Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Οι αλλαγές σε συντάξεις και εισφορές

Πότε και πώς θα συνταξιοδοτηθούν άνδρες και γυναίκες από όλα τα Ταμεία Πώς θα συνταξιοδοτηθούν μητέρες με ανήλικα παιδιά Γρηγορότερα στη σύνταξη με εξαγορά πλασματικών χρόνων Τι ισχύει για βαρέα και ανθυγιεινά

Eναν χρήσιμο και πλήρη ασφαλιστικό οδηγό για όλους τους ασφαλισμένους εξέδωσε η ΠΟΣΕ- ΙΚΑ αναλύοντας τους δύο νόμους (3863/2010 και 3865/2010) με πίνακες και παραδείγματα.

Κατά τη χτεσινή έναρξη των εργασιών του 20ού εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της ΠΟΣΕ ΙΚΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ), ο πρόεδρός της κ. Βασίλης Κόκκαλης αναφέρθηκε διεξοδικά στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας. Ο κ. Κόκκαλης ανέφερε ότι η «μαύρη τρύπα» στο ασφαλιστικό ταμείο κινείται στα 19 δισ. ευρώ. Από την πλευρά του ο διοικητής του Ιδρύματος κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος εξήγγειλε αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών με μόνο 5 «πακέτα» ασφάλισης, αντί των... 800, έως τον Ιούλιο του 2011.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ παρατήρησε ότι οι οφειλές του Δημοσίου προς το ΙΚΑ κινούνται στα 9 δισ. ευρώ, οι οφειλές επιχειρήσεων- εργοδοτών ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, ενώ στα 4 δισ. ευρώ ετησίως κινείται η εισφοροδιαφυγή. Ακόμη, επεσήμανε ότι η έλλειψη προσωπικού είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ, με 4.000 κενές οργανικές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων. Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμο το ενιαίο κέντρο συντάξεων, ενώ δήλωσε ότι θα υπάρχει και νομοθετική παρέμβαση με στόχο τη διασύνδεση των ασφαλιστικών ταμείων με τα ληξιαρχεία, ώστε πλέον να μην υπάρχουν φαινόμενα συνταξιούχων- μαϊμού. «Είχαμε την ατυχία να πάρουμε στα χέρια μας απασφαλισμένη τη βόμβα του Ασφαλιστικού», τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία επιπλέον μείωση σύνταξης ούτε νέες αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ο κ. Κουτρουμάνης παρότρυνε τους ασφαλισμένους να μη βιαστούν να καταφύγουν στη σύνταξη, παρατηρώντας ότι «όποιος μένει κερδίζει».

Από την πλευρά του ο κ. Ρ. Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην αναγέννηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, του κεντρικού πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης των μισθωτών, με μια εισφοροδιαφυγή στο 30%», υπογράμμισε ο Ρ. Σπυρόπουλος, τονίζοντας ότι το «νέο» ΙΚΑ θα έχει μόνο 5 πακέτα καλύψεων, αντί των 800 που διευκολύνουν την εισφοροδιαφυγή και σύστημα προληπτικών ελέγχων στις επιχειρήσεις, αντί της επιβολής προστίμων τα οποία, όπως αποδεικνύεται, δεν εξασφαλίζουν την είσπραξη των εσόδων και «κλείνουν» επιχειρήσεις («με την τρίτη πράξη επιβολής προστίμου τελείωσε η επιχείρηση», είπε).
Η συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: