Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

«Θέλουμε έργα, όχι λόγια»

Με «μπόνους» τη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, αλλά και την από κοινού με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωση για επιτάχυνση των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών πραγματοποιεί σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στην Αγκυρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

O Δ. Δρούτσας, κατά τη συνάντησή του χθες στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο- ο οποίος του ευχήθηκε και καλή τύχη για τις σημερινές συναντήσεις- υπογράμμισε ότι θα θέσει τα ζητήματα του Πατριαρχείου, «ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως τόνισε, στις σημερινές του συναντήσεις στην Αγκυρα.

Ανώτερη διπλωματική πηγή σημείωνε ότι οι κ.κ. Δρούτσας και Νταβούτογλου αναμένεται με κοινές τους δηλώσεις να ανακοινώσουν σήμερα πως δίνεται νέα ώθηση στις διερευνητικές επαφές, οι οποίες, τουλάχιστον για την ελληνική πλευρά, θα ήταν ευκταίο να καταλήξουν σε οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σε εύλογο χρονικό διάστημα και αν δεν καταστεί αυτό δυνατό, τότε να υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται σήμερα να ανακοινωθεί κάποια κοινή πρωτοβουλία διμερούς συνεργασίας στον τομέα του περιβάλλοντος και του τουρισμού, ακόμη και η ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας σε περιφερειακό επίπεδο στα Βαλκάνια (Βοσνία και Ερζεγοβίνη) και τη Μέση Ανατολή.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι οδηγός για το νέο αυτό κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η περίοδος 1999- 2004, κατά την οποία ακολουθήθηκε επιτυχημένη πολιτική, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «θέλουμε να δούμε τα μηνύματα της τουρκικής ηγεσίας ως θετικά και ειλικρινή, αλλά περιμένουμε πράξεις». Κύριος στόχος της επίσκεψης πάντως είναι η προετοιμασία της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις αρχές Ιουνίου, κατόπιν της πρόσκλησης που του έχει απευθύνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι υπερπτήσεις
Η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει και το ζήτημα των τουρκικών υπερπτήσεων του Φαρμακονησίου, καθώς και των διελεύσεων των τουρκικών πλοίων από το Αιγαίο που ενέχουν κινδύνους πρόκλησης ατυχήματος, αν και παρά τη δεδηλωμένη ενόχλησή της η Αθήνα γνωρίζει την απάντηση της τουρκικής πλευράς που είναι ότι τα τουρκικά πλοία ακολουθούν τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης.

Η Αγκυρα έχει δηλώσει ότι θα θέσει το Κυπριακό ως κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα, καθώς επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι οι «προεδρικές» εκλογές στα κατεχόμενα (18 Απριλίου) είναι η τελευταία ευκαιρία για επίλυσή του, ενώ δεν έχει κρύψει την επιθυμία της για τετραμερή διάσκεψη τύπου Μπούργκενστοκ, ώστε η Αθήνα και η Αγκυρα να εμπλακούν πιο ενεργά. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Δρούτσας συναντάται την Παρασκευή στην Αθήνα με τον κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού, ενώ ο Γ. Παπανδρέου πραγματοποιεί τη δεύτερη επίσκεψή του στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου, σε μια κίνηση στήριξης προς τον Δημήτρη Χριστόφια.
ΝΕΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: