Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (29/01/10)


Η κάθοδος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή απασχολεί πρωτοσέλιδα σχεδόν όλα τα φύλλα του σημερινού Τύπου. Αλλα θέματα στα οποία γίνεται αναφορά είναι οι δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για κέντρο συνωμοσίας εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως για τα προβλήματα στον τομέα της δημόσιας υγείας, η αύξηση των φόνων και άλλων εγκληματικών πράξεων, η ολοκλήρωση της έκδοσης χρεογράφων και πως ο Κώστας Προεστός, ύποπτος για το φόνο του Αντη Χατζηκωστή, αφέθηκε χθες ελεύθερος.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Συμφωνία όχι, ανακοινωθέν ναι'', γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ νόμιζε ότι θα εξάγγελε ''συμφωνία'', ενώ θα υπάρξει συμβιβασμός σε ''ανακοινωθέν 1ης Φεβρουαρίου'' τύπου ''23ης Μαϊου'' και πως σήμερα οι δύο ηγέτες θα αποφασίσουν κατά πόσο θα εξαγγείλουν τρίτη φάση συνομιλιών, ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα συγκαλέσει το άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών για ενημέρωση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι επιθέσεις και οι χαρακτηρισμοί του Βουλευτή ΔΗΣΥ, Ανδρέα Θεμιστοκλέους εναντίον του Πανεπιστημίου Κύπρου και της ΝΕΔΗΣΥ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κόμματός του.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Ηταν ενήμερος ο Χριστόφιας για την κάθοδο Μουν'', γράφει ότι εδώ και δύο εβδομάδες ήταν γνώστης της επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ με έγγραφο που έφθασε στο ΥΠΕΞ από τον ΟΗΕ και πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε στείλει και μέσω του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα ΗΕ μηνύματα προς τη Γραμματεία του Οργανισμού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να δώσει ονόματα, αλλιώς θα μείνει εκτεθειμένος όσον αφορά τις καταγγελίες για κέντρο συνωμοσίας εναντίον του Προέδρου Χριστόφια.

Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα γράφει ότι υπάρχει ''Οδικός χάρτης στις αποσκευές του ΓΓ'' του ΟΗΕ και πως στόχος είναι η συνέχιση των συνομιλιών το Φεβρουάριο και μετά ενώ οι σύμβουλοι των δύο ηγετών, Ιακώβου και Ναμί προσπαθούσαν μέχρι αργά το βράδυ χθες να συγκλίνουν στα ''αγκάθια'' της διακυβέρνησης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι διπλασιάστηκαν οι φόνοι στην Κύπρο και από εννιά το 2008 έφτασαν τους 19 το 2009. Οι απόπειρες φόνων από 13 έφτασαν τις 22, οι ληστείας διπλασιάστηκαν από 71 σε 142 και οι περιπτώσεις καταστροφής περιουσίας από 33 σε 51.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Σύνδρομο συνωμοσίας κατατρύχει πάλι το ΑΚΕΛ'', γράφει ότι ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού βλέπει συντονιστικό κέντρο κατά Χριστόφια και πως έκπληξη προκάλεσε η αμυντική στάση κάποιων κομμάτων που έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν ανήκουν σε ένα τέτοιο κέντρο που πολεμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην υπόθεση ΗΛΙΟΣ, σημειώνοντας ότι μάταια ο αεροσυνοδός Ανδρέας Προδρόμου εξέπεμπε σήμα κινδύνου Mayday την 14η Αυγούστου 2005, λίγο πριν την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους, αφού κανένας δεν τον άκουε.

Ο ''Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα γράφει ότι ''Ψάχνουν για συγκλίσεις'' και πως σήμερα θα καταβληθεί μια τελευταία προσπάθεια πριν από την άφιξη του ΓΓ του ΟΗΕ, επιδιώκοντας να συμφωνήσουν έστω και σε κάποιες πτυχές του κεφαλαίου της Διακυβέρνησης, όπου υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Αστυνομία εξοπλίζεται με 500 γυναικείες δερμάτινες τσάντες στον αγώνα για καταπολέμηση του εγκλήματος, ενώ άλλες 20 τσάντες θα διατεθούν στην Πολιτική Αμυνα.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Καλοδεχούμενος'', γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έρχεται οριστικά την Κυριακή και πως αποτέλεσμα της ολοκληρωμένης πολιτικής του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η κινητικότητα και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Κώστας Προεστός αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να κατηγορηθεί αναφορικά με τη δολοφονία του Αντη Χατζηκωστή και αύριο θα βρεθούν ενώπιον του δικαστηρίου Ε. Σκορδέλη και Τ. Κρασοπούλης για ανανέωση του διατάγματος κράτησής τους.

Η αγγλόγλωσση ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Οι υπηρεσίες υγείας δεν σέβονται τα δικαιώματα των ασθενών'', γράφει ότι στην τελευταία της έκθεση η Επίτροπος Διοικήσεως επισημαίνει τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στις κρατικές υπηρεσίες υγείας, όπως ότι γίνονται λάθη στις εξετάσεις, κακή συμπεριφορά γιατρών έναντι των ασθενών, αλλά και έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το θέμα των κυπριακών χρεογράφων είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα ''Cyprus Weekly'', υπό τον τίτλο ''Ερχεται ο Μπαν'' γράφει ότι η Κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιάσει ένα γενναίο πρόσωπο, μετά την κριτική ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έρχεται στην Κύπρο σε λάθος χρονική στιγμή και όχι για καλό σκοπό. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη με τον ΥΠΕΞ της Γεωργίας, ο οποίος τόνισε ότι η εδαφική ακεραιότητα πρέπει να γίνει σεβαστή και πως οι σχέσεις με την Τουρκία δεν θα είναι σε βάρος της Κύπρου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', υπό τον τίτλο ''Ναυαγοσώστης ο Μπαν Κι Μουν'', γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έρχεται με το φιλί της ζωής στις αποσκευές του και πως παραμένουν τα ερωτηματικά για το σκηνικό της επίσκεψης, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί αφιέρωμα στον Μάρκο Δράκο, 53 χρόνια μετά τον ηρωικό θάνατό του.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'', υπό τον τίτλο ''Θερίζει ότι έσπειρε ο Χριστόφιας'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έρχεται στην Κύπρο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες πέτρες και πως Ηνωμένα Εθνη και Βρετανία θέλουν να ''κλειδώσουν'' κάποια συμφωνία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η εφημερίδα συμφωνεί τον Τουμάζο Τσιελεπή που είπε πως αν ο λαός πει Οχι σε σχέδιο που θα υπογράψει ο Χριστόφιας, τότε ''θα πάμε σπίτι μας και θα έρθουν άλλοι''.

Δεν υπάρχουν σχόλια: