Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Το μαύρο κουτί θα μιλήσει για το σπασμένο φτερό του «Απάτσι»


ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΔΥΟ ελλήνων στρατιωτικών θα ανοιχτεί το μαύρο κουτί στις ΗΠΑ και θα καταγραφούν τα δεδομένα του ελικοπτέρου «Απάτσι», η συντριβή του οποίου στις 30 Ιουλίου στην Πάχη Μεγάρων προκάλεσε τον θάνατο του διμελούς πληρώματός του.

Η «ανάγνωση» των δεδομένων του μαύρου κουτιού (ΜDR) αναμένεται να φωτίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κατέληξε σε μοιραία η δοκιμή του «Απάτσι» και πώς έσπασε- όπως όλα δείχνουν- η μία από τις πτέρυγες του στροφείου. Η επιτροπή διερεύνησης των αιτίων του δυστυχήματος που έχει αρχίσει το έργο της εξετάζει τα συντρίμμια ένα προς ένα με πρώτο εξ αυτών τα κομμάτια της σπασμένης πτέρυγας που, σύμφωνα με μαρτυρίες και δημοσιευθείσες φωτογραφίες (στην ιστοσελίδα www. greekhelicopters.gr), έπεσε πιο μακριά από το σκάφος. Συνδυασμός αξιολογήσεων- μαζί με αυτά του ΜDR- ίσως δώσει απάντηση αν υπήρξε αστοχία υλικού (πτερύγων, γραναζιών κ.λπ.), μη ορθή συνδεσμολογία ή κάτι άλλο.

Το μαύρο κουτί έχει προγραμματισθεί από το ΓΕΣ να σταλεί στις ΗΠΑ στις 22 Αυγούστου όπου θα εξετασθεί σε διάφορα επίπεδα (Κέντρο Διερεύνησης Ατυχημάτων του αμερικανικού Στρατού, κατασκευάστρια εταιρεία ελικοπτέρων Μπόινγκ και υποκατασκευάστρια του ΜDR). Οι Ελληνες θα μείνουν στις ΗΠΑ (Μίσιγκαν) έξι ημέρες κατά τις οποίες ελπίζεται ότι θα προλάβουν να είναι παρόντες σε όλες τις αξιολογήσεις. Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογη περίπτωση κατά την αξιολόγηση δεδομένων του «Σινούκ» στις ΗΠΑ, είχε προκληθεί, από λάθος όπως ειπώθηκε, βλάβη σε εξάρτημα...

Το επιθετικό ελικόπτερο «Απάτσι» είχε συντριβεί στη βάση της Πάχης Μεγάρων κατά τη διαδικασία δοκιμαστικής πτήσης έπειτα από τεχνική επιθεώρηση και ενώ το πλήρωμα εκτελούσε τη διαδικασία ελέγχου στη φάση της αναγκαστικής προσγείωσης σε ακραίες συνθήκες με τη μέθοδο της αυτοπεριστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: