Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Μείωση Προσωπικού Ε.Δ.

ΥΕΘΑ Ευάγγελος Βενιζέλος: Δεν τίθεται τέλος κανένα απολύτως ζήτημα απόλυσης υπηρετούντων ΕΠΟΠ

Σε απάντηση της ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Νίκος Ι. Νικολόπουλος προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού των Ε.Δ., σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχάς διευκρινίζεται ότι οι πληροφορίες που φέρουν τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να απαιτούν τη μείωση του αριθμού των στελεχών των Ε.Δ. κατά 30% είναι απολύτως ανακριβείς. Η τρόικα δεν ασχολείται με τα θέματα αυτά. Μπορεί να διερχόμεθα μια βαθειά δημοσιονομική κρίση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας έχουν εκφύγει από την αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και της Βουλής και έχουν μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναληθές είναι και το ότι η Ελλάδα έχει δήθεν στρατό 200.000 στελεχών. Τα επαγγελματικά στελέχη στις Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με το πολιτικό προσωπικό είναι περίπου 80.000. Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετέχουμε σε μια πανεθνική προσπάθεια για τη δημοσιονομική ανασυγκρότηση και η συμβολή μας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αναδιοργανώνουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις για να είναι σύγχρονες και λειτουργικές και κυρίως κάνουμε μια βαθιά τομή στα εξοπλιστικά προγράμματα, για λόγους διαφάνειας αλλά και εκλογίκευσης. Δεν τίθεται τέλος κανένα απολύτως ζήτημα απόλυσης υπηρετούντων ΕΠΟΠ. Οι λόγοι για τους οποίους απολύονται λόγω ακαταλληλότητας οι ΕΠΟΠ περιγράφονται επακριβώς στο άρθρο 13 του Ν. 2939/2001, όπως τροποποιήθηκε από τον Ν.3036/2002.

Ερώτηση 14303/5-4-2011 της Βουλής των Ελλήνων

Όσο κι αν η Κυβέρνηση προσπαθεί -χωρίς να πείθει ιδιαίτερα μέσα στην γενικότερη αναξιοπιστία της- να το διαψεύσει, το θέμα των δραματικών περικοπών στον αριθμό των οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων κατόπιν εντολών της τρόικας είναι ανοικτό.

Η δικαιολογία που προβάλλεται ότι οι μειώσεις πρέπει να γίνουν για λόγους οικονομίας, θεωρείται, από γνώστες της κατάστασης, ψευδής, αφού περιστολή δαπανών μπορεί να γίνει από άλλους τομείς, όπως είναι π.χ. οι προμήθειες ανταλλακτικών, άλλων υλικών κ.λπ. Επομένως, μέσω ενός τέτοιου σχεδίου μόνο άλλες, σκοπιμότητες μπορούν να υπηρετούνται σε βάρος της προάσπισης της εδαφικής μας ακεραιότητας και της υποστήριξης των εθνικών μας δικαιωμάτων. Αντίθετα η τρόϊκα δεν έχει πρόβλημα με τον αριθμό αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών.

Κατά τις σχετικές πληροφορίες που είδαν και το φως της δημοσιότητας, οι εκπρόσωποι των δανειστών, εν όψει της επικείμενης έλευσης τους για τον νέο έλεγχο, έχουν ειδοποιήσει ότι η Ελλάδα «δεν αντέχει στρατό», στο σημερινό του μέγεθος και ζητούν haircut της τάξης του 30% υποστηρίζοντας ότι «το μέγεθος του στρατού συγκρίνεται με εκείνο του στενού δημόσιου τομέα». Μια λύση που εξετάζεται, είναι οι εθελοντικές μετατάξεις ή η ανάθεση νέων αποστολών όπως η πολιτική προστασία και δασοπροστασία, ενώ έχει αποκλειστεί, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων, η εθελουσία.

Επειδή όμως και πάλι περισσεύουν πολλοί -κατά τους δανειστές μας- και δεδομένου ότι η πλειονότητα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μόνιμοι, κινδυνεύουν να βρεθούν με το φάσμα της απόλυσης οι οπλίτες πενταετούς υποχρέωσης, των οποίων η εργασιακή σχέση δεν έχει ακόμα μετατραπεί σε αορίστου χρόνου. Και ιδιαίτερα όσοι δεν ανήκουν σε μάχιμες μονάδες ή ειδικότητες υψηλής εξειδίκευσης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

* Υπάρχει ενδεχόμενο περικοπών στον αριθμό των οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων κατ’ εντολήν των δανειστών μας;
* Η τρόικα έχει προτείνει την μείωση του στρατιωτικού προσωπικού κατά 30%;
* Μελετάται να δοθεί λύση με εθελοντικές μετατάξεις, ανάθεση νέων αποστολών όπως η πολιτική προστασία και δασοπροστασία; Σε τι θα ωφελήσουν αυτού του είδους οι λύσεις;
* Μελετάται να δοθεί λύση με την απόλυση οπλιτών πενταετούς υποχρέωσης των οποίων η εργασιακή σχέση δεν έχει μετατραπεί σε αορίστου χρόνου;
* Αν συμβούν αυτά, δεν θα αποδυναμωθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις εις βάρος της προάσπισης της εδαφικής μας ακεραιότητας και των εθνικών μας δικαιωμάτων;

O ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: