Ενάντια στα Εθνικά συμφέροντα η σκέψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης
Η φράση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου κατά την ομιλία του στο Ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό forum «όπου υπάρχει διαφωνία για τον καθορισμό εδαφικών λεπτομερειών ή γεωγραφικών ιδιομορφιών, η λύση πρέπει να δίνεται από τρίτους, εντεταλμένους προς τούτο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο», ουσιαστικά αποτελεί και αποδεικνύει ίσως την πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει ένα είδος συμψηφισμού όλων των ελληνοτουρκικών διαφορών απεμπολώντας την νομιμότητα που έχει σήμερα βάσει διεθνών συνθηκών. Η τοποθέτηση υπέρ μιας διεθνούς διαιτησίας έμμεσα σημαίνει αποδοχή «γκρίζων ζωνών» και δικαίωσης των Τουρκικών αμφισβητήσεων στο Αιγαίο. Ο κος Πάγκαλος έχει και κατά το παρελθόν εκδηλώσει με ιδιαίτερα πομπώδη τρόπο τις διεθνιστικές του τάσεις και απόψεις, περίπτωση Ιμίων, Οτσαλάν. Η θέση του ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης δίνει δε το χρώμα της πρώτης δημόσιας δήλωσης Έλληνα αξιωματούχου, την οποία η Άγκυρα δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτη σε δεδομένη στιγμή.
"Αισθάνομαι ειλικρινά εθνική ντροπή -υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- κάθε φορά που αναγκάζομαι να αγοράζω όπλα που δεν μας χρειάζονται με βάση μια αντικειμενική και ορθή εκτίμηση των κινδύνων που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο".
Δύο ακόμα αναφορές του Θόδωρου Πάγκαλου, στην ομιλία που έκανε στο Ελληνο-τουρκικό φόρουμ, προκάλεσαν πολλές συζητήσεις για τις σχέσεις των δύο χωρών και την δυνατότητα να εξομαλυνθούν ακόμα περισσότερο.
"Σε ότι αφορά το Αιγαίο -σημείωσε ο κ. Πάγκαλος- τα θέματα της εδαφικής κυριαρχίας, της κυριαρχίας στον αέρα και τη θάλασσα, πρέπει να σας πω και σας το λέω με κάθε ειλικρίνεια ότι ένα μεγάλο μέρος από τα αιτήματα που διατυπώνονται είναι κατασκευασμένα. Είναι κατασκευασμένα από πολύ ικανούς δημόσιους υπάλληλους. Βλέπω μεταξύ μας μερικούς από αυτούς, καλούς μου συνεργάτες στο υπουργείο Εξωτερικών, μερικούς από τους ικανότερους από τους υπαλλήλους που διαθέτει η χώρα, διπλωμάτες δηλαδή, οι οποίοι συχνά καταλήγουν στη Βουλή, γίνονται αρχηγοί, υπαρχηγοί κομμάτων και που δουλειά τους είναι να δημιουργούν και να συγκροτούν αφορμές διαπραγμάτευσης. Δηλαδή διαφορές".
Και συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λέγοντας ότι: "Ένα μεγάλο από αυτές τις διαφορές, είναι πολύ εύκολο να τις ξεπεράσει κανείς, εάν αποδεχθεί όπως κάνουν όλοι οι προηγμένοι λαοί του κόσμου, μερικές βασικές αρχές. Όπου υπάρχει διαφωνία για τον καθορισμό εδαφικών λεπτομερειών ή γεωγραφικών ιδιομορφιών η λύση πρέπει να δίνεται από τρίτους οι οποίοι να είναι εντεταλμένοι προ τούτο, με βάση το διεθνές δίκαιο".
Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να το σκεφθεί πλέον σοβαρά αν υπήρξε ορθή η επιλογή του για την τοποθέτηση του Θ.Πάγκαλου στην συγκεκριμένη θέση ή αν εξυπηρετεί η παραπάνω παραμονή του.
Σ
2 σχόλια:
Πονάει κεφάλι = κόψει κεφάλι.
Να σε δω να παίρνεις μετάλλιο για τις υπηρεσίες που προσέφερες από την Τουρκική βουλή κι ας πεθάνω. Yalanci Yunan.
Δεν μπορεί; κάτι ξέρει, ως διατελέσας ΥΠΕΞ
Δημοσίευση σχολίου