Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Αξιωματικοί από επιλογή

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς πρότεινε αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές
ΞΕΧΩΡΙΣΕ η πρόταση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά για την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής των νέων στις στρατιωτικές σχολές.

Η πρόταση έγινε... κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος της Ν.Δ., ενώπιον πλήθους αξιωματικών ε.α., οι οποίοι και υποδέχτηκαν θετικά αυτή την προοπτική.

Η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχει απασχολήσει πολύ έντονα τις εκάστοτε στρατιωτικές ηγεσίες οι οποίες έχουν επισημάνει τη μεγάλη αδυναμία του συστήματος των Πανελληνίων Εξετάσεων. Νέοι και νέες που δεν είχαν ως προτεραιότητά τους την ένταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις δηλώνουν αυτές τις σχολές απλά και μόνο για να εξασφαλίσουν μία θέση κι έναν μισθό στο Δημόσιο... με στολή!

Τα προβλήματα

Ακόμη και σήμερα, με τα εξαιρετικά σκληρά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση εναντίον των ένστολων, το κίνητρο ενός σταθερού -χαμηλού έστω- εισοδήματος οδηγεί νέους να συμπεριλάβουν στις επιλογές των σχολών που δηλώνουν και τις στρατιωτικές ακόμη κι αν δηλώνουν... αντιμιλιταριστές! Τα προβλήματα που προκαλούνται σε βάθος χρόνου είναι πολλά και σοβαρά:

Αξιωματικοί χωρίς ενδιαφέρον και κίνητρο.
Αξιωματικοί ανεύθυνοι και εξαφανισμένοι στα δύσκολα.
Αξιωματικοί που δεν βλέπουν την ώρα να συμπληρώσουν τα αναγκαία χρόνια υπηρεσίας και να φύγουν.

Καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε τόσα χρόνια να αγγίξει αυτό το θέμα - ταμπού για τις Ε.Δ., οι οποίες αποκτούσαν μεν εξαιρετικά μορφωμένους αξιωματικούς αλλά σε μεγάλο ποσοστό η μόρφωση αυτή γινόταν γρήγορα περιουσιακό στοιχείο του ιδιωτικού τομέα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξήγγειλε την αναθεώρηση του τρόπου εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές. Οι υποψήφιοι να εισάγονται όχι μέσα από Πανελλήνιες Εξετάσεις αλλά με εξετάσεις στις σχολές. Το ίδιο να ισχύει και για τις Σχολές Αστυνομίας. «Διότι, για μένα, δεν μπορείς να γίνεις παπάς στρατιωτικός ή αστυνομικός από τύχη ή καραμπόλα», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Βαγγέλης Γεωργούσης Πτέραρχος ε.α.: «Κοντά στο ιδανικό»

Η πρόταση Σαμαρά έχει πολλά θετικά. Έχει βέβαια και μειονεκτήματα, που αν αντιμετωπιστούν, τότε θα πετύχουμε το ιδανικό. Είναι γεγονός ότι πρέπει όσοι εισέρχονται στα ΑΣΕΙ να θέλουν πραγματικά να γίνουν στρατιωτικοί. Αυτό εξασφαλίζεται από την πρόταση του κ. Σαμαρά. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι αν πάρουμε τα ΑΣΕΙ από τις Πανελλήνιες δεν θα υποβαθμιστούν σε σχέση με τα ΑΕΙ. Μια και επιτέλους άνοιξε αυτή η πολύ χρήσιμη συζήτηση, ίσως θα έπρεπε να δούμε και τι ακριβώς κάνουν και χώρες πολύ μεγαλύτερες οικονομικά και στρατιωτικά, όπως για παράδειγμα η Βρετανία, αλλά και το Ισραήλ. Δύο συστήματα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους που όμως εξασφαλίζουν αξιωματικούς κυριολεκτικά πρώτης γραμμής και στο πεδίο της μάχης και στο πεδίο της γνώσης.

Αντώνης Θεοχάρης Ναύαρχος ε.α.: «Να σου αρέσει αυτό που κάνεις»

Όσα δήλωσε ο κ. Σαμαράς είναι από καιρό αίτημα του Π.Ν. και πιστεύω όλων των Ε.Δ. Πρόσφατα, αποστρατευθείς διοικητής της ΣΝΔ με πληροφόρησε ότι ένα μεγάλο ποσοστό νέων ναυτικών δοκίμων (νομίζω 30%) ζητάει να παραιτηθεί στους πρώτους μήνες της επιτυχίας του για την είσοδο στη σχολή. Σε όλα τα επαγγέλματα και αποστολές αν θέλουμε πρόοδο και απόδοση, είναι πολύ σημαντικό να σου αρέσει και να σου πηγαίνει αυτό που κάνεις!

Για τους στρατιωτικούς -και φαντάζομαι και άλλους που δεν είμαι αρμόδιος- δεν είναι απλά σημαντικό. Είναι αναγκαίο κριτήριο επιλογής, είναι προϋπόθεση. Το σύστημα των Πανελληνίων σε επιλέγει, δεν σε αφήνει να επιλέξεις εσύ. Πώς θα ενεργοποιηθεί, πώς θα ενθουσιαστεί, πώς θα πάρει ρίσκο, πώς θα απαρνηθεί τον εαυτό του ένας νέος που έγινε στρατιωτικός γιατί το δήλωσε ως δεύτερη ή τρίτη επιλογή;

Φαντασθείτε έναν πιλότο τζετ, έναν κυβερνήτη πυραυλακάτου ή εν γένει κυβερνήτη πολεμικού πλοίου, έναν καταδρομέα, έναν αλεξιπτωτιστή, που να μη νιώθει έλξη και ενθουσιασμό στην αποστολή του... Δεν νομίζω ότι αυτό σηκώνει δεύτερη επιλογή. Η εμπειρία της σταδιοδρομίας μου και της ιστορίας δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Και όπως σε όλα, από δηλώσεις έχουμε ικανή παραγωγή... Στη γρήγορη εφαρμογή τους πάσχουμε.

(REAL NEWS 08/05/2011 - ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ)
(Σ.Λ.)



3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί κύριε πτέραρχε και ναύαρχε, αν κάποιος μπει στο στρατό από εξετάσεις από τις σχολές θα πει ότι είναι συνειδητή επιλογή του;;; Δεν μπορεί πολλοί να μπουν, αν και δεν το γουστάρουν καθόλου, απλά για να εξασφαλίσουν την μονιμότητα του δημοσίου ή αφού πρώτα απέτυχαν 2-3 φορές στις Πανελλήνιες για κάποιο ΑΕΙ;
Και εν τέλει διασφαλίστε εσείς ότι ένα τέτοιο σύστημα εισαγωγής θα είναι αδιάβλητο, και μετά το συζητάμε. Αλλά επειδή στο Ελλαδιστάν το λάδωμα και το γλύψημο δεν θα σταματήσουν ποτέ, δεν πρόκειται και ποτέ να συζητηθεί σοβαρά μία τέτοια πρόταση.
Aλλά επειδή και ο πτέραρχος και ο ναύαρχος με κάτι τέτοιους τρόπους θα μπήκα στις ένοπλες δυνάμεις, λογικό είναι να θέλουν το δικό τους "επιτυχημένο" μοντέλο να το αναπαράγουν. Εξάλλου όλο και κάποιο γιό θα έχουν για να τον χώσουν στη "δουλειά του μπαμπά" με αυτόν τον τρόπο.

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι να εισάγονται αυτοί που πραγματικά θέλουν να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις και είναι συγχρόνως ικανοί νοητικά και σωματικά. Δε μπορώ να πω ότι αυτό γίνεται με τις πανελλήνιες, αλλά δε γινόταν και με το παλιό σύστημα που δίναν εξετάσεις χωριστές στις στρατιωτικές σχολές. Αν θυμηθούν ιστορίες οι παλιοί...

Ανώνυμος είπε...

αντωνακηηηηηηηηη
για το γενος σου απαγορευσαν να μιλησεις απο την λεσχη??????