Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΑΝΔΡΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΧΤΙΖΟΥΝ ΤΕΧΝΗΤΑ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ.

Ανδρες του στρατού χτίζουν τεχνητά αναχώματα στο Πραγγί Διδυμοτείχου

Στα Λάβαρα του Δήμου Ορφέα εισχώρησε το ποτάμι. 50 σπίτια πλημμύρισαν και τα 15 από αυτά εκκενώθηκαν. «Τα πράγματα είναι δυσκολότερα από κάθε άλλη φορά», λέει ο δήμαρχος. Απειλείται και το χωριό Πραγγί Διδυμοτείχου
Χθες το βράδυ, «σειρά» πήρε το χωριό Πραγγί του Δήμου Διδυμοτείχου. Οι 400 κάτοικοί του έβλεπαν τη στάθμη να ανεβαίνει ραγδαία και να φτάνει από το απόγευμα μία «ανάσα» από το ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής, η οποία αποτελεί φυσικό ανάχωμα και προστατεύει τον οικισμό. «Θεωρώ παραπάνω από σίγουρο ότι θα το περάσει και θα πλημμυρίσει το μισό χωριό», είπε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Χρ. Τοκαμάνης, ο οποίος συντόνιζε την εκκένωση των περίπου 80 σπιτιών και την απομάκρυνση των οικοσκευών από αυτά.
Ανάλογες εικόνες εκτυλίχτηκαν και νοτιότερα, στον Πόρο του Δήμου Φερών, ο οποίος εκκενώθηκε προληπτικά από τους 270 κατοίκους του, για την περίπτωση που θα σπάσει το κεντρικό ανάχωμα που το προστατεύει, ενώ σχέδιο εκκένωσης υπήρχε και για το χωριό Λαγυνά που ανήκει στον Δήμο Σουφλίου.
Οι Βούλγαροι συγκράτησαν τα νερά και απελευθέρωσαν μόνο ελεγχόμενες ποσότητες
«Εγχώρια» νερά έπνιξαν φέτος τον νομό Εβρου
Η κρίση που αντιμετωπίζει φέτος ο Εβρος είναι πρωτοφανής. Οι Βούλγαροι, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν κατά πολλούς οι υπεύθυνοι για τις πλημμύρες στο ελληνικό έδαφος, αυτήν τη φορά είναι αυτοί που έως τώρα έσωσαν τον Εβρο από τα χειρότερα, συγκρατώντας τα νερά στα φράγματα κατά μήκος του ποταμού Αρδα, και απελευθερώνοντας μόνο ελεγχόμενες ποσότητες.

Αυτό κράτησε μέχρι το βράδυ της Κυριακής, όταν τα βουλγαρικά φράγματα γέμισαν ασφυκτικά, υπήρξε υπερχείλιση και οι εισροές στο ελληνικό έδαφος μέσω του Αρδα από τη γειτονική χώρα αυξήθηκαν κατά 30%.
Φράγμα Κυπρίνου
Αυτή η αύξηση άρχισε να γίνεται αισθητή από χθες το πρωί στο φράγμα του Κυπρίνου στο ελληνικό έδαφος, ενώ τις επόμενες τουλάχιστον 48 ώρες θα επηρεάζει όλο το μήκος του ποταμού, αυξάνοντας σημαντικά τη στάθμη, όπως έδειξε η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων.
Η διαφορά της φετινής κρίσης είναι πως αυτό συμβαίνει σε έναν ήδη πλημμυρισμένο Εβρο, με 130.000 στρέμματα -τα 50.000 από αυτά καλλιεργημένα- να έχουν μετατραπεί σε μια τεράστια λίμνη, κυρίως από τα τοπικά νερά των συνεχών βροχοπτώσεων του τελευταίου μήνα. Χρησιμοποιώντας τους κάμπους κατά μήκος του ποταμού ως «αποθήκες νερού», οι υπηρεσίες του Νομού Εβρου έσπαζαν τεχνητά τα αναχώματα, ώστε η πίεση του νερού να εκτονωθεί προς τις ελεύθερες εκτάσεις και να μην κινδυνεύσουν χωριά.
Ως τελευταία «εφεδρεία» είχε κρατηθεί το λεγόμενο Ωοειδές, στον κάμπο της Ορεστιάδας, τον πιο εύφορο του νομού, έκτασης 80.000 στρεμμάτων, με τον νομάρχη να δηλώνει πως αυτός θα κατακλυστεί μόνο ως έσχατη λύση σε περίπτωση εξαιρετικής ανάγκης.
Σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου στην Ορεστιάδα, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος επισήμανε πως η πρώτη μέριμνα όλων είναι να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, ενώ κάλεσε τις υπηρεσίες της περιφέρειας να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση ζημιών και κόστους αποκατάστασης των ρηγμάτων, τονίζοντας με έμφαση πως δεν θα γίνουν δεκτές οι επείγουσες διαδικασίες δημοπράτησης και οι απευθείας αναθέσεις, όπως είχε γίνει στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές καταγγελίες για σκάνδαλα.
«Ολες οι ενέργειες θα γίνουν με διαφανή τρόπο, με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα, με το μικρότερο κόστος, σε σύντομο χρόνο», τον διαβεβαίωσε από την πλευρά της η γ.γ. της Περιφέρειας Θ. Κόκλα.
Διακοπή δρομολογίων
Από τα νερά, που έχουν κατακλύσει σε πολλά σημεία τη σιδηροδρομική γραμμή, διακόπηκαν τα δρομολόγια του ΟΣΕ από την Αλεξανδρούπολη έως τα Δίκαια. Την έντονη αντίδραση του νομάρχη προκάλεσε η άρνηση του ΟΣΕ να ναυλώσει λεωφορεία για την εξυπηρέτηση των επιβατών. Για τη χθεσινή ημέρα αυτό έγινε με ευθύνη και δαπάνη της νομαρχίας, ενώ θα συζητηθεί σήμερα με τους υπεύθυνους του οργανισμού.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: