Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Αρχίζει η «μάχη» του Έθνικου

Με τον Ντερβίς Έρογλου στην ηγεσία των Τ/κ, αρχίζει σήμερα στις 10:00, η κρίσιμη τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, με σκοπό τον καθορισμό των επόμενων βημάτων στο κυπριακό.


Τα κόμματα προσέρχονται στο Εθνικό Συμβούλιο με διαμορφωμένες συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες θα καταθέσουν.
Σκοπός είναι να επιτευχθούν οι μεγαλύτερες δυνατόν συγκλίσεις και να επικρατήσει ενότητα στο εσωτερικό. Η επίτευξη του στόχου αυτού, ωστόσο, φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα αφού οι διαφωνίες είναι τέτοιες, που δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.
Μάλιστα μερικές μόνο ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίας, οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν κατακόρυφα με την Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, με φόντο την προοπτική πραγματοποίησης διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, με τον Πρόεδρο Χριστόφια ν’ απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και να δηλώνει πως η πρόταση αυτή έχει έδρα την Άγκυρα.
Η αντίδραση του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, ήταν άμεση αφού έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως το κόμμα του δεν τάσσεται υπέρ της διεθνούς διάσκεψης, αλλά προκρίνει την πρόταση της ισπανικής Προεδρίας, που προβλέπει συνέχιση της παρούσας διαδικασίας με διευρυμένη συμμετοχή.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα καταθέσει σήμερα ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου υπόμνημα με τις θέσεις, αλλά και τις προτάσεις του, στα νέα ενδεχόμενα που δημιουργεί η «εκλογή» Έρογλου στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης
ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ θα περιμένουν τις προτάσεις που θα καταθέσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ενώ οι Οικολόγοι παρουσίασαν χθες τις πέντε προτάσεις που θα καταθέσουν στο Εθνικό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: