Στα πρόθυρα της μετωπικής σύγκρουσης βρίσκονται πλέον οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων με την κυβέρνηση. Η σύγκρουση φαίνεται αναπόφευκτη, με τους αξιωματικούς να κραδαίνουν τις παραιτήσεις τους σε περίπτωση αλλαγής των δεδομένων στο συνταξιοδοτικό αλλά και το καθεστώς των επιδομάτων και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας πανέτοιμη, όπως δηλώνουν σχετικοί κύκλοι, να θεσμοθετήσει νέους κανόνες και να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή αντίδραση, όποια και αν είναι αυτή.
Η μη συγκεκριμενοποίηση των αλλαγών που θα επέλθουν από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας σε συνδυασμό με πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων περί κατάργησης της 25ετίας για τη σύνταξη των στρατιωτικών έχουν οδηγήσει σε περίπου 300 παραιτήσεις τις πρώτες 45 ημέρες του 2010.
Συνδιαχειριστής του... μέλλοντος των ενστόλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης καθιστά σαφές στη συνέντευξή του στην «Ε» ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα αγγίξει και τους ένστολους, λαμβάνοντας όμως υπόψη και τις ιδιαιτερότητές τους.
Αναφερόμενος στις περικοπές των επιδομάτων ο αναπληρωτής υπουργός είπε:
«Εχουμε υποστηρίξει με τον κ. Βενιζέλο το αίτημα της διατήρησης του επιδόματος επικινδυνότητας, στο πλαίσιο της αυτοτελούς φορολόγησης. Δεν πρόκειται για μια ευνοϊκή εξαίρεση, αλλά για μια ουσιώδη ανάγκη για όσους διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Η μείωση των επιδομάτων εντάσσεται στη συλλογική κυβερνητική πολιτική για την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την υπέρβαση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, αφορά τον δημόσιο τομέα και τους λειτουργούς του κράτους και κατά συνέπεια αφορά και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι ευθύνη να συμμετάσχουμε όλοι σε αυτή την εθνική προσπάθεια, με δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δυνατότητές μας. Δεν ήταν εύκολες οι αποφάσεις για την κυβέρνηση. Ηταν όμως αναγκαίες».
Τι θα γίνει με το συνταξιοδοτικό καθώς οι αξιωματικοί είναι με τις παραιτήσεις στα χέρια;
«Εχουμε ήδη αρχίσει να μελετούμε τις αλλαγές στον νόμο περί ιεραρχίας και προαγωγών. Οπως μελετούμε, επίσης, ένα "πακέτο" μέτρων που θα διευκολύνουν τη ζωή και την αποστολή των ενστόλων, στα θέματα των μετακινήσεων, των μεταθέσεων και των βασικών εργασιακών τους δικαιωμάτων. Το ζήτημα του συνταξιοδοτικού ασφαλώς είναι πιο σύνθετο και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις ιδιομορφίες των Ε.Δ. Ωστόσο η ανάγκη να περάσουμε από ένα ανορθολογικό και άδικο σ' ένα ορθολογικό και δίκαιο σύστημα είναι δεδομένη, δεδομένη είναι και η πολιτική μας βούληση για σοβαρές και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Οι ευρύτερες αλλαγές στην κοινωνία δεν μπορούν και δεν πρέπει να αφήσουν ανεπηρέαστες τις Ε.Δ. Ο εκσυγχρονισμός της χώρας αφορά και τον τομέα της εθνικής άμυνας».
Υστερα από τέσσερις μήνες διακυβέρνηση δεν μπορεί να μην έχετε μια εικόνα για τη νέα δομή δυνάμεων που εξαγγείλατε. Πόσες μονάδες θα κλείσουν και πόσο θα συμβάλει στη μείωση του λειτουργικού κόστους.
«Οι σύγχρονες απαιτήσεις και οι γεωστρατηγικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή δεν επιτρέπουν αδράνειες, αγκυλώσεις και εμμονές σε ξεπερασμένα σχήματα που παραπέμπουν στο παρελθόν. Είμαστε στη διαδικασία της μελέτης των αλλαγών που πρέπει να γίνουν χωρίς βιασύνη, αλλά με συντεταγμένο και ολοκληρωμένο τρόπο. Το όφελος που θα προκύψει δεν θα είναι μόνο οικονομικό. Θα είναι και επιχειρησιακό, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός σύγχρονου, ευέλικτου και αποτελεσματικού στρατού. Συγχρόνως είμαστε στη διαδικασία μελέτης του διακλαδικού χαρακτήρα και της νέας δομής διοίκησης που πρέπει να προσλάβουν οι Ενοπλες Δυνάμεις».
Αν δεν ήσασταν μέλος της κυβέρνησης και γνωρίζατε μόνο όσα ξέρει σήμερα ο πολίτης, πώς θα κρίνατε το έργο της κυβέρνησης;
«Η κυβέρνησή μας ανέλαβε την εξουσία σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, αποτέλεσμα μιας αλόγιστης, τουλάχιστον, πολιτικής, που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια από τη Ν.Δ. και για την οποία οφείλουν ο κ. Καραμανλής και τα στελέχη της να απολογηθούν στον ελληνικό λαό. Το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα σε συνθήκες αυστηρής επιτήρησης και ουσιαστικά περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας βαρύνει πλέον ιστορικά τη συντηρητική παράταξη και τον απελθόντα αρχηγό της.
Θέσαμε από την αρχή δύο συνδεδεμένους μεταξύ τους στόχους: την ανακοπή της δημοσιονομικής κατάρρευσης και την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση μέσα από ριζικές αλλαγές στο κράτος και στους θεσμούς.
Δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν κάναμε λάθη. Υποστηρίζουμε όμως ότι αναλάβαμε πρωτοβουλίες, βγήκαμε από την ακινησία και την αδράνεια, προχωρήσαμε σε αλλαγές. Οι πολίτες δεν έχουν μόνον ανοχή και κατανόηση απέναντι στην κυβέρνηση. Την πιστώνουν και με ελπίδες και προσδοκίες. Και αυτό είναι ένα πρωτόγνωρο στοιχείο σε συνθήκες κρίσης, που μας δίνει την αναγκαία δύναμη για να συνεχίσουμε».
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ…
-
[image: books] ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ.
Μια παρέα νεαρών παιδιών συζήταγε για τα απαγορευμένα ή ύποπτα βιβλία.
Αυτά που κρύβουν κάτι «σκοτ...
Πριν από 12 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου