Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Εορτασμός απελευθέρωσης των Αθηνών


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με την ευκαιρία της 65ης επετείου της Απελευθέρωσης των Αθηνών από τα στρατεύματα κατοχής τελετή Έπαρσης της Σημαίας .

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής ο Αντιπρόεδρος κ. Αναστάσιος Νεράτζης, εκ μέρους του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ο Θεοφιλέστατος Eπίσκοπος Μαραθώνος Μελίτων, εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο κ. Ιωάννης Κοραντής, εκ μέρους του Συνασπισμού ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης και ο Νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Αντισυνταγματάρχης κ. Θεμιστοκλής Γριμπήρης και τις Ένοπλες Δυνάμεις ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Πτέραρχος κ. Ιωάννης Γιάγκος. Στην τελετή παρέστησαν και μέλη αντιστασιακών οργανώσεων.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε:

"Σήμερα, μας υπενθυμίζεται ότι η ελευθερία που απολαμβάνουμε στις μέρες μας, δεν είναι αυτονόητο αγαθό. Σήμερα, είναι ημέρα συλλογικής ιστορικής μνήμης για τους αγώνες που όλοι οι Έλληνες έκαναν πριν από 65 χρόνια.

Σήμερα, μας υπενθυμίζεται ότι το συμβόλαιο της Ελευθερίας είναι γραμμένο με αγώνες και αίμα. Σήμερα, εδώ, πάνω στον Ιερό Βράχο, που συμβολίζει την κοινή και αδιάλειπτη ιστορική μας διαδρομή και κάτω από τη Γαλανόλευκη, το σύμβολο που φωτίζει την καρδιά κάθε Έλληνα όπου και αν βρίσκεται στον κόσμο μας, υπενθυμίζεται ότι το χρέος της ιστορικής ευθύνης πλέον πέφτει στους δικούς μας ώμους.

Και το χρέος αυτό είναι να θυμόμαστε με σεβασμό, ευλάβεια και αιώνια ευγνωμοσύνη τη θυσία όλων εκείνων των αγωνιστών που έφυγαν πρόωρα από τον ναζισμό και τον φασισμό, τις κακουχίες, την πείνα, τις στερήσεις και τις εκτελέσεις.

Να θυμόμαστε τις μικρότερες ή μεγαλύτερες ιστορίες ηρωισμού καθημερινών ανθρώπων, οι οποίοι δεν ανέχτηκαν την ιδέα του κατακτητή. Να θυμόμαστε ότι η ελευθερία κερδίζεται με συνεχείς αγώνες και ότι διατηρείται με τη διαρκή επαγρύπνηση όλων μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κυρίες και κύριοι,

Εκείνη η όμορφη μέρα της 12ης Οκτωβρίου 1944 με τη γλυκιά μυρωδιά της ελευθερίας στον αέρα της Αθήνας ας μας θυμίζει ότι μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα μόνο όταν είμαστε ενωμένοι, ας τρέφει την υπερηφάνεια που πρέπει να έχουμε ως Αθηναίοι και ως Έλληνες και ας αποτελεί έμπνευση για την προσήλωση μας στην ελευθερία, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια και τη μελλοντική μας δημιουργία.

Η πόλη της Αθήνας σας ευχαριστεί που με την παρουσία σας τιμήσατε την σημερινή ημέρα".

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: