπάρχει όντως θέμα βιωσιμότητας ενός εύρωστου οικονομικά μέχρι σήμερα ΜΤΝ (όπως γνωρίζαμε εμείς);

ε. Υπάρχει σε εξέλιξη διερεύνηση των αιτίων και καταλογισμός τυχόν ευθυνών για έκνομες πράξεις που πιθανόν να έφεραν το ΜΤΝ στην τωρινή ισχνή οικονομική θέση.

στ. Υφίσταται σοβαρό θέμα επιβίωσης του ΜΤΝ;

ζ. Υπάρχει πρόθεση του ΔΣ του ΜΤΝ καθώς και της ηγεσίας του ΠΝ να προβούν σε δημόσιο διάλογο με τους μετόχους για την εξεύρεση κοινών αποδεκτών λύσεων; Πιστεύουμε ότι το ΜΤΝ, δεν αποτελεί υπηρεσιακό όργανο αλλά κτήμα των μετόχων του και ως εκ τούτου οι μέτοχοι του θα πρέπει να συναινούν και να προτείνουν μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του.


η. Υφίσταται πρόθεση εκ μέρους σας για αναλόγου είδους αναπροσαρμογή των επιβαλλόμενων κρατήσεων στους μετόχους και μερισματούχους και των άλλων δύο Ταμείων, ήτοι του Μετοχικού Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) και του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας (ΜΤΑ);

7. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε μας χρειαστείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: