Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Με µόρια οι µεταθέσεις

Θα αποφασίζονται από ειδικό συµβούλιο και θα δίδεται δικαίωµα προσφυγής
Σχετ. άρθρο: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ

Με µοριοδότηση – που προκύπτει από σαφή και προσδιορισµένα υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια – και υποχρεωτικά πλήρως αιτιολογηµένες, θα είναι στο εξής όλες οι αποφάσεις για τις µεταθέσεις και τοποθετήσεις αξιωµατικών και υπαξιωµατικών των Ενόπλων Δυνάµεων. Ακόµη, όποιος ένστολος – πλην των στρατηγών – αµφισβητεί την ορθότητα της απόφασης, έχει δικαίωµα άσκησης προσφυγής προκειµένου να την ακυρώσει µε «έφεση».

Αυτά, µεταξύ άλλων, περιλαµβάνει απόφαση του υπουργού Αµυνας Ευάγγελου Βενιζέλου µε την οποία εξειδικεύονται τα κριτήρια και οι γενικές διατάξεις για τις µεταθέσεις, αποσπάσεις κ.λπ. που καθόρισε ο νέος νόµος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι για τις προαγωγές και την εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάµεων. Με την απόφαση καθιερώνεται για πρώτη φορά ότι οι µετακινήσεις του συνόλου των στρατιωτικών θα γίνονται ύστερα από γνωµοδότηση των Συµβουλίων Μεταθέσεων που συγκροτούνται κατά κλάδο και κατηγορία στελεχών – και τα µέλη των οποίων µετέχουν σε αυτά ex officio και όχι µε «διορισµό». Ιδιαίτερη σηµασία έχει λόγω επικαιρότητας η διάταξη που ορίζει πλέον ρητώς ότι σε θέσεις που σχετίζονται µε προµήθειες όπλων κ.λπ. ή στρατιωτικά έργα δεν µπορεί να παραµείνει κάποιος περισσότερο από 3 συνεχή χρόνια, ενώ για ξανατοποθετηθεί σε τέτοια θέση θα πρέπει να µεσολαβεί χρονικό διάστηµα 6 ετών.

Με βάση τις διατάξεις του ισχύοντος νόµου και της πρόσφατης υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 378/9/3/2011), επιχειρείται – σύµφωνα µε πηγή του υπουργείου Αµυνας – η διαµόρφωση ενός απολύτως διαφανούς και αξιοκρατικού πλαισίου µε µετρήσιµα κριτήρια και δυνατότητα ελέγχου. Τα Συµβούλια Μεταθέσεων, αφού εξαιρέσουν πολύτεκνους, έχοντες µονογονεϊκή οικογένεια και όσους πάσχουν – οι ίδιοι ή µέλη της οικογένειάς τους – από ανίατα ή δυσίατα νοσήµατα, µε αναπηρία 67%, διαµορφώνουν πίνακες µεταθέσεων.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Οι πίνακες καταρτίζονται µε βάση υπηρεσιακά, κοινωνικά και αντικειµενικά κριτήρια τα οποία δίνουν συγκεκριµένα µόρια το καθένα και περιέχονται σε απόρρητο έγγραφο. Τα βασικά µόρια προκύπτουν από την υπηρεσιακή τους αξιολόγηση (εκθέσεις αξιολόγησης της τελευταίας δεκαετίας που έχουν στον φάκελό τους), την επίδοση στα στρατιωτικά σχολεία, την προϋπηρεσία σε θέσεις ευθύνης, επιχειρησιακά «βαρύτερες» µονάδες και Επιτελεία, τις ποινές και ηθικές αµοιβές, την ύπαρξη παιδιών στη Β’και Γ’ Λυκείου, την πιστοποιηµένη επάρκεια ξένης γλώσσας όπου απαιτείται από τη θέση, τη διάθεση στέγης κ.λπ. Επίσης, ορίζεται ρητώς ότι η συνυπηρέτηση µε σύζυγο τού στελέχους εφόσον αυτός/ή είναι αξιωµατικός, υπαξιωµατικός µακράς θητείας ή µονιµοποιηθείς επαγγελµατίας οπλίτης είναι υποχρεωτική για την υπηρεσία – υπάρχουν ωστόσο κάποιες προϋποθέσεις.

Η δήλωση περιοχής προτίµησης κατατίθεται µέχρι 30/9. Τους κοινωνικούς λόγους που επικαλείται ο ενδιαφερόµενος πρέπει να τους στείλει εγγράφως ή ηλεκτρονικά ο ίδιος µαζί µε δικαιολογητικά. Οι αποφάσεις των Συµβουλίων πρέπει να είναι υπογεγραµµένες, αιτιολογηµένες (και η µειοψηφούσα άποψη) και να κοινοποιούνται αµελλητί στους ενδιαφεροµένους, οι οποίοι µπορούν σε 5 µέρες να κάνουν «ενδικοφανή προσφυγή».

8 σχόλια:

Παισιος είπε...

ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΜΩΣ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ,ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ.

ΗΔΗ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ,ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΔΥΣΜΕΝΩΣ ΟΣΟΥΣ,ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ ΣΕ ΜΕΡΗ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ..

Η ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 150 ΕΥΡΩ ΜΕΙΟΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...

ΜΠΡΑΒΟ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ...

Ανώνυμος είπε...

Ρε προδότες πολιτικοί, οι Διοικητές Πτερύγων Μάχης, οι Διοικητές Συνταγμάτων, οι Διοικητές Μοιρών Πλοίων, οι Κυβερνήτες Πλοίων, οι Διοικητές ΑΔΤΕ θα τοποθετούνται με μόρια; Είστε καλά; Και η ικανότητα ρε άχρηστοι πολιτικοί που θα μετράει; Εδώ δεν έχουμε Δημοσίους Υπαλλήλους ρε ζώα αλλά προσωπικότητες με πλήθος επιμορφώσεων, εμπειριών και παραστάσεων από τη σταδιοδρομία τους. Ξεχάσατε άχρηστοι πολιτικοί ότι το μπάχαλο στις Ένοπλες Δυνάμεις το προκαλέσατε και το διαιωνίζετε εσείς με τις επεμβάσεις σας όχι μόνο στις μεταθέσεις, ρε λούστροι, αλλά ακόμη και στο που μέσα στη μονάδα θα τοποθετηθεί ο προστατευόμενος σας.

Ανώνυμος είπε...

Που ακούστικε για υποχρεωτικές μετατάξεις στο δημόσιο;

Έχουμε λεπτομέρειες;

Ανώνυμος είπε...

Ειναι δυνατον τα κριτηρια μοριοδοτησης να ειναι σε επισυναπτομενο ΑΠΟΡΡΗΤΟ εγγραφο; Και πως θα μπορει η Διοικητικη Δικαισυνη (ΣτΕ κτλ) να ελεγξει, εαν τηρουνται αυτα τα κριτηρια ή οχι σε καθε συγκεκριμενη Δγη Μεταθεσης; Αυτο δε στεκει καθολου, ουτε λογικα ,ουτε νομικα. Οι ανθρωποι, που το σκαρφιστηκαν, ειναι ασχετοι σε βαθμο επικινδυνοτητας,εαν ληφθουν υπ' οψιν οι υψηλες θεσεις (και οι υψηλοι μισθοι) που κατεχουν. Και απο που και ως που τα κριτηρια μεταθεσεων πρεπει να ειναι απορρητα; Δλδ που κινδυνευει η ασφαλεια της χωρας απο την κοινοποιηση τους; Χοντρε, δε μας τα λες καλα...Καθολου μα καθολου καλα... Και εισαι και Συνταγματολογος...που να μην ησουν κιολας...

pp είπε...

ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΓΕΕΘΑ ΓΕΣ ΓΕΝ ΓΕΑ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ?ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΙΣ Ν.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ(Ν.ΔΟΥΛΑΣ)ΣΚΕΨΟΥ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΡΟΥΦΙΑΝΟΙ(ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΓΙΝΑΝ)ΣΚΕΨΟΥ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ!!!

Ανώνυμος είπε...

Α/ΓΕΕΘΑ = ΜΗΔΕΝ

Ανώνυμος είπε...

Κανονισμος Στρατιωτικης Αλληλογραφιας, Κεφαλαιο Γ, Τμημα 9, Αρθρο 9: << Τα Παραρτηματα ενος εγγραφου μπορουν να παρουν βαθμο ασφαλειας χαμηλοτερο απο το βαθμο ασφαλειας του κυριου εγγραφου, αναλογα με το περιεχομενο τους.ΔΕ ΔΥΝΑΤΑΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ >>.
Κυριε Διαχειριστα του Blog, και λοιποι συναδελφοι ε.ε. και ε.α, που διαβαζετε αυτες τις γραμμες, εδω εχουμε ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΕΜΑ! Ειναι δυνατον Υπουργικη Αποφαση του ΥΠΕΘΑ να παραβιαζει τον ιδιο τον Κανονισμο Στρατ. Αλληλογραφιας; Τι ξεφτιλα ειναι αυτη; Τι ασχετοσυνη; Εγω, οταν εκανα λαθος π.χ. στα διακενα ή στις αποστασεις (σιγα το λαθος δηλαδη) σε μια μη Υπηρεσιακη Αναφορα μου ετρωγα μεχρι και ποινες... Κι εδω ο Υπουργος Εθνικης Αμυνης, η κεφαλη των ελληνικων ΕΔ, παραβιαζει εν ψυχρω τον Κανονισμο, και μαλιστα σε θεμα, που αφορα Διαβαθμιση Ασφαλειας, ειναι σοβαρο δηλαδη, και οχι διαδικαστικο- << τυπολατρικο >>.
Πιστευω, οτι αξιζει το θεμα να παρει διαστασεις, να διαδοθει στη μπλογκοσφαιρα. Παρακαλω τον κυριο Σταματοπουλο , εαν κρινει σκοπιμο (αφου ειναι δικο του το blog) να δημιουργησει σχετικη αναρτηση, για να το μαθουν οσο γινεται περισσοτεροι συναδελφοι.
Αληθεια κυριε Βενιζελο, εχετε ξεφυλλισει ποτε σας τον Κανονισμο Στρατιωτικης Αλληλογραφιας; Η μαλλον (για να μη σας βαζω τοσο δυσκολα) ξερετε τι ειναι αυτο το πραγμα, που λεγεται Κανονισμος Στρατιωτικης Αλληλογραφιας;

Ανώνυμος είπε...

Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΟΛΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗ ΦΡΟΥΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΑΛΛΙΩΣ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ.