Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα του 2009

 ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ





ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Αρχιμηνιά και Αρχιχρονιά και το ξημέρωμα του 2009 βρίσκει την Ελλάδα να αναλαμβάνει τα ηνία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη. Η ανάληψη έρχεται σε μια δύσκολη ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, αλλά και του πολέμου στη Γεωργία.

Η ατζέντα της ελληνικής προεδρίας θα κινηθεί σε τρεις άξονες:
1. Πολιτική-Στρατιωτική, με αντικείμενο την περιφερειακή ασφάλεια.
2. Οικονομική-Περιβαλλοντική, η οποία περιλαμβάνει το περιβάλλον σε όλες του τις εκφάνσεις, τη μετανάστευση, την οικονομική και κοινωνική πολιτική.
3. Την «Ανθρώπινη Διάσταση», με βασική μέριμνα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η περίοδος των Άγιων Ημερών έχει τελειώσει, τα σχολεία ανοίγουν και ο Κώστας Καραμανλής ανακοινώνει ανασχηματισμό. Εκτός κυβέρνησης έμειναν οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Γιώργος Αλογοσκούφης και Χρήστος Φώλιας που ήταν υπουργός Ανάπτυξης, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός και ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας.

Αμετακίνητοι παρέμειναν οι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάσης Παπαληγούρας και Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά.

Έγιναν τέσσερις μετακινήσεις και δημιουργήθηκαν τέσσερις νέες θέσεις υφυπουργών, ενώ στην κυβέρνηση εισήλθαν οι Αντώνης Σαμαράς, Νικόλαος Δένδιας, Κώστας Μαρκόπουλος και Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε στις 8 Ιανουαρίου.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Ο Φλεβάρης βρίσκει τη χώρα να ταλανίζεται με το σκάνδαλο της Siemens, θέμα που έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός, μέσω δικαστικής συνδρομής, ζητά τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών που τυχόν διατηρούν και σε τράπεζες του εξωτερικού, τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της Siemens,.

Στο προσκήνιο έρχεται και η υπόθεση του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Αριστοτέλη Παυλίδη μετά τις καταγγελίες του εφοπλιστή Μανούση ότι εκβιάστηκε από συνεργάτη του κ. Παυλίδη με αντάλλαγμα την πρόσβαση της ακτοπλοϊκής εταιρίας του στα δρομολόγια της άγονης γραμμής του Βορείου Αιγαίου.

ΜΑΡΤΙΟΣ
Στη Βουλή «έρχεται» η σύμβαση μεταξύ του ΟΛΠ και της κινεζικής εταιρίας Cosco. Μια σύμβαση που παρέλυσε για αρκετές ημέρες το εμπόριο καθώς οι λιμενεργάτες λίγους μήνες μετά πραγματοποίησαν πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου καταθέτει τροπολογία με την οποία αυξάνεται κλιμακωτά η έκτακτη εισφορά για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 150.000 ευρώ.

Τον ίδιο μήνα, διαβιβάζεται στη Βουλή η υπόθεση Παυλίδη. Ο πρώην υπουργός δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί τον ευατό του και πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Ακολουθεί το έργο της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση και το σχετικό πόρισμα κατατίθεται στον πρόεδρο της Βουλής.

ΜΑΙΟΣ
Πριν εκπνεύσει το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου η Ολομέλεια της Βουλής απορρίπτει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens.

ΙΟΥΝΙΟΣ
Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού βρίσκει τους ευρωπαίους πολίτες στις κάλπες. Στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δίνει νίκη στο ΠΑΣΟΚ με ποσοστό με 36,65% και 8 έδρες. Ακολουθεί η ΝΔ με 32,29% και 8 έδρες, το ΚΚΕ με 8,35% και 2 έδρες, ο ΛΑΟΣ με 7,15% και 2 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,70% και 1 έδρα και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,49%, ποσοστό που του επιτρέπει για πρώτη φορά την είσοδό τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ποσοστό της αποχής από την ψηφοφορία φτάνει το 47,37%.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προκαλεί αναταραχή στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά ανασυγκρότηση της λειτουργίας του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοινώνει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και από το βουλευτικό αξίωμα, απόφαση που ανακαλεί λίγες ημέρες αργότερα.

ΙΟΥΛΙΟΣ
Ο Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή την υπόθεση της Siemens καταθέτει τέσσερις προτάσεις για την πάταξη της διαφθοράς. Μεταξύ αυτών την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens, νομοθετική ρύθμιση που να παρέχει ευνοϊκή μεταχείριση σε όποιους δίνουν στοιχεία στη Δικαιοσύνη καθώς και την κατάσχεση όσων περιουσιακών στοιχείων δεν δηλώνονται στο Πόθεν Έσχες.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Στο ίδιο έργο θεατές. Η καταστροφή της πύρινης λαίλαπας συνεχίζεται… Με αφορμή τις πυρκαγιές ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ενώ και η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ζητά συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στη Βουλή. Η Κυβερνητική Επιτροπή αποφασίζει μέτρα στήριξης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές.

Λίγο πριν από την εκπνοή του μήνα ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανώλης υποβάλλει την παραίτησή του. Πρώτος επιλαχών βουλευτής της ΝΔ στην Αργολίδα είναι ο κ. Δημήτρης Κρανιάς.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό ανακοινώνει εκλογές για τις 4 Οκτωβρίου ώστε να αντιμετωπιστούν, από μία κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε η διεθνής κρίση.

Τον ίδιο μήνα και λίγο μετά την προκήρυξη εκλογών η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ αποδέχεται την πρόταση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα να μην υπάρχει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές να διεκδικήσουν με σταυρό προτίμησης την είσοδό τους στη Βουλή. Ο Αλέκος Αλαβάνος κάνει γνωστή την απόφαση του να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές.

Στις 21 Σεπτεμβρίου διεξάγεται η τηλεοπτική αναμέτρηση των κ. Κ. Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Αλ. Παπαρήγα, Αλ. Τσίπρα, Γ. Καρατζαφέρη και Ν. Χρυσόγελου.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Ο λαός μίλησε. Η χώρα γυρίζει σελίδα με μια σοσιαλιστική κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 43,92% και 160 έδρες είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών. Η ΝΔ λαμβάνει μόλις το 33,48% και 91 έδρες, το ΚΚΕ 7,54% και 21 έδρες, ο ΛΑΟΣ 5,63% και 15 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ 4,6% και 13 έδρες.

Μια μέρα μετά ο Γιώργος Παπανδρέου λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης.  Στις 7 του μήνα ορκίζεται η νέα κυβέρνηση και στη συνέχεια πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ορκίζεται η νέα Βουλή, ενώ ολοκληρώνεται η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Το εκλογικό αποτέλεσμα προκαλεί ραγδαίες εξελίξεις στη ΝΔ. Ο Κώστας Καραμανλής αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη για το δυσμενές αποτέλεσμα και ανακοινώνει την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ και να κινήσει τις διαδικασίες για έκτακτο συνέδριο το οποίο θα εκλέξει νέο αρχηγό.  Τέσσερις είναι οι διεκδικητές της προεδρίας της ΝΔ: Δ. Αβραμόπουλος, Ντ. Μπακογιάννη, Α. Σαμαράς και Π.Ψωμιάδης.

Τον ίδιο μήνα, το θέμα του ταλάνισε τα πολιτικά πράγματα της χώρας και για κάποιους «εκβίασε» την προσφυγή στις κάλπες, αυτό της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα. Ο κ. Κάρολος Παπούλιας δηλώνει ότι αποδέχεται την πρόταση για επανεκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Μετά από μικρή προεκλογική περίοδο η ΝΔ εκλέγει νέο αρχηγό. Νικητής αναδεικνύεται ο Αντώνης Σαμαράς. Η Ντόρα Μπακογιάννη παραδέχεται την ήττα της. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης καταγγέλει της διαδικασία μετά την "πτώση" του on line συστήματος.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον οποίο ζητά συνάντηση των πολιτικών αρχηγών η οποία πραγματοποιείται στις 15 Δεκεμβρίου όπου σε πολλά σημεία διαπιστώνεται συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια: