Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για τους λαθρομετανάστες


Συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας περί έναρξης διαπραγματεύσεων για σύναψη Συμφωνίας Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία συμφώνησαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη σύναψη Συμφωνίας Επανεισδοχής λαθρομεταναστών. Oι διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν στις 4 Δεκεμβρίου 2009, μετά από σχετικές συζητήσεις που είχαν με την τουρκική πλευρά στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία επισκέφθηκαν πρόσφατα την Τουρκία.

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ως πολύ ικανοποιητική και από τις δυο πλευρές, και αναμένεται ότι θα επηρεάσει θετικά τη διαδικασία ενταξιακής διαπραγμάτευσης της ΕΕ με την Τουρκία.
Ωστόσο, ορισμένοι κοινοτικοί κύκλοι αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το γεγονός, ότι η Τουρκία δέχθηκε την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Επανεισδοχής. Το συνδέουν με την αρνητική στάση της Τουρκίας, όλα τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2002, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε λάβει εντολή από το Συμβούλιο Υπουργών να αρχίσει αυτές τις διαπραγματεύσεις και με το γεγονός ότι η έναρξη στις 4 Δεκεμβρίου γίνεται έξι ημέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες ( 10 και 11 Δεκεμβρίου 2009), όπου θα συζητηθεί η πορεία της Τουρκίας προς την ένταξη.
Η χώρα που υπογράφει Συμφωνία Επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποχρεώνεται να πάρει πίσω τους μετανάστες που προήρθαν η διήλθαν από αυτήν και διαμένουν σε ένα κράτος της ΕΕ παράνομα, εφόσον της το ζητήσει το κράτος αυτό.
kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: