Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Κίνα: Κενά ασφαλείας στον Internet Explorer εκμεταλλεύτηκαν οι χάκερ



Ένα μέχρι τότε μη εντοπισμένο ελάττωμα στον Internet Explorer 6 της Microsoft, η οποία έστειλε αργότερα οδηγία προς τους χρήστες πώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, χρησιμοποιήθηκε για τις πρόσφατες επιθέσεις χάκερ από την Κίνα στη Google και στις άλλες εταιρείες, ανακοίνωσε η εταιρεία McAfee Inc, που ειδικεύεται στα λογισμικά ασφαλείας. Προκαλώντας διττή αναταραχή στις σινο-αμερικανικές σχέσεις και στους επιχειρηματικούς κύκλους, η Google ανακοίνωσε την Τρίτη ότι στα μέσα Δεκεμβρίου εντόπισε μία επίθεση προερχόμενη από την Κίνα, στην εταιρική της υποδομή, με αποτέλεσμα την κλοπή πνευματικής της ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με την Google, άγνωστοι εισχώρησαν στο λογισμικό 20 ακόμη εταιρειών, αν και ειδικοί του διαδικτύου λένε ότι τουλάχιστον 34 εταιρείες δέχθηκαν επίθεση.
"Ελεύθερη" μηχανή αναζήτησης ζητά η Google
Η Google συνδύασε την επίθεση με τον έλεγχο που ασκούν οι κινεζικές αρχές στο κινεζικό διαδίκτυο και στις προϋποθέσεις που επιβάλλουν στις εταιρείες που επιχειρούν σ' αυτό.
H εταιρεία ανακοίνωσε λοιπόν ότι δεν πρόκειται να δεχθεί πλέον να υποβάλλεται στην κινεζική λογοκρισία, μπλοκάροντας αναζητήσεις που οι κινεζικές αρχές θεωρούν επιβλαβείς, από πορνογραφικό υλικό μέχρι επικριτικά σχόλια προς το κινεζικό καθεστώς.
Παράλληλα, διευκρίνισε πάντως ότι θέλει να συζητήσει επί των απαγορεύσεων αυτών και να βρει μία λύση που θα της επιτρέπει να λειτουργήσει μία "ελεύθερη" μηχανή αναζήτησης, χωρίς "φίλτρα", για τους περίπου 360 εκατομμύρια κινέζους χρήστες του διαδικτύου.
Η κινεζική κυβέρνηση από την πλευρά της προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, δηλώνοντας ότι η κίνηση της Google δεν θα διαταράξει τις σινο-αμερικανικές σχέσεις και αποφεύγοντας να απαντήσει απευθείας τόσο στις διαμαρτυρίες της Google, όσο και στις επικρίσεις περί λογοκρισίας της αμερικανής υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και του Λευκού Οίκου.
Μερικοί αναλυτές θεωρούν ότι τελικά η Google θα άρει την αυτολογοκρισία στη μηχανή αναζήτησης Google.cn και αντ' αυτής θα επιτρέψει στο Πεκίνο να πραγματοποιεί τον έλεγχο των αναζητήσεων μέσω των δικών της τεχνολογικών "φίλτρων".
Η Microsoft, που λειτουργεί στην Κίνα την μηχανή αναζήτησης Bing, έσπευσε επίσης να δηλώσει ότι εκείνη δεν έχει κανένα σχέδιο αποχώρησης από την κινεζική αγορά. Η Bing έχει μικρό μερίδιο, πολύ πίσω από την εγχώρια Baidu, που έχει την πρωτοκαθεδρία, και την Google, που κατέχει τη δεύτερη θέση, με περίπου 35% της αγοράς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: