Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Επιχείρηση αθώωσης της Τουρκίας



ΕΘΝΟΣ/28-11-09
Καμία αναφορά σε κυρώσεις στην Αγκυρα για τη μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης. Α. Νταβούτογλου: Ανοιγμα των λιμανιών στα κυπριακά πλοία, μόνο αν λυθεί το Κυπριακό
«E» 27/11

Σε επιχείρηση «αθώωσης» της Τουρκίας για τη μη συμμόρφωσή της με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και της Κύπρου προσπαθεί να μετατρέψει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η σουηδική προεδρία.
Επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες για τη στάση της Αγκυρας έστειλε ο Δ. Χριστόφιας
Οπως έγινε γνωστό, το πρώτο προσχέδιο Συμπερασμάτων, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, όχι μόνο δεν προβλέπει κυρώσεις για την Τουρκία για τη μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου Επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης, αλλά περιορίζεται σε οδηγίες «παρακολούθησης» της Τουρκίας σε επόμενες εκθέσεις της Κομισιόν...

Ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Α. Νταβούτογλου στην Αθήνα, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ (1-2 Δεκεμβρίου).
Η πρώτη αυτή παρέμβαση υπέρ της Αγκυρας από τη σουηδική προεδρία προδιαγράφει το αρνητικό κλίμα εντός του οποίου θα κινηθεί η Λευκωσία μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, καθώς θα πρέπει να κινηθεί μονομερώς προκειμένου να μη συμβάλει στη νομιμοποίηση της τουρκικής στάσης.
Η κυπριακή κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 4 Δεκεμβρίου.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας, πάντως, με την επιστολή του στους Ευρωπαίους ηγέτες προειδοποιεί ότι, καθώς η πρόοδος των συνομιλιών για το Κυπριακό είναι «απογοητευτική» και η Τουρκία επιμένει να μην εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κύπρου, η Λευκωσία «σε διαβούλευση με τους εταίρους θα λάβει μέτρα...».
Σε ό,τι αφορά στην Αθήνα, η κυβέρνηση χωρίς να δεσμευτεί συγκεκριμένα για τη μορφή των «συνεπειών» που θα έχει η Τουρκία, δηλώνει ότι η αξιολόγηση της Αγκυρας θα «είναι αυστηρή και αντικειμενική»...
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου, πάντως, έστειλε νέο απογοητευτικό μήνυμα μετά τη συνάντησή του με την τρόικα της ΕΕ στην Κωνσταντινούπολη, καθώς συνέδεσε το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας του στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα με τη... συνολική επίλυση του Κυπριακού.
Ο κ. Νταβούτογλου θα έχει την ευκαιρία, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ στην Αθήνα (1-2 Δεκεμβρίου), να συζητήσει για όλες τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στα Ευρωτουρκικά και με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
Απάντηση
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αυτή θα δοθεί και η ελληνική απάντηση στην επιστολή Ερντογάν και θα εξετασθούν και συγκεκριμένες πτυχές των ελληνοτουρκικών σχέσεων, παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι μια ιδιαίτερα δύσκολη και ετεροβαρή ατζέντα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν και από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθώς η Αθήνα δεν θα «αδειάσει» τη Λευκωσία, αλλά αντίθετα θα στηρίξει (έστω και απρόθυμα) την επιλογή επιβολής κυρώσεων στην Αγκυρα, έστω και μονομερώς.
Μετά τη Σύνοδο (10-11 Δεκεμβρίου) κρίσιμος σταθμός είναι και η 21η Δεκεμβρίου, όπου θα επιχειρηθεί να ανοίξει ακόμη ένα κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, αυτό του «Περιβάλλοντος», απόφαση όμως που απαιτεί ομοφωνία...
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: