Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ SNMCMG2

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Ανακοινώνεται ότι, την Τετάρτη 07 Ιουλίου 2010, ο Πλοίαρχος Γεώργιος Πελεκανάκης ΠΝ παραλαμβάνει την Τακτική Διοίκηση της Μόνιμης Νατοϊκής Αντιναρκικής Δύναμης (SNMCMG2), αντικαθιστώντας τον Ιταλό Πλοίαρχο Patrizio Rapalino.

Στην τελετή θα παρευρίσκονται ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Γεώργιος Δημητριάδης ΠΝ και ο Ισπανός Αντιναύαρχος Carlos Luis Tortosa Saavedra, Υποδιοικητής της Συμμαχικής Ναυτικής Δκσεως Νάπολης.

Στο πλαίσιο της παράδοσης της Τακτικής Διοικήσεως, κατέπλευσε στις 02 Ιουλίου 2010, στο λιμένα της Σούδας, η SNMCMG2, αποτελούμενη από τις παρακάτω μονάδες:
• ΙΤS Granatiere, Ιταλικό Ναυτικό (αποχωρούν πλοίο Διοικήσεως)
• HS Αλιάκμων, Ελληνικό Ναυτικό (παραλαμβάνων Πλοίο Διοικήσεως)
• ESPS Segura, Ναρκοθηρευτικό, Ισπανικό Ναυτικό
• FGS Groemitz, Ναρκοθηρευτικό, Γερμανικό Ναυτικό
• ΗS Καλλιστώ, Ναρκοθηρευτικό, Ελληνικό Ναυτικό
• ITS Rimini, Ναρκοθηρευτικό, Iταλικό Ναυτικό
• TCG Amasra, Ναρκοθηρευτικό, Toυρκικό Ναυτικό

Ο Πλοίαρχος Γ. Πελεκανάκης ΠΝ είναι ο τρίτος κατά σειρά Έλληνας Αξκός, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα Τακτικού Διοικητή της SNMCMG2, από ενεργοποιήσεως της Δύναμης, στη La Spezia της Ιταλίας, πριν από 11 χρόνια.
Η εν λόγω Δύναμη ενεργοποιήθηκε στις 27 Μαΐου 1999, ως μια Νατοϊκή Αντιναρκική δύναμη άμεσης αντίδρασης στη Μεσόγειο, που συγκροτείται για δράση σε περίοδο ειρήνης, κρίσης ή σύγκρουσης. Η αρχική της ονομασία ήταν Μόνιμη Αντιναρκική Δύναμη Μεσογείου (MCMFM). Από τότε, η Δύναμη έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό Νατοϊκών ασκήσεων, καθώς και σε ασκήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνασπισμού για την Ειρήνη», ενώ έχει επισκεφτεί πολυάριθμους λιμένες, συμπεριλαμβανομένων λιμένων χωρών του «Μεσογειακού Διαλόγου». Επιπλέον, η Δύναμη συμμετείχε στην επιχείρηση “ALLIED HARVEST”, η οποία ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου του 1999 και διήρκησε 73 ημέρες. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίστηκαν 93 βλήματα πυροβολικού και καθαρίστηκαν από πυρομαχικά εννέα περιοχές της Πρώην Γιουγκοσλαβίας, οι οποίες κάλυπταν έκταση 1.041 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων.
Στις 3 Σεπτεμβρίου 2001, η Μόνιμη Νατοϊκή Αντιναρκική Δύναμη της Μεσογείου τροποποίησε το όνομά της σε Μόνιμη Αντιναρκική Δύναμη του Νότου (Mine Countermeasures Force South - MCMFORSOUTH), για να επιτευχθεί πλήρης αντιστοίχηση με την ανάλογη της, Αντιναρκική Δύναμη του Βορρά (MCMFORNORTH). Τέλος, την 1η Ιανουαρίου 2005 η Δύναμη μετονομάστηκε σε STANDING NΑΤΟ MINE COUNTER MEASURES GROUP2. Η Διοίκηση της SNMCMG2 εναλλάσσεται μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών, οι οποίες συμβάλλουν με προσωπικό και στο πολυεθνικό της επιτελείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: