Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Εγκρίθηκε τελικά ο διορισμός του διοικητή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων

Εκτονώθηκε η πολιτική κρίση στην Τουρκία, μετά την έγκριση του διορισμού του Ισίκ Κοσάνερ στη θέση του διοικητή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ο Ισίκ Κόσανερ θα αντικαταστήσει τον στρατηγό Ιλκέρ Μπάσμπουγ που αναμένεται να αποσυρθεί από τη θέση του διοικητή στο τέλος Αυγούστου.

Χθες το βράδυ ο Αμπντουλάχ Γκιούλ ενέκρινε και το διορισμό του στρατηγού Ερντάλ Τζεϊλάνογλου στη θέση του διοικητή του στρατού ξηράς.

Και οι δύο θέσεις ειχαν μείνει κενές μετά τις ετήσιες κρίσεις του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, στις 4 Αυγούστου, καθώς κυβέρνηση και στρατιωτικοί διαφωνούσαν για το ποιος θα αναλάβει την ηγεσία του στρατού ξηράς, εντείνοντας τους φόβους για πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αρνηθεί να υπογράψει τη λίστα με τις προαγωγές στο στράτευμα που του είχε παρουσιάσει ο στρατός. Η διαφωνία του Τούρκου πρωθυπουργού αφορούσε στην στην προαγωγή 11 ανώτατων αξιωματικών, τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί σε απόπειρες ανατροπής της ισλαμιστικών καταβολών κυβέρνησής του.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: