Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

1η Ασκηση Συνεργασίας Εθελοντικών Ομάδων Π.Κ.Μ.

Το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου παραμονή της παγκόσμιας ημέρας εθελοντισμού πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 3η Άσκηση Συνεργασίας εθελοντικών ομάδων ( και 1η σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) στις παλιές εγκαταστάσεις της Ελληνικής Χαρτοποιίας στην περιοχή των Σφαγείων Θεσσαλονίκης.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε την εκδήλωση σεισμού μεγέθους 6,8 Richter, με αποτέλεσμα την κατάρρευση πολλών κτιρίων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Εθελοντικές οργανώσεις της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας χρειάστηκε να φέρουν εις πέρας το έργο διάσωσης σε ένα εργοστασιακό κτίριο που έχει καταρρεύσει στην περιοχή Σφαγείων Θεσσαλονίκης και στο οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες την ώρα του σεισμού απασχολούντο 110 άτομα.
Σκοπός της άσκησης ήταν η συνεργασία εθελοντικών ομάδων με διαφορετικές ειδικότητες αλλά και επίπεδο εκπαίδευσης κάτω από μια κοινή διοίκηση συμβάντος που ακολουθεί το πρότυπο ICS ( incident command system). H οργανωτική επιτροπή (Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης) έχοντας συμμετάσχει σε όλες τις μέχρι τώρα ασκήσεις συνεργασίες , σχεδίασε ένα σενάριο όσο πιο κοντά μπορεί να είναι στην ελληνική πραγματικότητα άλλα και στις ικανότητες και αδυναμίες των εθελοντικών ομάδων.
Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν ηθοποιοί για θύματα αλλά και σενάρια που "έτρεχαν" κατά την διάρκεια της άσκησης και έπρεπε να αντιμετωπιστούν στο πεδίο.
Τέλος ο καιρός ήταν με το μέρος των ασκουμένων μιας και ή βροχή που ξεκίνησε μαζί με την άσκηση ήρθε να συμβάλει στην αληθοφάνεια αλλά και στην δυσκολία του εγχειρήματος.

Συμμετοχή

Τα μέλη της ΛΕΦΕΔ άρχισαν αν συγκεντρώνονται στα γραφεία της λέσχης μετά την εκδήλωση του σεισμού και στις 10:00 δηλώθηκε ετοιμότητα παροχής βοήθειας στην συχνότητα της Νομαρχίας. Η κλήση για μετάβαση στο συμβάν στην περιοχή των Σφαγείων ήρθε στις 12:00 και η μετακίνηση έγινε με φάλαγγα 10 οχημάτων προς το σημείο υποδοχής/στρατοπεδίας που είχε οριστεί να είναι το γήπεδο του Θερμαικού 300 μέτρα από τον χώρο επιχειρήσεων. Την υποδοχή σύμφωνα με το πρωτόκολλο είχε αναλάβει η πρώτη ομάδα που έφτασε στον χώρο στρατοπεδίας, με την άφιξη της η ΛΕΦΕΔ ανέλαβε την ασφάλεια της στρατοπεδίας/επιμελητείας κάτι που ήταν προαποφασισμένο σύμφωνα με το σενάριο.
www.lefed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: