Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Μαθήματα διπλωματίας… στη Νεολαία Κομοτηνής

ΣΕ 65 ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ!
Με «ξεναγό» τον πρόξενο Μουσταφά Σαρνίτς, που φρόντισε οι εκκολαπτόμενοι διπλωμάτες να έχουν μία πρώτη πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στη Θράκη

Μαθήματα διπλωματίας εκτός των τειχών της Τουρκίας πραγματοποίησαν 65 Τούρκοι σπουδαστές της Διπλωματικής Ακαδημίας του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, που για πρώτη φορά επισκέφτηκαν και την περιοχή μας. Η περιοδεία των εκκολαπτόμενων διπλωματών περιελάμβανε επισκέψεις σε χώρες των Βαλκανίων, συναντήσεις με απεσταλμένους της Τουρκίας σε αυτές και συζητήσεις για την επικαιρότητα και τα τεκταινόμενα κάθε περιοχής, όπως και τις διπλωματικές σχέσεις. Το πέρασμα των 65 σπουδαστών από τη χώρας μας συνδυάστηκε με στάσεις αρχικά στη Θεσσαλονίκη, στη συνέχεια στην Καβάλα, αλλά και στην Κομοτηνή. Τους νεαρούς Τούρκους συνόδευε η πρέσβειρα Σινάρ Μπαιντούρ και από την πόλη μας ο γενικός πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτζ, ενώ για την επικοινωνία στα ελληνικά επιστρατεύτηκε και ο μεταφραστής Σερντάρ Καράπατσα. Στην Καβάλα επισκέφτηκαν το Ιμαρέτ και το σπίτι του Μοχάμετ Αλί.

Στην Κομοτηνή τα μαθήματα διπλωματίας έγιναν στο χώρο…της «τουρκικής νεολαίας», εκεί όπου τους υποδέχτηκαν ο νέος πρόεδρος Κοράη Χασάν και μέλη του διοικητικού συμβουλίου προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις δραστηριότητές τους. Τα «μαθήματα» έγινε συνοδεία τσαγιού και παρουσία του προξένου κ. Σαρνίτς και του υποπροξένου Οσκάν Ντουμάν. Μιλώντας σε νέους διπλωμάτες ο πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτς μάλιστα έπλεξε το εγκώμιο της νεολαίας λέγοντας μάλιστα ότι για την «Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης» αποτελεί ένας τόπος «σημαντικός και σεβαστός». Ο νέος πρόεδρος Κοράη Χασάν προσέφερε στην επικεφαλής της τουρκικής αποστολής έναν πίνακα ζωγραφικής της τεχνικής εμπρού. Η πρέσβειρα Σινάρ Μπαιντούρ ευχαρίστησε για τη ζεστή φιλοξενία και οι 65 σπουδαστές συνέχισαν το ταξίδι της επιστροφής για την Τουρκία.
ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: