Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Αποχώρησε ελληνική φρεγάτα από συμμαχική άσκηση

Αποχώρησε η ελληνική φρεγάτα «Θεμιστοκλής» από συγκεκριμένες φάσεις τουρκικής άσκησης, στην οποία μετείχε και μόνιμη ναυτική νατοϊκή δύναμη, στη σύνθεση της οποίας περιλαμβανόταν και η ελληνική φρεγάτα.

Η αποχώρηση έγινε γιατί στη διάρκεια της άσκησης και σε δυο φάσεις αεροναυτικής συνεργασίας, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία συμμετείχαν σε αυτή, προχώρησαν σε παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης τουρκικής άσκησης «MAVI BALINA» (Μπλέ Φάλαινα) συμμετέχει η Μόνιμη Ναυτική Νατοϊκή Δύναμη στη Μεσόγειο («Standing NATO Maritime Group 2» - SNMG2), στη σύνθεση της οποίας περιλαμβάνεται και η ελληνική Φρεγάτα «Θεμιστοκλής».

Για την άσκηση, η οποία διεξάγεται στην περιοχή ανατολικής Μεσογείου από 1 έως 11 Νοεμβρίου 2010, είχε ζητηθεί δέσμευση περιοχών εντός του FIR ΑΘΗΝΩΝ , οι οποίες εγκρίθηκαν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Ωστόσο, ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, κατά τη διάρκεια της άσκησης και σε δυο φάσεις αεροναυτικής συνεργασίας, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία συμμετείχαν σε αυτή, προχώρησαν σε παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR ΑΘΗΝΩΝ.

Στις περιπτώσεις αυτές, δόθηκε εντολή αποχώρησης της ελληνικής Φρεγάτας από τις συγκεκριμένες φάσεις της άσκησης, ενημερώνοντας παράλληλα τις Νατοϊκές αρχές για τα αίτια της αποχώρησης.

Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.
http://www.tovima.gr/

7/11/2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ(ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ΄ΑΡΙΘΜΟΝ 105/2010)

Ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης τουρκικής άσκησης “MAVI BALINA” (ΜΠΛΕ ΦΑΛΑΙΝΑ), συμμετέχει η Μόνιμη Ναυτική Νατοϊκή Δύναμη στη Μεσόγειο (“Standing NATO Maritime Group 2’’ - SNMG2), στη σύνθεση της οποίας περιλαμβάνεται και η ελληνική Φρεγάτα ‘’ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ’’.

Για την άσκηση, η οποία διεξάγεται στην περιοχή ανατολικής Μεσογείου από 01 έως 11 Νοεμβρίου 2010, είχε ζητηθεί δέσμευση περιοχών εντός του FIR ΑΘΗΝΩΝ , οι οποίες εγκρίθηκαν από την ΥΠΑ.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της άσκησης και σε δυο φάσεις αεροναυτικής συνεργασίας, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία συμμετείχαν σε αυτή, προχώρησαν σε παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR ΑΘΗΝΩΝ.

Στις περιπτώσεις αυτές, δόθηκε εντολή αποχώρησης της ελληνικής Φρεγάτας από τις συγκεκριμένες φάσεις της άσκησης, ενημερώνοντας παράλληλα τις Νατοϊκές αρχές για τα αίτια της αποχώρησης.

Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: